Originea plantei nu este clară, ci se presupune că a apărut pentru prima dată în Orientul Mijlociu, după care s-a răspândit rapid și în Europa, iar astăzi face parte din lista celor mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România. De la șofran se folosesc în scop terapeutic doar stigmatele, care reprezintă partea superioară a pistilului și, pentru a obține aproximativ 500 de grame de șofran uscat, este nevoie de circa 2,5 kg de stigmate proaspete.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este șofranul
Șofranul, numit și Crocus sativus, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul numit șofran. Este o plantă erbacee, care se cultivă și poate atinge până la 30-40 de metri. Considerat cel mai scump condiment din lume, șofranul are un gust intens, o aromă aparte și oferă mâncărurilor o culoare deosebită.
Cum arată șofranul
Cât costă 1 kg de șofran
Este denumit „aurul roșu”, din cauza prețului său ridicat. Un singur kilogram de șofran poate costa în jur de 30.000 de euro, iar pentru a obține un kilogram de șofran, este nevoie de 130.000 până la 240.000 de flori.
Șofran – proprietăți
- Antispasmodice;
- Antitusive;
- Antismatice;
- Antiseptice;
- Antiinflamatoare;
- Analgezice;
- Stomahice;
- Bun tonic gastric;
- Adjuvant pentru sistemul nervos central.
Ce conține șofranul
Șofranul este o plantă erbacee, denumită adesea și “aurul roșu”, deoarece este considerat un simbol al luminii. Este o plantă care poate crește în înălțime până la 40 de cm, are frunze lungi și înguste, fructe mici și albe, iar florile sunt de culoarea violet cu pistile lungi și roșii.
Stigmatele, partea superioară a pistilului, divizată în trei, conțin substanțe amărui, uleiuri esențiale și un conținut bogat de carotenoizi, ulei volatil și protocrocină, o substanță de natură glicozidică.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Citește totul despre Brusture
Șofran – beneficii
O sursă bogată de antioxidanți
Șofranul are un conținut bogat de antioxidanți specifici precum: crocin, pirocrocin și crocetină. Toți acești luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi, care joacă un rol important în dezvoltarea multor afecțiuni de sănătate. Conform studiilor efectuate, antioxidanții din șofran pot ajuta la protejarea sănătății.
Reduce simptomele sindromului premenstrual
Potrivit studiilor, consumul de șofran zilnic, în cantități moderate, poate avea efecte pozitive împotriva durerilor sindromului premenstrual. De asemenea, femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani care au mirosit șofran timp de 20 de minute pe zi au avut un nivel mai mic de cortizol al hormonului de stres, iar asta contribuie activ și la reducerea simptomului premenstrual.
Ajută în curele de slăbit
Tot potrivit studiilor, există unele dovezi conform cărora șofranul poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și implicit la pierderea kilogramelor nedorite. Cercetătorii au susținut faptul că pacienții care sufereau de boală arterială coronariană și au consumat extract de șofran, și-au redus indicele de masă corporală, dar și masa totală de grăsime.
Adjuvant în problemele digestive
Șofranul este considerat și un purificator al sângelui și anticonvulsiv, iar asta îl face un condiment de nădejde pentru îmbunătățirea circulației sângelui în sistemul digestiv. Planta calmează aciditatea stomacului și colicele gastro-intestinale.
Descoperă cum se consumă și ce beneficii are cătina
Menține sănătatea inimii
Antioxidanții și potasiul din compoziția șofranului ajută la menținerea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina din compoziția plantei ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin și implicit la oxigenarea și circulația optimă a sângelui.
Îmbunătățește respirația
Planta este folosită și în tratamentul astmului, tusei convulsive, dar și ca expectorant. Șofranul este un adjuvant natural pentru curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, dar și prevenirea unui atac de astm sever.
Știi care este diferența între turmeric sau curcuma?
Alte beneficii ale șofranului
- Combate căderea părului;
- Luptă împotriva anemiei;
- Tratează acneea;
- Este un bun afrodisiac;
- Luptă împotriva artritei;
- Îmbunătățește vederea;
- Are efect anticancerigen.
Cum se cultivă șofranul
Pentru a cultiva planta șofran, ai nevoie de bulbi de Crocus sativus și o porțiune de teren cu sol argilos sau silicos, scrie pestre.ro. Șofranul trebuie cultivat într-o zonă unde nu există răcoare și umiditate excesivă. Cea mai bună perioadă în care se poate planta șofranul este august-septembrie.
Bulbii se plantează la o adâncime de circa 10 cm, la distanță relativ mare unul față de celălalt.
Culegerea florilor de șofran este recomandat să se facă în perioada octombrie-noiembrie. După culegerea florilor, firicelele de șofran se extrag manual și ulterior uscate pentru a obține condimentul.
Cum se consumă șofranul
Ceai de șofran
La 250 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de șofran mărunțit. Se acoperă totul și se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară și se consumă ceaiul pe durata zilei.
Tinctură
În 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade se adaugă 20 de grame de șofran mărunțit. Se lasă totul la macerat timp de 15 zile, dar se amestecă zilnic, după care se strecoară și se consumă diluat în câteva picături pe zi intern sau extern.
Rețete cu șofran
Paella cu pui
Ingrediente
- 300 g orez
- 8 copane
- 1 lingura șofran
- 3 ardei
- 2-3 cepe
- 1 căpățână usturoi
- boia de ardei iute
- 100 g mazăre fiartă
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare
Copanele se curăță și se spală copanele, în timp ce orezul se alege, se spală, apoi se pune să fiarbă la foc mic, într-un litru de apă. (Vezi aici cum se fierbe orezul)
Ardeii și ceapa se curăță, se taie mărunt și se călesc. După ce s-au înmuiat, se adaugă usturoiul măcinat și copanele de pui. Se amestecă bine și se lasă să se călească.
După ce s-a rumenit puiul, se adaugă orezul, șofranul, mazărea fiartă și apă călduță cât să acopere legumele și carnea.
La final, se adaugă sare, boia și piper.
Paella cu pui se ornează cu pătrunjel proaspăt.
Sursa: retete.unica.ro
Orez cu șofran
- 350 g orez cu bob rotund
- 40 ml ulei
- 100 g ceapă
- 30 ml vin alb
- 1,5 l supă din concentrat de legume
- un vârf de ac de şofran
- 16 bucăţi sparanghel
- sare
Mod de preparare
Se leagă câte 4 bucăţi de sparanghel într-un mănunchi, se taie baza şi se fierb în apă cu sare. De când fierbe apa, se mai ţin 5 minute. Se scurg şi se trec sub un jet de apă rece.
În ulei încins se căleşte ceapa tăiată mărunt şi, când devine translucidă, se pun orezul şi vinul şi se lasă să se absoarbă. Apoi, se pune şofranul şi supa din concentrat de legume şi se lasă să se absoarbă toată de către orez.
După aceea se aşază sparanghelul peste orez şi se dă la cuptor pentru 10 minute.
Sursa: Libertatea pentru femei
Pui cu sos de șofran
Ingrediente
- 1 kg pui
- 1 ceapă
- 1 ardei gras verde
- 4 căţei de usturoi
- 1 lingurita ghimbir ras
- 3 foi dafin
- 2 morcovi
- 1 lingurita scorţişoară
- 1/2 lingurita cuişoare măcinate
- 3 linguri chimen măcinat
- şofran cât un vârf de ac
- ulei pentru prăjit
- sare şi piper
Mod de preparare
Puiul se porţionează şi se înlătură pielea. Se presară cu sare, piper, 1/2 linguriţă de scorţişoară şi jumătate din cantitatea de cuişoare praf.
Se încinge uleiul şi se prăjesc bucăţile de pui. Când s-au rumenit frumos, se adaugă ceapa tăiată peştişori, morcovii tăiaţi lamele cât mai fine, ardeiul, cubulețe, foile de dafin, usturoiul și ghimbirul. Se amestecă şi se lasă 4-5 minute pe foc.
Între timp, se pune într-un vas chimenul măcinat, se adaugă şofranul şi o lingură de apă. Se amestecă pentru a obţine o pastă care se toarnă peste pui. Se lasă 2-3 minute şi apoi se adaugă 200 ml apă şi se lasă la fiert 20 de minute amestecând din când în când.
Când sosul a devenit gros şi ingredientele s-au fiert, mâncarea e gata. Se scot frunzele de dafin şi se aduce la masă.
Sursa: retete.unica.ro
Șofran – contraindicații
Șofranul trebuie consumat întotdeauna conform indicațiilor medicului specialist. Nu se cunosc reacții alergice majore, însă pot apărea reacții de tipul: greață, amețeli, vărsături, somnolență sau anxietate, în cazul unui consum prea mare.
Citește și despre beneficiile curry.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!