„Evaluările naționale de la clasele mici ar trebui să fie mai simple”

Ministrul educației a afirmat că evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de complicate, să consume atât de multe resurse și atât de mult timp, scrie Edupedu. 

Raportul OECD spune că e ok că facem evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, dar ar trebui să nu mai fie atât de complicate, să ia atât de multe resurse, atât de mult timp. Și ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedback-ul pentru copil, ca să ai o educație personalizată. Dacă mergi numai într-o logică în care faci testarea standardizată, să compari școli între ele, e bun și acel lucru, dar cumva trebuie să ajungi la educație personalizată”.

În privința Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a, a continuat Daniel David, recomandarea OECD este să fie luate luate în calcul inclusiv notele din clasele a VII-a și a VIII-a. „În momentul acesta, evaluarea noastră din clasa a VIII-a nu servește scopului educațional, într-un sistem în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe două discipline, Matematică și Limba română, când noi, în gimnaziu, încercăm să evaluăm mai multe componente”. 

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Daniel David: „Nu avem standarde riguroase de notare”

Ministrul a precizat că OECD-ul încearcă să facă „unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală, dincolo de faptul că extindem domeniile, nu rămânem doar la cele două. Și aici aș vrea să discutăm, pentru că OECD-ul spune că ar fi bine să includem și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, în ideea unui portofoliu educațional.”

Ministrul a adus în atenție că nu avem avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note: „Problema noastră este că nu avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note, astfel încât o notă de 8 în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraș mai mic. Și atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează, ca să spun așa, mintea profesorilor oriunde s-ar afla în școlile din România. Și când vom ști că acest lucru se întâmplă – și nu-i cazul acum – atunci trebuie să ne extindem spre acest portofoliu.”

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.