21 Aug. 2018 12:00

A mers 600 de kilometri pe jos, pentru educaţie. Povestea româncei care a renunţat la o viaţă de vis în Elveţia pentru a-i ajuta pe copii

Distribuie

Raluca Ciulei şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă în afara ţării, trecând prin Germania, SUA şi Elveţia. A jucat tenis de performanţă şi s-a ridicat în topurile WTA, a călătorit în jurul lumii şi a trăit o viaţă frumoasă. 

A decis să renunţe însă la toate acestea şi să revină în România, după mai bine de 20 de ani de pribegie, pentru a derula programe educaţionale pentru copii. Vrea să îi înveţe pe oameni că niciun gest nu este prea mic, că fiecare pas contează.

Exemplul ei: a mers 600 de kilometri pe jos, pentru educaţie, oprindu-se din sat în sat pentru a vorbi cu cât mai mulţi copii şi a-i încuraja să nu renunţe niciodată.

Libertatea a vorbit cu Raluca spre finalul călătoriei ei. O călătorie începută în Bistriţa şi încheiată în Bucureşti.

Marşul pentru educaţie

Este o dimineaţă călduroasă la marginea unui sat din apropierea Capitalei, unde vreo 20 de copii stau îngrămădiţi la umbra unui copac. Ţin în mâini steaguri ale României şi privesc spre şosea. O aşteaptă pe Raluca Ciulei, care se află foarte aproape de finalul călătoriei ei. O călătorie care a început în urmă cu 21 de zile şi care a purtat-o prin peste 50 de localităţi. Când se apropie de copii, urmele acelui lung drum nu se văd. Este la fel de energică şi de zâmbitoare ca în prima zi, ca în primul sat în care a intrat.

Plecăm alături de ea şi de copiii din Zalhanaua, județul Prahova, către şcoala din sat. Acolo, Raluca se aşază în iarbă, în mijlocul copiilor.

„Ştiţi de ce am mers pe jos 600 de kilometri?”, îi întreabă ea. Pentru a fi în formă, pentru a se distra, pentru a trăi o aventură, se încumetă copiii să răspundă. „Pentru educaţie”, le spune Raluca.

Comentarii