09 Oct. 2018 21:00

Legea tuberculozei, vot favorabil în comisie. Bolnavii de TBC vor fi plătiţi pe toată perioada concediului şi vor primi normă de hrană

Distribuie

Legea tuberculozei a primit vot favorabil în Comisia de sănătate şi va ajunge la  vot, în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, după ce senatorii au respins proiectul.

După mai bine de un an de dezbateri şi blocaje în Legislativ, românii bolnavi de TBC, care sunt cei mai mulţi din toată Uniunea Europeană, primesc veşti bune: vor fi plătiţi pe toată perioada concediului medical şi li se va acorda normă de hrană, pentru a putea lupta cu această maladie transmisibilă, care provoacă anual sute de decese.

Boala care loveşte la întâmplare şi care „stigmatizează”

Tuberculoza nu este boala pușcăriașilor sau boala săracilor, cum se credea. Această boală lovește în toate mediile sociale. Iar în ţara noastră, 12.000 de români se îmbolnăvesc anual. Din păcate, în România, această boală stigmatizează bolnavii diagnosticați.

Astfel, de multe ori, angajatorul român preferă să îl concedieze pe cel cu TBC, pentru că tratamentul durează cel puţin un an. Şi, de multe ori, tuberculoza nu e tratată până la capăt de cei mai săraci pacienți, iar această maladie revine, mai puternică şi la fel de contagioasă.

Paula Rusu este jurnalist. Din 214, când s-a îmbolnăvit de TBC, viaţa ei s-a schimbat. A suferit o operaţie şi, după ce s-a vindecat, a decis să se lupte pentru drepturile celor cu această boală îngrozitoare.

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a dat, marţi, un vot „pentru”, important pe Legea tuberculozei. Ultimul hop este în plen, când se va da votul final, apoi legea va merge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Comentarii