„Scenariul a pornit de la o știre adevărată care a apărut la televizor, pe care Radu a văzut-o, cu o studentă care își filma pe ascuns un profesor în camera de cămin, în timp ce acesta se dezbrăca și îi cerea favoruri sexuale în schimbul trecerii unui examen. Personajul respectiv, care este real, era extrem de agresiv și era un moment foarte intens care l-a inspirat pe Radu să dezvolte o poveste. Povestea din film nu are legătură cu personajele reale, dar o replică pe care profesorul o spune apare și în film, într-un moment-cheie”, ne-a dezvăluit Dana Rogoz.
Chiar dacă au atins un subiect sensibil și actual, în momentul în care Radu s-a apucat de treabă, femeile nu aveau curajul să vorbească despre abuzurile la care fuseseră supuse. “Scenariul a fost scris cu mult înainte să pornească mișcarea #metoo. E clar că toți am simțit, dar mai ales el, care a scris scenariul, nevoia acestui film. Povestea e foarte puternică și e un subiect despre care trebuie să se discute”, a completat actrița.
«Este important să lași furia ta și revolta, și frustrările să iasă la suprafață, să te folosești de ele ca actor»
Pentru a intra mai bine în pielea personajului, Dana Rogoz a făcut documentare la fața locului, într-o facultate, iar în construcția personajului s-a folosit de experiențele sale mai puțin plăcute din trecut.
„Orice actor își pregătește personajul la nivel de gesturi, de atitudine. Eu am construit în zona asta o anumită atitudine, un anumit mers, o anumită voce, un fel de a fi. Apropo de abuzul de putere și cel sexual, noi, femeile, le-am integrat de mai multe ori în viața noastră, ne-am tot lovit de ele și cred că este important să lași furia ta și revolta, și frustrările să iasă la suprafață, să te folosești de toate astea ca actor. Eu am săpat în mine și am căutat exact așa ceva. De aceea, personajul pe care o să-l vadă oamenii în «MO» nu are nici o legătură cu felul meu de a fi”, ne-a mai povestit Rogoz. c
“Îmi dau seama că toate abuzurile alea au dus la o societate care acum nu funcționează ideal pentru femei”
Deși se numără printre norocoasele care nu au avut parte de discriminare sau de hărțuire, asta și datorită faptului că a devenit persoană publică la o vârstă foarte fragedă, Dana Rogoz spune că a asistat la astfel de situații.
„M-am lovit de niște lucruri pe care abia acum, ca adult, le consider cu adevărat grave și condamnabile. Gesturi din adolescență când, spre exemplu, îți punea un coleg mâna pe sâni, pe fund – erau atât de uzuale și mi se întâmplau și mie, nu neapărat că eram cunoscută, ci pentru că așa li se întâmpla tuturor colegelor! Cumva, noi ne obișnuisem cu așa ceva și abia acum îmi dau seama că toate lucrurile alea au dus la o societate care acum nu funcționează ideal pentru femei. Noi le-am tolerat, ba mai mult, ne și consideram vinovate pentru ele, ni se părea că poate noi le-am provocat!”, a mai spus actrița.
VIDEO: Robert Hanciarec