Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Hit-ul “Party in Transilvania” se relansează, după 25 de ani. Marius Dragomir a trăit, în ultimii ani, din muzică clasică, dar acum își pregătește revenirea cu stilul care l-a consacrat

Hit-ul “Party in Transilvania” se relansează, după 25 de ani. Marius Dragomir a trăit, în ultimii ani, din muzică clasică, dar acum își pregătește revenirea cu stilul care l-a consacrat

Se împlinesc 25 de ani de când Marius Dragomir a lansat ”Party in Transylvania”, primul mare succes discografic al unul artist român după ’89. În plină eră a pirateriei, a vândut official 1.8 milioane albume, stabilnd un record absolut. Acum, la ceas aniversar, ar vrea să relanseze albumul însă este mâhnit, deoarece nicio casă de producție nu îl susține.

De Florian Gheorghe,

Puține hit-uri am avut, după 1990, cunoscut și fredonat ca Party în Transilvania, al lui Marius Dragomir. De altfel, succesul lui colossal s-a reflectat și în vânzările albumului ce a găzduit această piesă, vânzări ce n-au mai fost egalate, în ultimii 25 de ani, de niciun artist roman. Surpriză! Acum, Marius Dragomir a reînregistrat piesa, i-a filmat chiar și un videoclip și pregătește o revenire de zile mari! ”Încerc să scot discul pe piață, la cererea fanilor. Casetele audio pe care albumul a fost imprimat s-au uzat, de atunci, iar casetofoanele au devenit o raritate. De aceea, caut o casă de discuri care să-l  editeze pe CD, să ajungă din nou, în casele românilor, nu copiat de pe internet. Din păcate, nu găsesc producător. Astăzi, casele de discuri au alte interese”, ne-a declarat Marius Dragomir. Retras la marginea Brașovului natal, mai exact la Săcele, artistul continuă să compună într-o polivalență de stiluri, în special muzică simfonică. Surprinzător sau nu, s-a bucurat de mare succes și cu acest gen muzical și chiar a reușit să obțină venituri consistente, din care și-a asigurat traiul, în ultimii ani.

Marius Dragomir (centru) alături de balerinii Dorin și Emilia Mirea

A scris muzică clasică pentru mulți artiști

Probabil că puțini își mai amintesc faptul că Dragomir este cel de-al doilea artist roman, după Gheorghe Zamfir, care a ajuns în clasamentele Billboard (liderul clasamentelor muzicale în Statele Unite) cu varianta în limba engleză a marelui său suces, ”Party inTransylvania”, un alt record muzical. Acum, Marius Dragomir culege laurii mai mult în calitate de compozitor, decât de interpret: ”Mă bucur nespus de sucesul violonistului Cătălin Alexandru Grigoraș, care prezintă în toată Europa o piesă de-ale mele, dar și de popularitatea sopranei Elena Moșuc, care a câștigat ”Oscar Della Lirica”, cea mai presigioasă distincție internațională a muzicii de operetă. Îmi cântă muzica pe meridianele lumii. I-am compus cred că șase piese în stil pop-opera, și am în lucru și altele noi, chiar și de muzică religioasă, dar pentru o soprano lirică. De asemenea, maeștrii coregrafi Dorin și Emilia Mirea susțin spectacole de balet pe compozițiile incluse pe ultimul meu album, ”Ethno Symfonika”, ne spune Marius Dragomir, unul din puținii muzicieni în viață ce are bust dezvelit la Brașov.

Copil teribil al muzicii românești, Marius Dragomir a câștigat, la patru ani și jumătate, Premiul I la Festivalul ”Lira de Aur”, ca violonist. În 1986 a debutat ca solist și a obținut Premiul I la ”Cântarea României”, cea mai mare competiție artistică națională, concurs pe care l-a câștigat și în 1987, ca instrumentist, la nai.

Close
Închide
  Close