Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Festa malteză. Ziua în care, dacă un locuitor de pe insulă moare, devine erou național
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > VIDEO/ Festa malteză. Ziua în care, dacă un locuitor de pe insulă moare, devine erou național

VIDEO/ Festa malteză. Ziua în care, dacă un locuitor de pe insulă moare, devine erou național

Malta nu este doar o insulă cu peisaje sălbatice și obiective istorice, ci și o țară în care lumea știe cum să petreacă. De la sfârșitul lunii mai până în septembrie, de fiecare dată într-un alt oraș, are loc așa numita festa malteză. Ceea ce puțină lume știe este că, pe lângă artificii, muzică, veselie, această sărbătoare are și alte conotații. Dacă un locuitor al insulei moare în zi de festă, el devine erou național.

De Denisa Macovei,

Festa malteză este sărbătoarea în care dacă cineva moare ajunge erou național

Având conotații religioase, dar în același timp și păgâne, festa malteză este una dintre cele mai așteptate sărbători din Malta.

„În fiecare an, fiecare oraș mai mare sau mai mic, aduce un omagiu sfântului care veghează asupra localității. Locuitorii pregătesc totul cu luni bune înainte, tocmai pentru că în timp festa s-a transformat și într-o adevărată competiție între toate orașele din Malta și Gozo, pentru a avea cel mai frumos foc de artificii de la finalul procesiunii. Astfel că în perioada respectivă tot orașul este îmbrăcat în bannere, casele sunt împodobite, sunt decorate și magazinele, dar în mod special biserica, iar cel mai așteptat moment este jocul de artificii, atât de la nivelul solului cât și din aer”, ne-a povestit Adriana, ghidul Malta Travel.

Tot de la ghid am aflat că de fapt această petrecere este de fapt un omagiu adus sfântului protector al orașului, mulțumindu-i astfel pentru anul bun pe care l-au avut locuitorii orașului. Chiar dacă este o tradiție care se respectă anual, există și excepții, atunci când se întâmplă o nenorocire.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Dacă moare cineva în ziua festei, ajunge erou național

De departe, adevărata atracție sunt jocurile de artificii, cu atât mai mult cu cât spectacolul este asigurat în totalitate de localnici. Mai exact, toate dispozitivele sunt construite de maltezi, în propriile case, fiind mai mult de 20 de făbricuțe pe insule,  ceea ce face ca, din nefericire să se întâmple și adevărate tragedii.

„Producerea artificiilor este o mândrie pentru orice localnic, așa că aceste instalații atât de bine elaborate nu sunt făcute în cine știe ce fabrici, ci chiar în casele locuitorilor. Se știe că maltezii sunt artificierii Europei, câștigând chiar și campionatul mondial la jocurile de artificii. Da, da, există așa ceva, iar maltezii sunt cei mai buni. Din păcate, această perfomanță se plătește uneori cu prețul vieții. S-a întâmplat ca o familie întreagă să-și piardă viața în momentul în care fabricau petardele și artificiile. Când se întâmplă un astfel de accident nefericit, cei dispăruți sunt transformați de oficialități în eroi naționali”, ne-a mai spus ghidul de la Malta Travel, ghid care în fiecare weekend duce grup de turiști români în diverse orașe pentru a le arăta spectacolul fantastic.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

Chiar dacă o festa tradițională durează mai multe zile, punctul culminant este seara de sâmbătă, când are loc focul de artificii, urmată de ziua de duminică, atunci când, locuitorii, îmbrăcați extrem de frumos, merg prin oraș cu statuia sfântului protector. „Toți se îmbracă frumos și participă la ceremonie. Câțiva tineri, aleși de comitetul orașului, poartă pe străzile frumos împodobite, statuia în mărime naturală a sfântului protector”, ne-a mai spus ghidul.

VIDEO/FOTO: Denisa Macovei

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV/ Gheorghe Ifrim, acid la adresa celor care ne conduc: “Oamenii politici se bat între ei, nu pentru țară”

Close
Închide
  Close