Mergi direct la conținut »
VIDEO | Un datornic în franci elveţieni a primit înapoi jumătate din valoarea creditului, fără să apeleze la instanţă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Un datornic în franci elveţieni a primit înapoi jumătate din valoarea creditului, fără să apeleze la instanţă

VIDEO | Un datornic în franci elveţieni a primit înapoi jumătate din valoarea creditului, fără să apeleze la instanţă

Se poate şi fără proces. Un datornic în franci elveţieni a primit înapoi jumătate din valoarea creditului, fără să apeleze la instanţă. Este o soluție care cere răbdare și timp, dar care este gratuită pentru clienții băncilor. Recent, Banca Națională avertiza că litigiile bancare cresc costurile pentru toată lumea. Iar, în ultima perioadă, procesele de acest fel s-au înmulțit.

Înţelegerea amiabilă cu banca a fost soluţia salvatoare pentru Oliver Neagoe. A obţinut returnarea a jumătate dintr-un credit de aproape 10 mii de franci, contractat în 2008 de un prieten.

”Este vorba despre un comision de administrare pe care banca l-a încasat, o suma destul de importantă, care se ridică undeva la trei mii de franci, şi nişte diferenţe de dobânda pe care noi am înţeles că banca a omis să le actualizeze”, spune Oliver Neagoe.

Și cei care au credite în lei pot fi puşi în situaţii dificile, după creşterea dobânzilor.ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a ajuns în octombrie la maximul ultimilor trei ani.

”Pentru fiecare punct procentual de creştere a roborului creşte cu zece puncte procentuale gradul de îndatorare + 57:25 putem începe în momentul în care dobânzile vor creşte iar veniturile nu vor creşte la fel de repede să avem persoane care nu mai pot să îşi plătească creditele, chiar dacă sunt acum credite în lei, câştigă în lei CUT dar au în continuare riscul de creştere a dobânzii”, spune Irina Chiţu, analist bancar.

Iar procesele numeroase ale băncilor sunt decontate tot de clienţi. Chiar şi de cei bun-platnici.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

”Costurile cu litigiile apasă pe ambele părţi şi dacă vrem să avem costuri ale creditului mai scăzute cu dobânzi mai scăzute comisioane mai scăzute trebuie să ne gândim şi la aceste costuri”, este de părere Murgur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Centrul de soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare a fost înfiinţat anul trecut, şi a rezolvat aproape 50 de cazuri până acum.

Aproape 700 de mii de români au restante mai mari de 30 de zile la bănci.

Astăzi, s-a înregistrat o creștere a indicelui ROBOR la cea mai ridicată cotă din ultimii trei ani, pe fondul deprecierii monedei naționale în fața euro.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO / ”Dosarul” TAROM, episodul 4. Managementul dezastrului: Costurile în aer, încasările la pământ

Editorial de Claudiu Săftoiu. TAROM – destinația unui eșec administrat politic

FOTOREPORTAJ/ Pelerinajul la Sfânta Parascheva în imagini. Cu mașina la coadă, cu sufletul plin de smerenie și cu trupul plin de bogăție, selfiuri și rugăciuni

 

 

Close
Închide
  Close