„Am ajuns în SUA nu pentru visul american, suntem aici pentru visul vaccinului”, a declarat pentru CNN Elver Estela, un turist în vârstă de 49 de ani. Omul de afaceri a călătorit din Peru în căutarea serului anti-COVID și a primit prima doză de Pfizer la un centru de vaccinare din Seattle.

La începutul acestui an, Estela a decis să călătorească în SUA – unde vaccinurile sunt din abundență -, după ce a văzut că mulți oameni apropiați lui s-au îmbolnăvit de coronavirus, o experiență pe care a asemănat-o cu „ruleta rusească”.

Cu peste 68.000 de decese atribuite COVID, raportat la o populație de 38 de milioane de locuitori, Peru este una dintre cele mai afectate țări din America Latină.

Când Estela a ajuns, în sfârșit, în SUA, la începutul lunii mai, a aflat că unul dintre cei mai apropiați colegi de serviciu a fost testat pozitiv acasă, la Lima.

„M-am simțit atât de ușurat și eliberat că nu voi fi nevoit să joc ruleta rusească”, a spus el, în momentul în care o asistentă din Seattle i-a injectat vaccinul.

Estela nu este un caz unic, notează jurnaliștii CNN. Frecvența călătoriilor din țările din America Latină către SUA a crescut mult în 2021, alimentată de „turismul pentru vaccinuri”, potrivit unor experți în călătorii și sănătate.

Ministrul adjunct al sănătății din Peru, Gustavo Rosell, a declarat presei locale, pe 18 mai, că se estimează că aproximativ 70.000 de peruani au călătorit deja în străinătate pentru a se vaccina.

La rândul său, Jose Ricardo Botelho, CEO al Asociației de Transport Aerian din America Latină și Caraibe (ALTA), a declarat pentru CNN că în ultima vreme, numărul călătoriilor din aceste zone către America a crescut și că fenomenul este legat, probabil, de turismul pentru vaccinuri.

„În 2019, 77% din destinațiile externe au însemnat călătorii în America de Nord. În martie 2021, cota a ajuns la 87%, iar creșterea este strâns legată de turiștii care merg în SUA pentru a face vaccinul”, a declarat Botelho pentru CNN.

Turismul vaccinal, un „simptom” al inegalității dintre cele două Americi

America Latină caută cu disperare vaccinuri. Deși, până acum, în cele două Americi, de Nord și de Sud, au fost administrate peste 400 de milioane de doze de vaccin, cele mai multe dintre ele au fost folosite în SUA, a spus directorul Organizației Panamericane a Sănătății (OPS), Carissa Etienne, la 19 mai.

„Doar 13% dintre latino-americani au fost complet vaccinați anti-COVID și mai avem un drum lung de parcurs pentru a ne asigura că toată lumea este protejată”, a spus aceasta.

Pentru Etienne, turismul pentru vaccinuri nu este o soluție, ci „un simptom al modului în care vaccinurile sunt distribuite inegal în America”.

Țările din America Latină și Caraibe au primit circa 12 milioane de doze prin programul Covax al OMS începând din 21 mai, dar programul are deja întârzieri.

Imunizarea, ofertă pentru atragerea turiștilor

Călătorii intervievați de CNN au spus că nu li s-a cerut dovada rezidenței în SUA, la centrele de vaccinare, iar unii dintre ei și-au prezentat cărțile de identitate sau pașapoartele. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a anunțat că cetățenia SUA nu poate fi impusă drept condiție pentru vaccinare.

În New York au fost deschise centre mobile de vaccinare în zonele de atracție ale orașului. „Oferim oportunități de vaccinare pentru turiști în unele dintre cele mai vizitate zone ale orașului. Cred că este o urare de bun venit, vrem ca toată lumea să fie în siguranță”, a spus primarul Bill de Blasio, pe 11 mai.

„Dacă vaccinul nu vine la tine, este momentul să mergi tu după vaccin”, a declarat pentru CNN un alt peruvian, Flavio San Martin. Consultant în afaceri, Flavio a călătorit cu familia în Durham, Carolina de Nord, pe 13 aprilie și a primit deja cele două doze de Moderna.

Am 46 de ani și nu credeam că voi putea fi vaccinat în țara mea înainte de decembrie. Am văzut oameni murind, din ce în ce mai aproape de casă.

Flavio San Martin, din Peru:

Și Pamela Card, o tânără de 37 de ani din Mexic, spune că nu vrea să mai aștepte pentru a deveni eligibilă în țara sa natală. „Siguranța familiei noastre este mai importantă. Cu vaccinul ne putem simți în siguranță și mai puțin panicați”, a explicat ea.

Card spune că a fost vaccinată în timpul unui weekend în Miami, alături de alți nouă prieteni. Toți au putut obține programări online pentru a primi serul Johnson & Johnson la o farmacie.

„Trebuie completat un formular simplu. Mi-au cerut un act de identitate pentru a-mi confirma numele, eu le-am arătat buletinul mexican și asta a fost tot”, a spus Card.

Atât Mexicul, cât și Peru, au fost puternic afectate de pandemie. Mexicul a ajuns la 2,4 milioane de cazuri, iar Peru, la peste 1,9 milioane, conform Universității Johns Hopkins. În timp ce Mexicul a vaccinat cu puțin peste 9% din populație, în Peru procentul ajunge la numai 3%.

„Am făcut calculele și ne-am dat seama că trebuie să așteptăm mult pentru a ne veni rândul”, spune Adriana Diaz, în vârstă de 28 de ani. Împreună cu mama sa, care are 49 de ani, ea a călătorit din Mexic în Atlanta, unde așteaptă o doză de vaccin Pfizer.

Care sunt costurile

Costurile vaccinului înseamnă zborul și cazarea.

Numărul persoanelor care călătoresc din Peru către SUA a crescut de patru ori în trei luni, spune Ricardo Acosta, președintele Asociației agențiilor de turism din Peru, ajungând de la 10.000 de turiști în februarie la aproape 41.000 în aprilie.

Costul călătoriei au crescut și el. Prețul mediu pentru un bilet economic de la Lima la Miami, în această perioadă a anului, era cuprins între 500 și 700 de dolari înainte de pandemie. În aceste zile, prețul începe de la 1.200 de dolari și poate ajunge chiar și la 4.500 de dolari, mai spune Acosta. În anii normali, vârful de sezon pentru călătoriile din Peru în SUA este în iulie.

Zborul din Mexico City către Miami costă în jur de 10.000 de pesos mexicani (500 de dolari), aici fiind incluse și patru zile de cazare. Nu oricine își permite însă această sumă, care înseamnă mâncarea unei familii mexicane pentru o lună.

„Turismul pentru vaccinuri este un lucru real și foarte răspândit. Atât timp cât inegalitatea privind distribuirea vaccinurilor la nivel mondial continuă, turismul pentru vaccinuri va continua să crească”, spune Ernesto Ortiz, senior manager la Institutul Global de Sănătate al Universității Duke, care monitorizează distribuția vaccinului în întreaga lume.

Oferte din Rusia și Cuba

În timp, alte destinații ar putea deveni opțiuni pentru sud-americanii aflați în căutare de vaccin. În Rusia, producătorii Sputnik V au propus pe Twitter un program de imunizare pentru străini: „Vaccinarea cu Sputnik V în Rusia! Cine este la bord?”. „Pentru a fi clari, aceasta nu a fost o glumă de 1 aprilie. Vrem să începem acest program în iulie”, scrie pe contul de Twitter „Sputnik V”.

Mai aproape de casă pentru cei din America Latină este Cuba, care dezvoltă în prezent propriul ser anti-COVID, aflat în faza finală a studiilor clinice. Dacă totul merge bine, oficialii cubanezi din domeniul sănătății se așteaptă să vaccineze majoritatea populației până la sfârșitul verii și au lansat ideea de a consolida industria turistică locală oferind „vacanțe de vaccinare” vizitatorilor.

 
Citeşte şi:

Cât de departe trebuie să meargă românii din Berlin pentru a se vaccina. „Sun în fiecare săptămână la medicul de familie”

Lista noilor măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie

     
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! Planul pus la cale de Liviu Dragnea după ce ‘amantlâcul’ Irinei Tănase s-a aflat. Ce vrea de la Paul, ‘amantul’ ei
Playtech.ro
BOMBĂ! Planul pus la cale de Liviu Dragnea după ce ‘amantlâcul’ Irinei Tănase s-a aflat. Ce vrea de la Paul, ‘amantul’ ei
Cât trebuie să plătească nevaccinaţii care vor să intre de joi în magazine, mall-uri sau cinematografe
Observatornews.ro
Cât trebuie să plătească nevaccinaţii care vor să intre de joi în magazine, mall-uri sau cinematografe
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
HOROSCOP
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
VIDEO Rămași fără mamă și umiliți de tată. Patru frați au primit gratuit un apartament de la o familie de români din Spania. Echipa Visuri la cheie a renovat-o miraculos
Știrileprotv.ro
VIDEO Rămași fără mamă și umiliți de tată. Patru frați au primit gratuit un apartament de la o familie de români din Spania. Echipa Visuri la cheie a renovat-o miraculos
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok