Mergi direct la conținut »
Voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă vor beneficia de pensie de invaliditate, dacă suferă un accident; Vot final în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă vor beneficia de pensie de invaliditate, dacă suferă un accident; Vot final în Parlament

Voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă vor beneficia de pensie de invaliditate, dacă suferă un accident; Vot final în Parlament

Voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă vor beneficia de pensie de invaliditate, dacă suferă un accident. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede acordarea pensiei de invaliditate şi pentru această categorie profesională. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect care a fost deja adoptat de Senat, astfel că legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. 

De Valentina Postelnicu,

„Voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă, care salvează vieţi, vor beneficia de pensii de invaliditate dacă suferă un accident în timpul intervenţiilor şi îşi pierd total sau parţial capacitatea de muncă. Potrivit proiectului de lege elaborat de UDMR şi adoptat, marţi, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor, se consideră accident de muncă dacă persoanele care au contracte de voluntar suferă un accident în timpul intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

El a menţionat că proiectul de lege este menit să ofere asigurări în caz de accidente pentru voluntarii care muncesc în folosul comunităţii lor, salvând vieţi omeneşti în situaţii de urgenţă.

„Considerăm că ei merită recunoaştere mai mare pentru activitatea lor. Din această categorie fac parte, de exemplu, voluntarii departamentelor de pompieri, situate în comunele îndepărtate de oraşele mari”, a precizat Korodi Attila.

Deputatul UDMR Eva Csep spune că legislaţia actuală este incompletă în această privinţă, deoarece numai angajaţii cu contract de muncă beneficiază de o pensie de invaliditate dacă suferă accidente de muncă şi îşi pierd, total sau parţial, capacitatea de a munci.

„Proiectul de lege elaborat de UDMR este conceput să rezolve această problemă, deoarece considerăm inacceptabil faptul că, dacă se produce o tragedie în timpul unei intervenţii de urgenţă şi cineva îşi pierde temporar sau complet capacitatea de muncă, să nu beneficieze de sprijin numai pentru că lucrează ca voluntar şi nu primeşte un salariu. Modificarea legislativă vizează, de asemenea, voluntarii SMURD care intervin dacă se produce un accident, dar am inclus şi acei voluntari din situaţii de urgenţă care suferă un accident în timpul pregătirii şi formării”, a subliniat Eva Csep.

Citește și: ANALIZĂ / Paradoxul românesc: Țară depopulată și săracă, dar cu creșteri economice record

Close
Închide
  Close