Obezitatea nfantilă în România atinge și 12 — 13% în rândul copiilor de toate vârstele, ceea ce e mult, iar gradul de supraponderabilitate poate ajunge și până la 25%. Putem spune că în ultimii 10 ani aproape s-a dublat”, a explicat Gavrizi.

Potrivit acesteia, sunt foarte puține situațiile în care obezitatea infantilă se poate justifica medical — situații endocrinologice sau obezități genetice, procentul fiind de 2 — 3% din cazuri.

„Restul, până la sută la sută, reprezintă o problemă de aport — aport alimentar. Și aici mă refer la aportul cantitativ — hipercaloric, la un program dezorganizat al meselor, la acel obicei total nepotrivit al copiilor de a ciuguli tot timpul câte ceva. Și nu mă refer la fructe, ci la o porție de cartofi prăjiți sau chipsuri, sucurile din comerț, extrem de tentante pentru copii pentru că au gust delicios, dar și un aport caloric excesiv pentru necesarul vârstei lor. Obezitatea în sine este considerată o boală, iar aportul caloric excesiv duce la ea”, a mai spus medicul.

Ea trage un semnal de alarmă și arată că obiceiurile alimentare se educă din primii ani ai vieții. Cum se vor alimenta părinții, așa se vor alimenta și copiii, adaugă medicul.

„Copilului nu trebuie să i se permită orice, dar nici să i se interzică. Secretul ar fi echilibrul. Nu trebuie să-i spunem copilului: ‘nu ai voie aia, nu ai voie aia’, trebuie să-i dăm să guste din toate. Să dozăm cantitativ tot ceea ce copilul dorește să mănânce, să bea și ceea ce-i place, bineînțeles. Sfatul meu ar fi un orar al meselor foarte bine pus la punct. Regula cu trei mese și două gustări rămâne în picioare, indiferent de situație. Un copil care mănâncă foarte mult seara, dimineața se va trezi cu o poftă scăzută de mâncare, la micul dejun aproape că va ciuguli te miri ce, iar apoi se va duce la școală unde va avea o gustare pe care o mănâncă sau nu, la prânz nu putem controla ce se întâmplă, iar când vine acasă, la orele 16,00 — 17,00, rupe. Deci, aportul majoritar va fi seara, intră într-un ciclu vicios și a doua zi o luăm de la capăt”, a menționat Gavrizi, amintind că există pentru fiecare categorie de vârstă o recomandare de număr de calorii, iar majoritatea cazurilor de obezitate sunt întâlnite la copiii până la 8 ani.

În ceea ce privește modul în care poate fi ”învinsă” boala, medicul subliniază că, în afară de regimul alimentar, care este prima linie terapeutică, activitatea fizică este foarte importantă.