MENIU CAUTĂ
02 Mar. 2017 23:30

Cutremurul din 1977 l-a prins pe Ivan Patzaichin la Snagov: ”Am fugit la București. Mi-am găsit soția tremurând în pijamale, în curte, cu fetița de două săptămâni în brațe”

Distribuie

Cutremurul din 1977 l-a prins pe Ivan Patzaichin la Snagov. ”Am fugit la București. Mi-am găsit soția tremurând în pijamale, în curte, cu fetița de două săptămâni în brațe”, ne-a mărturisit marele sportiv.

Deși au trecut 40 de ani, marele cutremurul din 1977 nu poate fi uitat de români. Mai ales de bucureșteni, care au plătit un preț teribil: peste 1.400 de morți, din cei 1.570 înregistrați în toată țară.

Pe Ivan Patzaichin (67 de ani), cutremurul din 4 martie 1977 l-a prins cu echipa de kaiac-canoe a României în cantonament la Snagov. 

'Aproape tot timpul eram în cantonament la Snagov. Evident și pe 4 martie 1977 mă aflam cu echipa în cantonament. Cutremurul m-a prins în cameră, uitându-mă la filmul care se difuza la TVR', ne-a mărturisit 'Amiralul'.

Acesta a continuat: 'Imediat am sărit din pat, și am ieșit afară pe geamul de la ușă. Ne-am întâlnit cu toții în curtea interioară. Eram speriați, dar nimeni n-a pățit nimic. O singură colegă s-a tăiat la mână, în momentul în care a ieșit din cameră'.

Gândul lui Ivan Patzaichin a fugit la București, acolo unde soția sa și fetița de două săptămâni îl așteptau acasă!

'Aveam mașină pe atunci. Am sărit în mașină și am fugit la București. N-am făcut mai mult de 20 de minute. Când am ajuns acasă, mi-am găsit soția tremurând în pijamale, în curte, cu fetița de două săptămâni în brațe', a rememorat pentru Libertatea fostul mare canoist.

Ivan Patzaichin a petrecut noapte în mașină, cu familia

Apoi, toată noaptea au petrecut-o speriați, în mașină. 'N-am mai intrat în casă în acea noapte. Am mai ieșit pe stradă, dar am stat mai mult în mașină. Îmi era teamă să nu vină o replică', și-a mai amintit Ivan Patzaichin.

Din cauza zgâlțâiturilor, casa unde stătea cu chirie familia Patzaichin a fost afectată serios, așa că sportivul, împreună cu soția sa, au luat decizia de a se muta într-o altă locuiță.

'După cutremur, casa în care locuiam cu chirie a avariată. Se fisurase, nu mai era de stat în ea! Ne-am mutat, tot cu chirie, într-un alt imobil', a dezvăluit Patzi.

Blocul Scala

Apoi, 'Amiralul' a avut puterea să glumească: 'De bine ce a fost zgâlțâită, casa este în picioare și acum. A fost renovată între timp, arată bine, am văzut-o de curând'.

Imobilizat la pat, după ce și-a rupt tendonul, Ivan Patzaichin încă se mai gândește la catastrofa din 1977. 'Sper să nu mai trăim niciodată un astfel de moment', a conchis  cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Anul trecut, pe 14 februarie, Georgiana și Ivan Patzaichin au sărbătorit nunta de argint!

Citește și: 

Loading...
Comentarii