MENIU CAUTĂ

Cancerul, vindecat cu ajutorul malariei? Descoperirea cercetătorilor danezi ar putea revoluţiona medicina

Distribuie

Descoperirea a fost făcută de către medicii de la Universitatea Copenhaga, care voiau să găsească un tratament pentru a vindeca femeile însărcinate de malarie.

Această boală atacă placenta şi poate avea complicaţii grave, fapt ce a determinat medicii danezi să demareze cercetări pentru vindecarea ei.

Însă, în timpul studiilor, ei şi-au dat seama că proteinele de malarie atacă nu doar placenta, ci şi cancerul. Pentru a vedea cât de eficiente sunt proteinele de malarie împotriva tumorilor canceroase, oamenii de ştiinţă au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale, scrie site-ul digi24.ro.

„Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin. Întrebarea principală este dacă această metodă fa funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști„, a declarat Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost cercetată şi pe şoareci, cărora li s-au implantat diferite tipuri de cancer uman.

În urma injectării proteinei de malarie, combinată cu o toxină, medicii au obţinut rezultate îmbucurătoare. Astfel, trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin s-au redus, doi dintre şoareci s-au vindecat complet de cancer de prostată, iar cinci din şase şoareci cu cancer osos şi metastaze au supravieţuit.

Citește mai multe despre malarie pe Libertatea.

Comentarii