Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Violențe în Barcelona, după ce sute de mii de oameni au făcut grevă generală. Centrul orașului, scena confruntărilor dintre poliție și separatiști | VIDEO

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Barcelona, pentru a cincea zi consecutiv, să protesteze față de condamnarea la închisoare a nouă dintre liderii separatiști pentru rolul lor în declararea independenței Cataloniei în 2017. Protestatarii au fluturat steaguri pentru independența Cataloniei și au scandat „libertate pentru deținuții politic”, transmite agenția Reuters.

De Răzvan Mihalașcu,

Imagini de la violențele din Barcelona

UPDATE 22.45 Agenția Reuters transmite că demonstranţi mascaţi au avut ciocniri cu poliţia în centrul Barcelonei.

Mulţimea de protestatari a aruncat cu pietre şi recipiente de metal în poliţiştii cu echipament antirevoltă şi au târât containere de gunoi pe principalul bulevard al oraşului, cărora apoi le-au dat foc.

Confruntări violente în centrul Barcelonei

Poliţia a încercat să-i împingă cu mai multe autovehicule pe protestatari înapoi pe trotuar, dar nu a reuşit.

UPDATE 18:30: Bazilica Sagrada Familia a fost închisă, vineri, din cauza protestelor de amploare care au loc în Barcelona. Mii de oameni, care au ieșit în stradă pentru a cere independența regiunii Catalonia, au blocat accesul în catedrală.

Din cauza protestelor, Federația Spaniolă de Fotbal (RFEF) a anunțat că amână primul El Clasico din acest sezon. Tradiționalul meci dintre rivalele FC Barcelona și Real Madrid trebuia să aibă loc pe 26 octombrie, însă a fost reprogramat din motive securitate.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare pentru românii care vor să călătorească în Spania. Vineri are loc o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Transportul în Barcelona, dat peste cap din cauza protestelor

Mii de oameni au pornit în marș, încă de miercuri, din mai multe municipalități din Catalonia pentru a protesta astăzi în Barcelona, capitala regiunii.

Tensiunile s-au intensificat, după ce instanța supremă din Spania a condamnat la pedepse de până la 13 ani de închisoare nouă dintre liderii separatiști implicați în procesul de declarare a independenței regiunii Catalonia față de Spania.

Un student flutură un steal al Cataloniei în timpul unui protest / foto: Hepta

Joi noapte au avut loc proteste violente în Barcelona. Forțele de ordine au intervenit pentru a opri confruntările dintre separatiștii catalani și unioniștii de dreapta, notează Agerpres.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat violenţele şi a promis că guvernul Spaniei va continua să „garanteze securitatea” în Catalonia. El vrea să se întâlnească cu liderii partidelor de opoziţie pentru a detensiona situaţia.

„Violenţa urmăreşte să distrugă coexistenţa în Catalonia”, a scris premierul spaniol într-un mesaj pe Twitter.

În schimb, liderul executivului catalan Quim Torra a amenințat în cursul zilei de joi cu organizarea unui nou referendum privind secesiunea regiunii din nord-estul Spaniei.

Dacă suntem condamnaţi la 100 de ani de închisoare pentru că am făcut urne de vot, atunci răspunsul este clar: trebuie să facem din nou urne de vot pentru autodeterminarea noastră.

Quim Torra, liderul exercutivului catalan

Primul El Clasico, derby-ul dintre Barca și Real Madrid, amânat din cauza violențele din Barcelona

Federația Spaniolă de Fotbal (RFEF) a anunțat că amânarea primului El Clasico din acest sezon. Derby-ul dintre rivalele FC Barcelona și Real Madrid trebuia să aibă loc pe 26 octombrie, însă a fost reprogramat din motive securitate.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Ziua în care era programat El Clasico, 26 octombrie, este data la care este anunţat un protest de amploare pe străzile din Barcelona. Oficialii La Liga și din Federaţia spaniolă caută cea mai bună variantă pentru desfășurarea în siguranță a unuia dintre cele mai urmărite meciuri din lume, notează Mediafax.

Atenționare de călătorie în Spania din cauza protestelor din Barcelona

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei – Barcelona şi alte localităţi din regiune, precum Tarragona, Tarrega, Berga, Vic şi Girona, că vor continua mobilizări de persoane şi pentru ziua de vineri este programată o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

MAE le recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care au loc aglomerări de persoane şi să se informeze, în prealabil, asupra stării infrastructurii de transport la https://infocar.dgt.es/etraffic/, https://rodalies.gencat.cat/en/inici/ şi https://www.aena.es, precum şi pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească. De asemenea, informaţii actualizate pot fi găsite pe social-media, în special pe Twitter la @emergenciescat, @Inforenfe şi @rodalies.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://barcelona.mae.ro, https://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Close
Închide
  Close