Mergi direct la conținut »
VIDEO / București, capitala europenă unde riști să ... faci pe tine! Turiștii dau fuga la fast-food, ”localnicii” merg la metrou sau pe la instituții publice
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO / București, capitala europenă unde riști să ... faci pe tine! Turiștii dau fuga la fast-food, ”localnicii” merg la metrou sau pe la instituții publice

VIDEO / București, capitala europenă unde riști să … faci pe tine! Turiștii dau fuga la fast-food, ”localnicii” merg la metrou sau pe la instituții publice

Ce faci când ai nevoie la toaletă în centrul Bucureștiului? Te abții! Asta pentru că toaletele publice sunt foarte puține în centrul orașului. Nu o spunem doar noi, ci și oamenii cu care am stat de vorbă și care se lovesc zilnic de această problemă.

De Delia Chilianu,

În zonele centrale ale Capitalei, care sunt vizitate de mii de turiști, abia dacă găsești o toaletă la câțiva kilometri. Străinii care vin în București spun că sunt nevoiți să apeleze la cele din restaurante sau să meargă în fast-food-uri atunci când au o necesitate fiziologică, situație care li se pare total anormală.

“Am tot mers prin centrul istoric și nu am văzut niciuna (toaletă publică- n.r.). Cred că sunt foarte puține”, ne-a spus Diana, o turistă venită din  Spania să viziteze Bucureștiul.

Nu sunt toalete în zona centrală și trebuie să mergem la fast-food-uri în caz de nevoie”, spune Chen. El este din China și lucrează în București. De câte ori îi vin prieteni să viziteze Bucureștiul și vor să meargă și la toaletă, trebuie să îi ducă în diferite restaurante, fiindcă nu știe să existe toatele publice în centrul orașului.

Capitala României este vizitată lunar, în medie de 190.000 de turiști, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.  Iar în oraș sunt 424 de toalete. Dintre acestea, 81 sunt toalete automate racordabile, iar 343 sunt  toalete ecologice mobile . “Toaletele ecologice mobile sunt amplasate în zone precum parcuri, cimitire, biserici,  parcări, instituţii publice, la evenimente culturale şi sportive organizate de către sau sub patronajul Municipiului Bucureşti, amplasamentele având caracter permanent sau temporar în funcţie de durata şi tipul evenimentului ce trebuie deservit”, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei la solicitarea Libertatea.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!
Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

Dintre toaletele fixe, majoritatea sunt montate în zona parcurilor: în Cișmigiu, în Herăstrău, în Parcul Tei, Parcul Național sau la capăt de linii RATB. Foarte puține sunt puse pe bulevardele din centru.

Ce spun oamenii despre toaletele publice

Nu sunt toalete în centrul Bucureștiului și ar trebuit să fie. Cât mai multe. Nici pe bulevarde nu sunt. Mi s-a întamplat de multe ori să am nevoie și aproape am făcut pe mine”, spune Aneta. Trandafir (59 de ani).

Nu sunt și chiar avem nevoie de mai multe toalete. Avem mulți turiști aici în centrul Bucureștiului și nu găsesc toalete. Noi când avem nevoie, mergem pe la facultăți, pe la restaurant sau prin PECO”, spune Patricia (21 de ani).

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false
Recomandări

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false

Primăria ar trebui să pună mai multe toalete publice în oraș. Când am avut nevoie am mers la PECO, singura soluție, dacă e ceva mai apropiat, dar în rest nu găsești nimic”, spune Marisol, 20 de ani

Cristina și Claudia nici nu știu să existe toalete publice în București. “De obicei când avem nevoie mergem la restaurant”, spun tinerele.

Toaletele mobile se înlocuiesc obligatoriu după 2 ani

“Toaletele mobile se înlocuiesc obligatoriu după 2 ani conform cerinţelor din documentaţia de atribuire. Este necesară înlocuirea după 2 ani, deoarece este afectată calitatea mediului şi a confortului cetăţeanului”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei .

În prezent, Municipiul Bucureşti derulează Acordul-cadru nr.778/11.10.2017 cu o durată de 4 ani şi având ca obiect prestarea serviciilor de închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor automate racordabile la reţeaua de canalizare şi electricitate, a toaletelor ecologice mobile şi a toaletelor ecologice pentru persoane cu dizabilităţi fizice.

Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, până la finalizarea acordului-cadru vor fi amplasate 115 toalete racordabile şi 10 toalete automate racordabile pentru persoane cu dizabilităţi fizice.


Citește și: “Trustul Românesc de Autostrăzi”, la ceas aniversar. Între 1967 și 2018 am construit zilnic 0,04 kilometri de șosea de mare viteză


 

Close
Închide
  Close