Mergi direct la conținut »
Anca Sigartău a trecut printr-o mare cumpănă acum două decenii. Medicii i-au mai dat un an de viață, dar a învins boala
Monden Libertatea > Entertainment > Monden

Anca Sigartău a trecut printr-o mare cumpănă acum două decenii. Medicii i-au mai dat un an de viață, dar a învins boala

După viața Ancăi Sigartău s-ar putea face un film. Actrița de 49 de ani a trecut prin niște experiențe teribile, care însă nu i-au știrbit bucuria de a trăi și nici optimismul.

De Dana Aramă,

Anca Sigartău este una dintre cele mai talentate actrițe din țara noastră. Mama a trei copii, artista a trecut prin momente grele. Se întâmpla cu ani în urmă, când medicii i-au descoperit o tumoră și i-au mai dat de trăit doar un an.

Actrița a făcut dezvăluiri despre cele mai dure momente din viața ei în emisiune “Profesioniștii”, de la TVR, moderată de Eugenia Vodă:

“După al doilea copil am divorțat. Nimeni nu a știut că am divorțat în 1993. Lumea știe că am divorțat prin 2000. Al treilea copil l-am făcut după divorț. Bine, lucrurile sunt mai complicate. Am trecut printr-o experiență medicală traumatizantă, în care am avut un diagnostic, o boală în care ți se dă un an de zile să trăiești. Și mi s-a spus că un an de zile trăiești cu acest diagnostic. Și cu tratamentul. Pe citostatice, tumora a crescut 8 cm în 3 săptămâni. Avea o viteză… într-un fel, exploda! Soțul meu se schimbase foarte mult, intrase probabil într-un soi de panică: va rămâne singur cu doi copii. Au trecut 22 de ani de atunci și uite că trăiesc.

Eram în spital și la un moment dat știu că am vrut să ies din spital, pentru că mi-am dat seama că nu mai am foarte mult timp și vreau să fiu acasă, alături de copii. Cât mai am, măcar să fiu cu ei. Am ieșit din spital și pe 15 noiembrie, ziua de naștere a bunicii mele. Știam că începe Postul Crăciunului. Nu aveam nici o informație despre post, despre biserică, despre lucrurile de genul ăsta, dar știam, în interiorul meu, că vreau să încerc. Că trebuie să mă duc acasă să țin post. Pe 15 noiembrie am ieșit din spital cu niște indici foarte mari, pe 20 decembrie, când m-am întors la control, m-au întrebat: «Unde este tumora?». Nu mai era. M-a întrebat doctorul ce am făcut, ce tratament. Și i-am spus: «Eu vă spun, dar nu o să credeți». Asta s-a întâmplat. Nu mai exista tumora. Indicii coborâseră foarte mult. Nu știam că Postul poate să aibă o asemenea putere. Din momentul acela am știu că voi trăi”, a mărtusirit actrița.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

A ieșit din spital pe semnătură

“La momentul respectiv, am plecat din spital cu semnătură, pentru că mi s-a spus că nu mi se putea da drumul. Medicul mi-a spus că mă voi întoarce mult mai rău și că nu o să mai aibă ce să facă. Am semnat. Mergeam, mă plimbam pe străzi și mă uitam, gândindu-mă că eu la anul n-o să mai văd lucrurile acestea. Nu puteam să înțeleg de ce mi s-au dat doi copii, dacă nu puteam să stau lângă ei. Era dincolo de orice înțelegere”, a mai povestit Anca Sigartău, completând apoi: “Mă împăcasem cu ideea. Nu voiam să afle părinții mei, nu voiam să afle nimeni. Nu voiam să se știe la teatru. Singura care știa era Luminița Gheorghi. Nu voiam să se spună: săraca”.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Primul ei copil a supraviețuit unui avort

Viața Ancăi Sigartău, acum în vârstă de 49 de ani, nu este, în mod cert, una banală. Actrița a trecut prin multe întâmplări ieșite din comun. În tinerețe, de exemplu, a urmat Liceul de muzică, iar când și-a exprimat intenția de a da admitere la Teatru, o soprană cunoscută, cu care a dat o audiție, i-a spus că va avea succes pe scena Operei, dar nu și ca actriță. Avea să intre însă din prima încercare la UNATC, la clasa lui Dem Rădulescu. Apoi, a luat mai multe premii pentru rolurile interpretate.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

În tinerețe, vedeta s-a îndrăgostit de un tunisian student la Medicină, Tito Abaab, cel care ulterior i-a devenit soț. A rămas gravidă și, cum un copil în afara unei căsnicii era o rușine pe vremea lui Ceaușescu, a decis să facă avort, profesorul lui Tito urmând să o ajute. La scurt timp după întreruperea de sarcină, a descoperit că e în continuare gravidă, fiindcă avusese gemeni! În ciuda recomandărilor de a face din nou avort, a păstrat copilul rămas: este Sonia, fata ei cea mare. Cu Tito a mai făcut apoi doi copii, Teodor și Iosif, pe ultimul dintre ei după divorț.

Rămasă să-și crească singură copiii după despărțire, fără vreun ajutor bănesc din partea fostului soț, Anca a încercat la un moment dat să-și refacă viața, cu un american care are, la rându-i, doi copii. Nici acest mariaj n-a ținut însă, fiindcă el nu s-a putut acomoda în România și nu și-a găsit un loc de muncă, iar ei i-a fost refuzată viza de America.

Cine este Anca Sigartău

Anca Sigartău, în vârstă de 49 de ani, s-a născut în București, în familia unor profesori: tatăl, originar din Ardeal, era profesor de istorie, iar mama, moldoveancă, era profesoară de fizică.

A urmat Școala de Muzică și Liceul „George Enescu” din București, iar la 14 ani făcea parte din corul „Voces Primavera”.

În 1985, Anca Sigartău, care s-a luptat cu kilogramele în plus multă vreme, a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu și a profesoarei Adriana Popovici.

Anca Sigartău, care în urmă cu ceva timp a demisionat de la conducerea teatrului Bacovia din Bacău, a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Tinerilor Actori – Costinești, în 1989, precum și premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru rolul Puck în „Visul unei nopți de vară”, în 1992.

Face parte din trupa Teatrului Bulandra din anul 1991, imediat după absolvirea facultății. În plan personal, vedeta a fost căsătorită și are trei copii: Iosif, Teodor și Sonia.

Close
Închide
  Close