Cuprins:
Ce este batogul
Peștele a reprezentat o sursă de hrană din cele mai vechi timpuri, iar beneficiile consumului de pește au fost dovedite de nenumărate ori. De-a lungul vremurilor, oamenii au găsit numeroase căi de a prepara, conserva și a păstra peștele, unele dintre ele fiind celebre și în zilele noastre.
Batogul este un preparat din pește uscat și, adesea, sărat. De multe ori, acest preparat este și afumat, dar nu aceasta nu este o regulă de bază.
Pentru a face batog se pot utiliza mai multe tipuri de pește, însă cel mai des întâlnit este codul, morunul, păstruga. Totuși, batog se face în zilele noastre din multe ale feluri de pește, inclusiv crap, macrou.
Cea mai mare cantitate de batog din lume este expediată din Norvegia și este obținută din apele Oceanului Arctic.
Cum se prepară batogul
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/cum-se-prepara-batogul.jpg)
Batogul este, de obicei, uscat la vânt de pescari și companii din Norvegia, înainte de a-l exporta în alte locuri din lume. Procesul de uscare permite peștelui să piardă aproximativ 70-80% din umiditate, dar păstrând ceilalți nutrienți.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4cdb2eaa8f31132ad12fdafd598204de.jpg)
Peștele se taie în lungime, în fileuri. Acestea se spală cu apă rece, după care fileurile se freacă cu sare. Fileurile se păstrează apoi timp de 10-12 zile în tăvi, după care se țin la desărat în apă călduță.
Ulterior, bucățile de pește se usucă într-un curent de aer uscat și, în general se afumă.
Peștele pentru batog se usucă timp de aproximativ trei luni, de cele mai multe ori în lunile reci – ianuarie-aprilie, pe platforme speciale. După ce se dă jos de pe platforme, se ține într-o încăpere uscată și bine aerisită încă aproximativ două luni. Astfel se pierde mai mult de 70% din apa din pește. Peștele poate fi consumat crud sau preparat.
În plus, batogul poate fi și afumat la rece sau la cald. Afumarea la rece, la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius se face pe o durată care poate atinge 24 ore. Afumarea la cald se face la temperaturi de peste 80 de grade Celsius pe o durată mai scurtă.
Descoperă cum se afumă carnea și peștele acasă.
Ce beneficii are batogul pentru sănătate
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/01/batog-beneficii.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_418d286054e0fa1c6c55c23a85eb33f6.jpg)
Batogul este plin de proteine, vitamine B și minerale. Conține foarte multe proteine, dar este sărac în calorii și carbohidrați. Batogul conține o mulțime de vitamine B, cum ar fi vitamina B6, B12 și niacina. Peștele este, de asemenea, bogat în nutrienți precum fosfor, seleniu și acizi grași omega-3.
Beneficii
- Poate cel mai important beneficiu pentru sănătate al batogului este că este foarte bogat în proteine, dar cu conținut scăzut de grăsimi.
- Este bogat în acizi grași omega-3 care stimulează funcționarea creierului, îmbunătățind memoria și concentrarea.
- Un alt beneficiu al consumului se batog este că ajută la menținerea colesterolului HDL, cel bun, datorită prezenței grăsimilor omega-3, reducând în același timp colesterolul LDL, cel rău. Acest lucru ajută la prevenirea unei game de boli de inimă, care sunt adesea cauzate de un nivel ridicat de colesterol rău din organism.
- Batogul conține o mulțime de nutrienți, inclusiv vitamina B12 și seleniu. Acest lucru ajută la menținerea sănătății și previne, de asemenea, problemele digestive.
- Este sățios și are un conținut scăzut de calorii, astfel că este benefic pentru persoanele care au probleme cu greutatea, dar și pentru cele care vor să se mențină în formă.
- Batogul are mai puțin mercur decât majoritatea peștilor, ceea ce îl face o alegere mai bună pentru cei care doresc să evite mercurul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_55248e789613263229bd197bb42e2942.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0b787ba1534d187f06590060328a5ea6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d99eac624205f8a308c2b9f0edc7f222.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_b44381ecbe8e1e1cf79c7f62f5d7e065.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_bf6eeb910c90bc6492cbbd932ad4ebfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_51c9d23af65e2d6cec7504db63682953.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_1e490ac6a650b1cb176171d52b2929a4.jpg)