În 60% din cazurile de cancer înregistrate, bolnavele ajung mult prea târziu la medic. Statisticile arată că şase femei îşi pierd viaţa zilnic din cauza cancerului de col uterin. De aceea, scopul efectuării unui test Papanicolau e ca pacientele să poată descoperi din timp dacă suferă sau nu de cancer de col uterin, pentru a se putea trata încă din faza incipientă. Dacă rezultatele testului sunt bune, pacienta e rechemată peste 3 ani.
În cazul în care există probleme, femeia e trimisă la ginecolog pentru mai multe investigaţii, iar dacă se descoperă că suferă de cancer, va primi trimitere către oncologie.
Când se face? Se recomandă a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la începerea activităţii sexuale. În unele cazuri, doctorul te poate îndruma să faci testul mai rar sau mai des, în funcţie de rezultatele primite şi prezenţa factorilor de risc ai cancerului de col uterin. Atunci când apar anomalii, medicul ginecolog poate recomanda repetarea acestuia la un interval de 6 luni.
Cum se face?
- Cu 24 de ore înainte de a face testul, trebuie să eviţi contactul sexual, irigaţiile vaginale, ovulele, altfel această analiză nu va fi concludentă.
- Recoltarea probelor durează câteva minute şi este nedureroasă.
- După test, îţi poţi continua treburile zilnice fără nici o interdicţie.
Încep deja testările gratuite
Peste două zile, pe 1 septembrie, va demara programul de testare gratuită Papanicolau, pentru toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Pentru început, Programul naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin va fi funcţional în 10 judeţe – Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Timiş.