„Am văzut chipul fratelui meu. Noi semănăm mult, chiar și la gură. I-am văzut și picioarele, sunt ale fratelui meu, nu am nicio îndoială”, plânge Irene Waheto, ieșind din morga spitalului din regiunea Yala, Kenya. Își sună familia din Nyeri, oraș aflat la aproape 300 de kilometri distanță. „Este Ndriangu, sunt sigură”, continuă ea, la telefon.
Bărbatul a dispărut în noiembrie anul trecut, în timp ce călătorea din capitala Nairobi spre alt oraș, Nakuru, a povestit Waheto jurnaliștilor BBC. Dar asta înseamnă o distanță de 200 de kilometri de locul în care cadavrul său a fost găsit.
De când a dispărut, familia lui Ndriangu l-a căutat la secțiile de poliție și la morgile din cele două orașe și dimprejur, dar nu s-ar fi gândit nicio clipă să-l caute și în regiunea Yala, dacă doi activiști pentru drepturile omului nu ar fi spus că aici sunt încă mai multe cadavre neidentificate găsite în ultimele luni în râu.
Cadavrele, băgate în saci care au fost apoi cusuți
Irene Waheto nu este singura care și-a căutat o rudă și care nu înțelege cum cadavrul a ajuns în Yala. Și Ben Chepkwony a călătorit până în această regiune în căutarea fratelui său, dispărut în urmă cu o lună între Nairobi și Nakuru. Rămășițele lui au fost scoase tot din râul Yala.
Nu știu cine îi omoară pe oamenii ăștia și îi aruncă aici. Asta nu este Kenya democrată în care vreau să trăiesc.
Ben Chepkwony:
Nu doar modul în care au ajuns cadavrele în râu ridică semne de întrebare, ci și felul în care acestea au fost găsite: unele erau băgate în saci cusuți, altele aveau pungi de plastic pe cap.
Acestea sunt semne de tortură, crede Haki Africa, un ONG care luptă pentru drepturile omului.
ONG-urile îi acuză pe polițiști
Zilele trecute, doi activiști au făcut publică, pe Twitter, situația cadavrelor umane care tot apar în râul Yala.
Boniface Mwangi, unul dintre cei doi, spune că un simplu cetățean nu ar avea capacitatea de a ucide pe cineva și apoi de a-i transporta cadavrul la 200 de kilometri distanță pentru a-l arunca într-un râu.
ONG-urile cred că poliția este responsabilă pentru cel puțin o parte dintre cadavre.
În Kenya, forțele de ordine sunt primele suspecte atunci când apar cazuri de morți sau dispariții suspecte. Asta și din cauza istoricului.
Cel puțin 21 de tineri bărbați și copii au fost uciși de polițiștii din Kenya în zonele mai sărace din capitala Nairobi în 2018 și 2019, potrivit organizației Human Rights Watch, care precizează că ar putea fi vorba chiar de mai multe crime.
„Aparent, polițiștii i-au omorât fără nicio justificare, au spus că sunt criminali”, afirmă Human Rights Watch.
Cei împușcați de polițiștii kenyeni aveau între 13 și 27 de ani.
Copil de 13 ani, împușcat pentru că se juca pe balcon
În 2020, 167 de kenyeni au fost uciși de polițiști sau au dispărut din custodia lor, potrivit unui raport de anul trecut al unui alt ONG, Missing Voices. 157 au fost omorâți, 24 dintre ei în timp ce poliția asigura respectarea restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID-19.
Printre cei 24 a fost și un copil de 13 ani, care se juca cu frații lui pe balcon, la etajul al treilea, puțin după ora 7, oră de la care erau impuse restricții.
„Guvernul are responsabilitatea și obligația de a explica public ce se întâmplă acolo”, spun activiștii. „Cadavrele scoase din râul Yala nu sunt din această regiune, vin de departe. Nu sunt morți obișnuite. Guvernul trebuie să spună de ce atât de multe cadavre sfârșesc aici”.
Poliția a deschis o anchetă
În ciuda suspiciunilor, nu există nicio dovadă că poliția ar avea vreo legătură cu cadavrele găsite în râu. Autoritățile spun că se poate ca oamenii să se fi înecat sau să fie victime ale unor infracțiuni. Au deschis, așadar, o anchetă în acest sens, scrie BBC, care notează că un ofițer din Kenya pe care l-a intervievat s-a arătat consternat de acuzațiile care li se aduc polițiștilor.
Medicii legiști ajută la identificarea cadavrelor, însă spun că este destul de greu, având în vedere starea de descompunere în care se află.
După ce cazul cadavrelor găsite în râu a devenit public, poliția din Kenya a ieșit cu un comunicat și a spus că cele 21 de trupuri (două deja identificate) sunt din ultimii doi ani și doar acum au ajuns în regiunea Yala.
Localnicii le-au spus activiștilor însă că numărul este mai mare și că 31 au fost, de fapt, scoase din râu din iulie anul trecut.
Jurnaliștii de la BBC notează, de asemenea, că au văzut alte două cadavre în râu când filmau reportajul, găsite după mirosul lor putred. Unul era doar un schelet, iar celălalt era un bărbat dezbrăcat, prins între pietre.
Foto: 123rf.com