Intitulată „Privind transparența vieții publice”, inițiativa legislativă ar acorda Oficiului pentru Protecția Suveranității autoritatea de a înscrie pe o listă neagră organizațiile care beneficiază de finanțare externă – inclusiv din fonduri europene – dacă acestea sunt percepute ca o „amenințare” la adresa suveranității naționale.

Atribuții largi privind investigarea celor care primesc fonduri din străinătate

Oficiul, creat în decembrie 2023, are atribuții largi, inclusiv investigarea oricărui grup sau individ care primește fonduri din străinătate.

Proiectul de lege se înscrie într-o tendință mai largă de deteriorare a standardelor democratice în Ungaria, guvernul Orban concentrându-se din ce în ce mai mult pe restrângerea influenței instituțiilor independente și reducerea la tăcere a vocilor critice.

Măsurile propuse aduc aminte de legea „agenților străini” din Rusia, folosită de Kremlin pentru a reprima ONG-urile și vocile independente.

Organizațiile înscrise pe lista neagră ar pierde dreptul de a primi donații redirecționate de cetățeni din impozitul pe venit și ar trebui să dovedească faptul că finanțarea lor provine exclusiv din surse interne.

De asemenea, conducătorii acestor organizații ar fi supuși unor reguli stricte privind transparența, inclusiv obligația de a-și declara averile.

35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora
Recomandări
35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora

Inspecții, confiscări de documente și sancțiuni severe

Legea mai prevede inspecții amănunțite, confiscarea de documente și echipamente și sancțiuni severe – până la 25 de ori valoarea finanțării externe primite, cu termen de plată de 15 zile.

Printre acțiunile considerate „amenințări” se numără influențarea opiniei publice, susținerea dezbaterilor democratice sau punerea sub semnul întrebării a valorilor oficiale ale statului, precum cultura creștină și rolurile tradiționale în familie.

János Halász, parlamentar Fidesz, a susținut că proiectul răspunde unor „abuzuri grave” care ar fi încălcat suveranitatea țării în ultimii ani.

Într-un discurs rostit pe 15 martie, Viktor Orban a anunțat intenția de a combate o „armată din umbră” formată din opozanți politici, jurnaliști, judecători și activiști despre care a afirmat că ar acționa în interesul unor forțe străine. El a comparat acești oponenți cu „insecte” și a evocat o iminentă „curățenie de primăvară”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.