13 Ian. 2017 11:47

Transelectrica: România este în situaţie iminentă de criză energetică, din cauza consumului-record

Distribuie

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care permite Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situaţie extremă. Actul normativ a fost propus de ministerele Energiei şi Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, din cauza consumului record din ultimele zile.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) “cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN”.

Notificarea a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.

România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, şi de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum.

„Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

Ministerul Energiei precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării operatorului de transport şi sistem.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în cadrul şedinţei de Guvern, o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică.

Ministrul Energiei susţine că adoptarea Hotărârii „nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia”, ci un plan B la care autorităţile pot apela „în cazul în care situaţia o cere”.

”Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit”, a afirmat Petcu.

Hotărârea aprobată joi îi permite Transelectrica să poată pune în aplicare, „doar în cazul unei situaţii de criză”, măsuri graduale de siguranţă, în funcţie de nivelul ameninţării.

Loading...
Comentarii