MENIU CAUTĂ

VIDEO&FOTO/ Mii de vizitatori la Târgul de Crăciun din Sibiu, la sfârșitul săptămânii trecute. O bucată din Viena, la prețuri de România

Distribuie

Târgului de Crăciun instalat de la jumătatea lunii noiembrie în Piața Mare din Sibiu îi mai lipsește doar zăpada. Mii de oameni din toate colțurile țării au vizitat târgul weekendul trecut, au mâncat gogoși turcești, și-au cumpărat globuri pictate manual, s-au plimbat cu trenulețul sau și-au testat echilibrul la patinaj. Cu un buget de weekend petrecut la munte, românii au putut savura aromele târgurilor vieneze.

Videomapping-ul care îmbracă piața în zeci de culori te surprinde de la bun început. Un turn cu proiectoare de înaltă rezoluție radiază pe pereții clădirilor de patrimoniu din Piața Mare a Sibiului o ninsoare cu fulgi imenși, care nu se așază nicăieri, dar luminează întreaga piațetă. Ninsoarea luminoasă însoțită de mesaje de sărbători în cel puțin cinci limbi curge încet pe fațadele modernizate ale clădirilor impozante care împrejmuiesc Piața Mare.

În mijlocul piațetei, bradul de metal care a stârnit ceva rumoare printre localnici la instalare este iluminat de sus până jos atât de puternic, încât ai impresia că fiecare ac al fiecărei crengi are în interior câte un led alb.

Deasupra piațetei stă perdeaua de lumină, care adună tot târgul ca într-un cort înalt acoperit de stele. Este atât de multă lumină în Piața Sibiului, încât e greu să te rătăcești, chiar și printre sutele de oameni care par că se revarsă fără încetare de pe străzile adiacente din centrul orașului.

În fiecare seară din weekendul trecut, în pofida frigului, mii de persoane din țară și străinătate au vizitat târgul, parcările fiind pline până la refuz.

„Cel mai mult îmi place că găsesc așa ceva în România. Am fost de multe ori în Germania de Crăciun, la Munchen sau la Berlin, chiar și în Viena, și piețe din astea aveau mereu sute de oameni în jurul lor, care beau vin fiert, mâncau supe sau cumpărau suveniruri. Sibiu este un oraș frumos, care avea nevoie de un astfel de târg”, spune Mihaela, o femeie de 40 de ani care vizitează pentru a treia oară târgul împreună cu cei doi copii.

10 lei patinele, 5 lei vinul fiert

Amatorii de patinaj plătesc 10 lei accesul în ring și 10 lei închirierea de patine. Gheața se curăță la o oră și jumătate, astfel că suprafața pare mereu lucioasă. După o tură pe patinoar te poți încălzi cu vin fiert sau țuică fiartă, la prețul de 5 lei paharul. Dacă vrei să-ți încălzești mâinile, poți lua vinul în căni de ceramică, pe care le returnezi când termini plimbarea.

Zecile de tarabe sunt pline cu tot felul de cadouri: lumânări parfumate, globuri de Crăciun din sticlă pictate manual, mănuși îmblănite, șosete de lână, îmbrăcăminte de iarnă.

Cabanele, aliniate ca-ntr-un labirint, au deschideri către aleile pietonale care curg spre Piața Mare.

Ca în orice târg cu iz vienez, nu lipsesc varietățile de mâncăruri cu renumitul „wurst”, prăjit și învelit în pâine, cu diverse garnituri, dar nici multitudinea de dulciuri: wafe mexicane, gogoși pe băț, turtă dulce colorată, nuci, arahide, migdale sau alune de pădure, toate pralinate.

Restaurantele din zonă au meniuri consistente pentru toate buzunarele, iar trenulețul care face 15 minute turul centrului orașului costă 10 lei.


Citește și:

REPORTAJ/Mica Românie de la Cercul Polar. Roxana a terminat Dreptul în ţară, iar acum e în clasa întâi în Skjervøy, Norvegia – VIDEO

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje, Sibiu și târg de Crăciun pe Libertatea.

Comentarii