15 Iun. 2018 07:00

Părinții singuri acasă primesc ajutor de la psiholog

Distribuie

Părinții singuri acasă ajung la psiholog, de multe ori, din cauza stresului de a crește copiii fără ajutor, după ce partenerul de viață pleacă la muncă în străinătate și din cauza despărțirii temporare. Psihoterapeuții primesc din ce în ce mai multe familii care suportă greu ruptura. Cea mai bună terapie ar veni însă odată cu reunirea familiilor.

Elena are doi băieți și un munte de responsabilități. „Am plecat la muncă și tu stai acasă și n-ai altceva de făcut decât să ai grijă de băieți', este ce aude în permanență. Așa că lucruri pe care atunci când era soțul ei acasă le-ar fi tratat ca pe niște banalități, acum devin tragedii. Toată această presiune o simt și băieții, care dintr-o dată trebuie să fie perfecți. Și când băiatul mai mare a intrat în perioada de preadolescență și a început să se răzvrătească față de ea și față de lume, a decis să vină împreună la psiholog.

„Mai am colegi cu părinții plecați. Îs prieten doar cu unul care are tatăl plecat și mi se pare că mai sunt vreo doi. Nu prea vorbim despre asta', povestește Alin, fiul Elenei. Mama lui sare imediat: „Și cum e prietenul tau? Să spui din comportamentul lui, ai văzut că se simte că tata lui nu-i acasă. E cam… E lăsat prea libertin, deja la vârsta asta a fost prin club, a fumat și deci… Mă gândesc că dacă ar fi tata lui acasă, s-ar implica mai mult și n-ar lăsa să se întâmple asta… Eu o știu și pe mama lui că e copleșită de probleme, că nu mai poate să-l stăpânească. Se cunoaște. Dar eu foarte mult am vorbit cu al meu și am început să vin la psiholog ca să nu-l scap', spune Elena.

Comentarii