“Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi alimentele ingerate, în special când organismul este supus unui stres psihic suplimentar, cum sunt perioadele de teze şi de examene. Un mic dejun bogat, urmat de mese echilibrate pot susţine ritmul de viaţă al şcolarului”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu.
Semipreparatele sunt pline de grăsimi
Copiii nu trebuie încurajaţi să-şi cumpere snackuri, chiar dacă ar fi mai comod să le dăm bani decât să le pregătim o cutiuţă cu sendvişuri atrăgătoare şi fructe, care să poată concura cu pungile de chipsuri. Specialistul avertizează că un regim bogat în zahăr, alimente semipreparate, pline de grăsimi şi de sare, lipsa exerciţiului fizic şi a unui somn odihnitor ori consumul constant de apă de la robinet şi de băuturi carbogazoase dulci pot scădea imunitatea organismului, mai ales în timpul sezonului rece.
Iată câteva meniuri potrivite
– Sendvişuri cu pâine integrală sau de secară, brânză nesărată, carne de pui sau de curcan şi o frunză de salată.
– Fructe proaspete sau suc natural de fructe.
– Legume curăţate şi tăiate felii sau rondele (ardei, gogoşari, morcovi, ţelină) şi două sendvişuri steluţă (foto).
– Fructe uscate şi nuci, migdale sau alune neprăjite.
– Sana sau lapte bătut (în recipiente cu dop etanş), biscuiţi digestivi, care sunt bogaţi în fibre, sau o chiflă de graham tăiată în două şi unsă la mijloc cu unt de arahide.
Atenţie!
– Pauza nu durează mai mult de 10 minute, deci cantitatea de alimente nu trebuie să fie mare. Foloseşte felii de pâine, nu baghete.
– Pentru copii, aspectul alimentului contează enorm, aşa că pune-i sendvişurile în cutiuţe din plastic, cu capac.
– Nu-i da la pachet alimente gătite! Se pot vărsa în ghiozdan, au un miros greu pentru cei din jur şi se pot strica până le consumă.
Nu uita!
Pune-i copilului în geanta de şcoală gel antibacterian sau şerveţele umede, ca să-şi poată dezinfecta mâinile înainte de masă