Mergi direct la conținut »
Viorel Ștefan, respins de Parlamentul European pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Parlamentul European l-a respins pe Viorel Ștefan, candidatul fără experiență propus de Guvernul român ca membru al Curții Europene de Conturi

De Răzvan Mihalașcu, . Ultimul update Luni, 08 aprilie 2019, 20:59

Parlamentul European l-a respins Viorel Ștefan, candidatul propus de Guvernul condus de Viorica Dăncilă pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan care consideră acest lucru drept „cel mai mare eșec al președinției române a Uniunii Europene”.

Ad placeholder

Au fost opt voturi pentru și 12 voturi împotrivă în Comisia de Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European în privința desemnării lui Viorel Ștefan la Curtea Europeană de Conturi.

„Cel mai mare eșec al Președinției române a Uniunii Europene. Parlamentul European a respins candidatul propus de Guvernul Dăncilă la Curtea de Conturi.

Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins mai devreme propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi. Candidatul propus de Guvernul Dăncilă a fost Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu în Guvernul Dăncilă și membru vechi al PSD Galați. România nu pierde această poziție, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competență și să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar.

Vedem că Guvernul României nu reușește să obțină nimic în Europa, deși deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat țării noastre, Viorel Ștefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reușit să convingă. (…)

A avut 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE.

Menționez că am fost în sală la momentul votului, am urmărit sesiunea de vot, dar nu am votat de vreme de ce au fost prezenți suficienți membri plini și membri supleanți din Comisia CONT, eu nefiind membru în comisia respectivă”, a scris Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.

Libertatea a scris încă de la începutul lunii martie că Guvernul l-a propus pe vicepremierul Viorel Ștefan într-o funcție pentru care nu are experiență. În calitate de membru al Curții Europene de Conturi, Viorel Ștefan ar fi avut un salariu de aproape 22.000 de euro brut pe lună.

Curtea Europeană de Conturi este una dintre cele mai importante instituții europene și acționează independent. Adică nu se află în subordinea uneia dintre instituțiile fundamentale (Parlament, Comisie, Consiliu).

Tocmai această independență totală le permite membrilor să vegheze asupra modului în care banii cetățenilor sunt cheltuiți între cele 28 de state membre. Instituția este un fel de „câine de pază al banilor europeni”.

Actualul reprezentant al României în această importantă instituție este George Pufan. Mandatul unui membru al Curții Europene de Conturi este de șase ani, cu posibilitatea prelungirii. George Pufan își încheie în această vară mandatul. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani.

Ad placeholder


Citește și:

Aventurile fabuloase ale antrenorului de tenis Iulian Vespan. A fugit în Italia cu Adrian Voinea și a salvat-o de la moarte pe Alisa Kleybanova


 

A mers cu vacile și a muncit pe câmp, viața i-a fost ca un carusel, dar a reușit să ajungă cineva. Acum toată România îl cunoaște
PARTENERI - GSP.RO
A mers cu vacile și a muncit pe câmp, viața i-a fost ca un carusel, dar a reușit să ajungă cineva. Acum toată România îl cunoaște
Oamenii care au grupa aceasta de sânge nu vin de pe Pământ. Cercetătorii au aflat asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Oamenii care au grupa aceasta de sânge nu vin de pe Pământ. Cercetătorii au aflat asta
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close