EXCLUSIV / Statul român i-a răpit micuței Ines, o fetiță cu autism, dreptul la o viață mai bună

16 februarie 2017 23:30

Statul român i-a răpit micuței Ines, o fetiță cu autism, dreptul la o viață mai bună. Diagnosticată cu autism la un an și nouă luni,  micuța Ines a fost încadrată în grad grav de handicap și a primit lunar, de la statul român, 1.000 de lei. Suma, care nu acoperea nici măcar jumătate din terapia extrem de necesară pentru recuperare, i-a fost retrasă după doi ani pe motiv că fetița reușește acum, la vârsta de 4 anișori, să lege câteva cuvinte și să stea pe oliță.

De mai bine de doi ani de zile, Ines merge zilnic la recuperare. Astăzi, după mii de ore de terapie, copila, care în octombrie a împlinit 4 ani, a reușit să-și scoată căpșorul din carapacea bolii și să facă mici progrese. Pentru părinții însă, orice reușită, cât de mică, pare un pas uriaș. Și nu numai pentru mămica și tăticul ei, ci pentru toți părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu autism.

La scurt timp după primirea diagnosticului, Teodora, mama lui Ines, și-a dat seama că singurul mod în care îți poate ajuta copila este să accepte faptul că aceasta suferă de autism și să lupte cu toate armele pentru a-i obține copilei drepturile cuvenite. Scoaterea certificatului de handicap, pe care era trecut numele micuței, a fost poate cel mai greu lucru pe care a fost nevoită să-l facă, dar era conștientă că trebuie, că are nevoie de el pentru a primi un ajutor de la stat.

Statul român

Nu era vreo sumă  considerabilă, dar erau niște bănuți de care aveau nevoie pentru a plăti o parte din ședințele de terapie ABA (extrem de necesară copiilor cu autism), mai ales că Teodora fusese nevoită să renunțe la jobul ei pentru a avea grijă de unicul ei copil, pe care îl așteptase să vină pe lume mai bine de 10 ani.

”Cheltuielile sunt foarte mari când ai un copil cu autism. Terapie costă peste 2.000 de lei pe lună, grădinița este 1.200 de lei pe lună, pianoterapia costă și ea 280 de lei. Și mai sunt… dar nu contează. Pentru copilul tău faci orice. Mai ales că Ines a pornit extrem de greu. În urmă cu un an scotea trei cuvinte, iar acum a început să lege câte două, trei”, explică Theodora.

 

Cu pași mici, rezultatele au început să apară. În urmă cu doar câteva zile, micuța Ines s-a prezentat, conform procedurii,  în fața comisiei medicale pentru reevaluare. Și pentru că micuța a învățat să spună câteva cuvinte, să stea pe oliță sau să mănânce singură, medicii i-au schimbat încadrarea. Din grad grav, au trecut-o la cel accentuat, adică ajutorul de la stat a scăzut de la 1.000 de lei la doar 200.

”Am rămas fără cuvinte. În țara asta copiii noștri nu au nici o șansă. Li se refuză, pur și simplu dreptul la integrare, la normalitate. Dacă fiica mea vorbește înseamnă că nu mai are nevoie de terapie? Suntem umiliți de autorități în cel mai josnic hal”, adaugă mămica lui Ines. Femeia ne-a mărturisit că foarte mulți părinți de la centru unde fiica sa face terapie au recunoscut că fără acel ajutor nu vor mai avea posibilitatea să vină la recuperarea. Iar micile progrese pe care micuții le-au făcut în lupta împotriva autismului se vor pierde odată cu încetarea terapiei.

Citește și: EXCLUSIV | Doi bucureșteni și-au schimbat viața pentru gemenii lor, diagnosticați cu autism

 

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro