Numai anul trecut, numărul total al turiștilor români care au vizitat Elada în decursul anului 2022 a depășit un milion, ceea ce reprezintă de două ori mai mult comparativ cu anul precedent. Și este și normal să fie așa din moment ce Grecia oferă o serie de avantaje pe care nu le găsești pe litoralul de la noi. Așadar, pentru aceia dintre voi care și-au propus să-și petreacă vacanța estivală în această țară, în cele ce urmează le vom spune care sunt cele mai bune trasee rutiere, costurile de călătorie, dar și informații utile de care ar trebui să țină cont atunci când vor porni la drum împreună cu familia ori cu prietenii.

De ce să-ți petreci vacanța în Grecia

Dacă te gândești serios să-ți petreci vacanța de vară în Grecia ar trebui să știi că există suficiente argumente pentru care ar trebui să te îndrepți an de an către această țară, fie că îți planifici o vacanță pe insulele grecești, fie că ți-ai propus să îți petreci un sejur de neuitat într-una dintre stațiunile situate pe Grecia continentală.

În primul rând, trebuie să știi că Grecia este o țară foarte accesibilă din punct de vedere financiar, prețurile fiind mai mult decât decente, adeseori chiar mai mici decât cele pe care le vezi pe litoralul românesc. Un alt aspect este cel legat de apa mării, care este curată și caldă o perioadă lungă din an, în timp ce litoralul foarte întins oferă numeroase golfuri izolate și liniștite și plaje fascinante, renumite pe toate meridianele lumii pentru priveliștile superbe, nisipul fin, beach-bar-uri și localnicii care fac tot posibilul să te simți ca la tine acasă.

Dezastrul șinelor de tramvai din București: „Două cauciucuri le-am făcut praf. Cine-mi dă banii pe ele?”
Recomandări
Dezastrul șinelor de tramvai din București: „Două cauciucuri le-am făcut praf. Cine-mi dă banii pe ele?”

În același timp, Grecia este o țară însorită, celebră pentru verile perfecte și nu numai. Indiferent de anotimpul în care alegi să mergi, Grecia are o climă blândă ceea ce o face destinația ideală de vacanță. Apoi, indiferent dacă ești sau nu pasionat de istorie vei fi plăcut surprins de numărul mare de vestigii, monumente și sit-uri arheologice pe care le poți găsi în insule și pe continent. Multe dintre acestea fac parte din patrimoniul UNESCO și sunt cunoscute în întreaga lume.

Indiferent de locație sau de vârstă, turiștii care ajung în Grecia sunt fascinați de viața de noapte vibrantă și de serile cu specific tradițional organizate în incinta tavernelor. Practic, nu contează zona unde te afli pentru că oriunde vei avea ocazia să participi la o petrecere sau la o sărbătoare locală care să dea vacanței tale o notă aparte. Nu în ultimul rând, Grecia se mândrește cu diversitatea bucătăriei tradiționale, vinuri, lichioruri și specialități cunoscute în întreaga lume. Aici poți savura fructe de mare proaspete, legume de sezon gătite cu ulei de măsline de cea mai bună calitate, dulciuri savuroase și răcoritoare delicioase.

Cum ajungi mai repede în Grecia cu mașina

Dată fiind distanța nu foarte mare, mulți români aleg să meargă în vacanță în Grecia cu mașina personală, însă pentru asta trebuie să ai în vedere o serie de aspecte importante înainte de a porni la drum. În cazul în care te-ai hotărât să pleci în vacanță în această țară cu mașina cel mai important detaliu se referă la alegerea traseului pe care să îl urmezi pentru că de acesta vor depinde atât durata călătoriei până la destinație, cât mai ales costurile de deplasare. Pentru a ajunge în cele mai îndepărtate insule doar feribotul costă mai mult de jumătate din totalul costurilor cu benzina/motorina, motiv pentru care avionul este uneori cea mai bună soluție.

Gigi Nețoiu, condamnat în „Dosarul Transferurilor”, s-a relansat în afaceri cu energie și imobiliare. Partener cu odraslele lui Cristi Borcea și Gabriel Oprea
Recomandări
Gigi Nețoiu, condamnat în „Dosarul Transferurilor”, s-a relansat în afaceri cu energie și imobiliare. Partener cu odraslele lui Cristi Borcea și Gabriel Oprea

Cu toate acestea, există și insule pe care se poate ajunge foarte ușor cu mașina.

Odată cu deschiderea, în 2013, a frontierei Makaza-Nimfea, care este situată la granița dintre Bulgaria și Grecia, drumul spre însoritele insule grecești a devenit și mai scurt. Ca să îți faci o idee, din București până la această graniță ai de parcurs doar 370 de kilometri. Drumul dintre Ruse și Makaza face parte din coridorul european numărul 9 care face legătura între Helsinki, țările baltice, Moscova, Kiev, București și portul grecesc Alexandroupolis, situat la Marea Egee.

Înainte de deschiderea acestui punct de trecere al frontierei, situația era ceva mai dificilă în sensul că turiștii români care doreau să ajungă în Grecia erau nevoiți să aleagă drumul clasic Ruse-Sofia-Kulata, care este semnificativ mai lung, măsurând 507 kilometri.

Care sunt cele mai bune rute spre Grecia

Care sunt cele mai bune rute spre Grecia
Care sunt cele mai bune rute spre Grecia

În continuare îți prezentăm câteva dintre cele mai bune rute pe care poți să ajungi din Româna în Grecia continentală sau pe una dintre însoritele insule elene.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Traseu România-Grecia, prin Makaza: 491 km – 7 h 21 min

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Târnovo – Debelets – Gurkovo – Nikolaevo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Balabanovo – Makaza – Komotini – Chrisoupoli – Keramoti – Thassos. Între Keramoti și insula Thassos se va traversa cu feribotul, la Limenas.

Traseu România-Grecia, prin Makaza: 506 km – 7 h 30 min

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Târnovo – Gabrovo – pasul Shipka – Kazanlâk – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Balabanovo – Makaza – Komotini – Egnatia Odos – Chrisoupoli – Keramoti – Thassos. Între Keramoti și insula Thassos se va traversa cu feribotul, la Limenas.

Traseu România-Grecia, prin Svilengrad: 541 km – 7 h 40 min

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Stara Zagora – Svilengrad – Alexandroupolis.

Traseu România-Grecia, prin Calafat: 581 km – 8 h 12 min

Craiova – Calafat – Vidin – Montana – Sofia (șoseaua de centură) – Blagoevgrad – Kulata – Promachonas – Salonic.

Traseu România-Grecia, prin Zlatograd: 594 km – 8 h 51 min

București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Stara Zagora – Haskovo – Zlatograd – Kavala.

Traseu România – Grecia, prin Sofia: 699 km – 9 h

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (șoseaua de centură) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Serres – Salonic.

Traseu România – Grecia, prin Kulata: 750 km – 9 h 30 min

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (șoseaua de centură) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Salonic – Halkidiki.

Traseu România-Grecia, prin Kulata: 760 km – 9 h 40 min

București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (șoseaua de centură) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Kavala – Keramoti –Thassos. Între Keramoti și insula Thassos se va traversa cu feribotul, la Limenas.

Traseu România-Grecia, prin Sofia: 940 km – 12 h

București – Pleven – Sofia – Dupnitsa – Blagoevgrad – Serres – Salonic – Katerini – Larissa.

Traseu România-Grecia, prin Kulata: 1.100 kilometri – 14 ore

București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sandanski – Petrich – Kulata – Promachonas – Salonic – Veria – Kozani – Ioanina – Arta – Preveza – Lefkada.


Citeşte și: Top 20 insule grecești mai puțin cunoscute

Ce trebuie să mai știi dacă pleci cu mașina în Grecia

Înainte să pornești la drum va trebui să te documentezi foarte bine în ceea ce privește taxele de drum pe care le ai de plătit, precum și tarifele la carburanți în Bulgaria și în Grecia. Prima taxă pe care va trebui să o plătești va fi cea pentru podul de la Giurgiu, care este 6 euro la noi și 2 euro la bulgari (la întoarcere). Apoi este vinieta în Bulgaria, care se poate plăti fie la vamă, în euro sau în leva, fie în benzinăriile din Ruse, cu leva sau cu cardul bancar. Aceasta costă 5 euro sau 10 leva pentru 7 zile, 13 Euro sau 26 de leva pentru o luna și 34 de euro sau 67 de leva pentru un an. Când vei achita vinieta vei primi chitanță și un sticker pe care va trebui să-l lipești pe parbriz în colțul din dreapta-jos.

Spre deosebire de Bulgaria, în Grecia nu se plătește vinietă, însă se plătesc taxe de autostradă. Acestea se achită în punctele de plată „Toll post”, aflate în locuri special amenajate de pe autostrăzile mai vechi ale Greciei, însă nu și pe cele mai noi sau pe cele neterminate.

De asemenea, este important de știut că nu toate benzinăriile de pe teritoriul acestei țări acceptă plata cu cardul bancar și nu toate benzinăriile au program non-stop. În Grecia fiecare dintre cele șapte autostrăzi beneficiază de o companie specială care gestionează și, implicit, taxează cei peste 2.200 de kilometri de autostradă din această țară.

Cât costă taxele de autostradă în Grecia

Autostrada A1 – Aegean, care are o lungime de 620 de kilometri și leagă orașele Salonic și Atena, traversând Lamia, Volos și Larissa, este cea mai costisitoare. Autostrada A2 – Egnatia Odos are 670 de kilometri lungime și leagă Turcia de Insulele Ionice, trecând prin orașele Kavala și Salonic, fiind cea mai nouă autostradă de pe teritoriul Greciei, aflăm de pe site-ul Grecia.Travos.ro. Pe această autostradă există o singură benzinărie, care este amplasată la circa 35 de kilometri de Salonic, motiv pentru care ar fi indicat să ai plinul făcut înainte de a intra pe autostradă. Mergând mai departe, Autostrada A7 face legătura între Corinth și Kalamata și măsoară 205 kilometri. În ceea ce privește limitele de viteză pe teritoriul statului grec, în localitate aceasta este de 50 km/h, pe drumurile naţionale 90 km/h şi pe autostrăzi 130 km/h.

Pentru tarife și informații suplimentare privind autostrăzile grecești poți accesa următoarele link-uri: Autostrada AegeanAutostrada Attiki Odos, Autostrada Egnatia Odos, Autostrada Nea Odos (A.TH.E și Ionia Odos), Autostrada Olympia Odos, Autostrada Moreas, Autostrada Kenteriki Odos

Citește și: Plaje din Grecia. Unde să mergi în vacanță la mare în Grecia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Edinaa   •   06.07.2023, 11:35

SUPER !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Raed Arafat avertizează: ”Sfătuim populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”
Știrileprotv.ro
Raed Arafat avertizează: ”Sfătuim populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Libertateapentrufemei.ro
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Soarele intră în semnul Fecioarei. Ce semne ne ghidează trecerea de la vară la toamnă
FANATIK.RO
Soarele intră în semnul Fecioarei. Ce semne ne ghidează trecerea de la vară la toamnă
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
GSP.RO
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
Ce să pui în vasul de toaletă ca să devină alb, așa cum era la magazin. O să scapi imediat de calcar, rugină sau mirosuri urâte. Este un ingredient banal pe care îl au toți oamenii în bucătărie
FANATIK.RO
Ce să pui în vasul de toaletă ca să devină alb, așa cum era la magazin. O să scapi imediat de calcar, rugină sau mirosuri urâte. Este un ingredient banal pe care îl au toți oamenii în bucătărie
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Produsul pe care românii îl comandă o dată la două zile. Un bărbat din Constanţa a făcut 170 de comenzi într-un an
Observatornews.ro
Produsul pe care românii îl comandă o dată la două zile. Un bărbat din Constanţa a făcut 170 de comenzi într-un an
Horoscop 2 septembrie 2024. Fecioarele se încadrează foarte bine în atmosfera acestei zile, pentru că le invită la rigoare, ordine și disciplină
HOROSCOP
Horoscop 2 septembrie 2024. Fecioarele se încadrează foarte bine în atmosfera acestei zile, pentru că le invită la rigoare, ordine și disciplină

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI