UPDATE ora 14.15: Bilanțul inundațiilor din nordul Afganistanului a crescut la 153 de morți, a anunțat sâmbătă ministerul de interne al talibanilor.

În același timp, cel puțin 138 de persoane au fost rănite în inundațiile din nordul Baghlan, Takhar și Badakhshan, provocate de ploile abundente de vineri, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Mateen Qaniee.

Autoritățile talibane au trimis elicoptere pentru a încerca să ajute civilii în cursul nopții, după ce au primit informații potrivit cărora peste 100 de persoane erau blocate.

Mulți oameni au rămas fără adăpost, iar sistemele de transport, de apă și de canalizare au fost „grav perturbate” de inundații a precizat și potrivit Organizația Mondială a Sănătății.

***

Știre inițială: Cel puțin 50 de persoane au murit, iar peste 100 au fost rănite în Afganistan în urma inundațiilor produse vineri de ploile abundente din provincia nordică Baghlan, au anunțat autoritățile, adăugând că bilanțul victimelor ar putea crește, relatează The Guardian și Reuters.

Echipajele urgență „caută în continuare eventuale victime sub noroi și dărâmături, cu ajutorul forțelor de securitate din armata națională și din poliție”, a declarat Hedayatullah Hamdard, șeful departamentului provincial de gestionare a dezastrelor naturale.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
inundatii-afganistan-1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ploile sezoniere abundente au declanșat inundațiile, iar locuitorii nu au fost pregătiți pentru valul brusc de apă, a mai spus oficialul, adăugând „s-ar putea să plouă din nou”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Abdul Mateen Qaniee, a declarat că au avut loc inundații în mai mult de cinci districte din Baghlan și că peste 150 de persoane au rămas blocate și au nevoie de ajutor urgent.

Imaginile video de pe rețelele sociale au arătat torenți uriași de apă noroioasă inundând drumurile. Țara a trecut printr-o iarnă relativ secetoasă, ceea ce a îngreunat absorbția precipitațiilor în sol.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

De la jumătatea lunii aprilie, inundațiile au ucis aproximativ 100 de persoane în zece dintre provinciile Afganistanului, potrivit autorităților.

Terenurile agricole au fost acoperite de apă într-o țară în care 80% din cei peste 40 de milioane de locuitori depind de agricultură pentru a supraviețui.

Confruntat cu patru decenii de război, Afganistanul este unul dintre cele mai sărace state din lume și, potrivit oamenilor de știință, unul dintre cele mai puțin pregătite pentru a face față consecințelor încălzirii globale.

Conform specialiștilor, Afganistanul este responsabil pentru doar 0,06% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, dar se află pe locul șase în clasamentul țărilor celor mai expuse riscului crizei climatice.

Jumătate din populația sa trăiește sub pragul sărăciei, iar 15 milioane de persoane se confruntă cu insecuritatea alimentară, potrivit Băncii Mondiale.

Foto: Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.