MENIU CAUTĂ
21 Sep. 2016 14:42

Ce fac gospodarii adevărați în fiecare toamnă ca să aibă o grădină de poveste

Distribuie

Cum demonstrezi că ești un as în ale grădinăritului? Știind că toamna nu este finalul sezonului de grădinărit ci începutul lui!  Aceasta este luna în care cei care nu se dau în lături de la treabă și care folosesc instrumentele potrivite devin adevărați profesioniști în ale grădinăritului.

Toamna este anotimpul rădăcinilor

Dacă ai de gând să plantezi o plantă care să trăiască mai mult ca tine, șanselele cele mai mari le are dacă o faci acum. Mai precis, acesta este momentul perfect să plantezi:
●    Copaci
●    Gard viu
●    Tufe de fructe de pădure
●    Trandafiri și bulbi
Aceste plante sunt lemnoase, robuste și au viață lungă. Ele au nevoie să-și dezvolte rădăcini puternice care să se înfigă adânc în pământ și să le susțină în condiții extreme – de secetă sau de inundații. Cu alte cuvinte, toamna este anotimpul rădăcinilor. Temperaturile scad dar pământul este suficient de cald de la soarele de peste vară. Plantate în acest anotimp cald și umed, cu puțină susținere (îngrășământ), plantele își concentrează energia ca să-și formeze o rețea complexă de rădăcini care le va susține o viață întreagă.

Ce instrumente te vor ajuta să-ți duci la bun-sfârșit revoluția din grădină?

1. Un motocultor – unealta specială care aduce belșugul în gospodării
Un motocultor n-ar trebui să lipsească din nicio gospodărie; e instrumentul care pregătește rapid și fără mare efort solul pentru plantare.  Acesta desprinde partea întarită de la suprafața solului și facilitează adăugarea materialelor organice în solul proaspăt întors.
A fost inventat în 1912 de către Arthur Clifford; el căuta o metodă eficientă de a ara pământul și a gândit un utilaj de mici dimensiuni, cu o manevrabilitate crescută. Săpatul solului și a pământului de orice tip este astăzi floare la ureche; în fiecare zi găsești oferte de motocultoare la prețuri foarte avantajoase pentru acel moment în care decizi că vrei să duci la alt nivel productivitatea.

2.  Un aerator – o unealtă care afânează solul ca o furcă turbo
Înainte să plantezi, stratul trebuie să fie curățat de buruieni și afânat. Cu ajutorul unui aerator care pătrunde cu lame ascuțite de 0.5 – 2 cm în sol, se creează canale de aer care pregătesc terenul ca rădăcinile care urmează să se prindă să respire.

3. Un termometru – instrumentul care îți poate salva culturile
Fii cu ochii pe temperatură pe măsură ce anotimpul rece pune stăpânire pe grădina ta, întrucât scăderile dramatice de temperatură din timpul nopții pot avea un efect devastator asupra culturilor. Un astfel de termometru este util atât în grădină cât și în seră.

4. O sapă – instrument clasic și eficient
Acest instrument e un clasic în grădină și, indiferent de evoluția tehnologiei, va continua să-și dovedească eficiența și peste mulți ani de aici încolo. O sapă ușoară și cu vârful ascuțit este ideală pentru a săpa găuri pentru plantarea copacilor și a tufișurilor.

5. Un hrănitor pentru păsări – un ajutor neobișnuit dar eficient
Un astfel de alimentator se agață în copaci sau de gard și încurajează păsările să exploreze grădina ta și să o ferească de insectele și dăunătorii specifici acestei perioade din an. Hrănitorul este protejat de vânt, zăpadă și ploaie, astfel încât să poți hrăni păsările indiferent  de anotimp.

Ce mai poți planta sau înmulți toamna?
●    mentă
●    leuștean
●    hrean
●    usturoi
●    tarhon

Ce mai poți semăna toamna în grădină?
●    mărar
●    pătrunjel
●    salată și rucola
●    spanac
●    brocolli
●    roșii cherry

Toamna se numără grădinarii adevărați. Împărtășește-ne și tu din secretele tale.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 19 februarie 2019
Comentarii