Roman Abramovici a făcut parte din echipa de negociatori care a mers la Kiev pentru a discuta o posibilă pace între Rusia și Ucraina. Runda de negocieri a avut loc pe 3 martie și a durat ore întregi.

După întâlnirea din capitala Ucrainei, Abramovici, care a făcut naveta între Moscova, Liov şi alte locuri de negociere, precum şi cel puţin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini, conform The Wall Street Journal.

Purtătorul de cuvânt al miliardarului a confirmat informația luni pentru BBC. Abramovici a fost supus investigațiilor medicale, iar s-a recuperat complet și este în afara oricărui pericol.

Informația a fost confirmată și de jurnaliștii de la platforma de investigații Bellingcat.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care au participat la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a scris publicația Bellingcat pe Twitter

Și jurnalistul Shaun Walker, care acoperă zona Europei centrale și de est pentru The Guardian a spus că miliardarul și-a pierdut vederea timp de câteva ore.

„O sursă cu cunoștințe directe tocmai mi-a confirmat informațiile WSJ/Bellingcat că Abramovici a suferit simptome de otrăvire. Roman și-a pierdut vederea timp de câteva ore și a fost tratat în Turcia, a spus sursa”, a precizat acesta.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că nu are informaţii despre vreo suspiciune de otrăvire.

Experţi occidentali care au analizat incidentul susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic sau biologic sau de un soi de atac cu radiaţie electromagnetică.

Sursele publicației WSJ spun că victimele acțiunii ar învinui pentru această situație decidenți înalți de la Moscova care încearcă să împiedice astfel tratativele de pace. Între timp, Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta despre suspiciunea de otrăvire.

Oficial american: Simptomele lui Abramovici, legate mai degrabă de factori de mediu

Un oficial american a declarat luni pentru Reuters că informațiile sugerează că îmbolnăvirea miliardarului rus Roman Abramovici și a negociatorilor de pace ucraineni s-a datorat unor factori de mediu, nu otrăvirii.

„Informațiile sugerează în mare măsură că a fost vorba de ceva legat, de pildă, de factori de mediu, nu de otrăvire”, a spus oficialul sub anonimat fără să ofere alte detalii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să nu instituie sancţiuni împotriva lui Abramovici – care deţine un pachet minoritar în oţelăria Evraz PLC şi are cetăţenie portugheză – întrucât este implicat în negocieri.

Abramovici, care este proprietarul clubului de fotbal Chelsea, este vizat de sancţiuni atât în Regatul Unit, cât şi în Uniunea Europeană.

Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc marţi, în Istanbul. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei a anunţat luni că delegaţia Rusiei se va deplasa în Turcia, unde marţi ar putea avea loc negocieri cu reprezentanţii Ucrainei.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News