Recunoscută pentru hotelurile și stațiunile de lux, această țară găzduiește minuni arhitecturale unice precum Burj al-Arab, cea mai înaltă clădire de pe Terra, sau Insula Palmier, ceea ce a făcut să fie supranumită Hong Kong-ul sau Singaporele Orientului Mijlociu. Motivate de dorința de a oferi tot ceea ce este mai bun, Emiratele Arabe Unite au reușit în ultimii ani să doboare record după record și să se poziționeze mult în viitor deasupra altor țări, continuând să impresioneze și să redefinească standardele opulenței.

Informaţii despre Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite, denumite uneori simplu Emiratele sau EAU (n.n. – în limba arabă الإمارات العربيّة المتّحدة), este un stat de tip monarhie federală, situat în nord-estul peninsulei arabice, în Golful Persic. EAU sunt alcătuite din șapte emirate, și anume Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah, fiecare dintre acestea având o considerabilă autonomie politică, juridică și economică.

Curiozități despre Emiratele Arabe Unite - Imagine cu Hotelul Burj Al Arab.
Burj Al Arab
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

În același timp, această țară se învecinează cu Oman la est și cu Arabia Saudită la sud și la vest. În același timp, Emiratele Arabe Unite au granițe maritime cu Iran și cu Qatar, aflăm de pe site-ul Nations Online. Este important de știut că există o regiune disputată în vestul Emiratului Abu Dhabi, ceea ce înseamnă că nu este clar dacă Emiratele Arabe Unite au de fapt o graniță terestră cu Qatar. EAU are un sistem juridic bazat pe Constituția din 1971 și nu are partide politice. Totodată, până la începutul secolului al XXI-lea, nu au fost organizate nici alegeri.

Ce limbi se vorbesc în Emiratele Arabe Unite

Aproape toți cetățenii Emiratelor Arabe Unite sunt musulmani. În jur de 76% dintre aceștia sunt suniți, un curent religos al islamului, în timp ce restul populației este 9% creștină, 10% budistă sau hindusă și 5% alte religii. De altfel, în Emiratele Arabe Unite există 9.123 de moschei, aceasta fiind una dintre cele mai mari rate pe cap de locuitor din lume. De asemenea, sunt și 59 de lăcașuri de cult pentru alte credințe. Limba oficială în Emiratele Arabe Unite este araba. În școli este predată araba modernă standard, iar majoritatea nativilor din acest stat vorbesc un dialect al arabului din Golf care este, în general, similar cu cel vorbit în țările arabe din jur. De asemenea, în rândul comunității de expatriați sunt vorbite mai multe limbi, inclusiv diverse dialecte de pashto, hindi, urdu, balochi și persană. Nu în ultimul rând, engleza este vorbită pe scară largă, fiind considerată a doua limbă în EAU, notează Wikipedia.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

De două ori mai mulți bărbați decât femei

În ceea ce privește populația țării, aceasta numără în jur de 9,56 milioane de locuitori (locul 96 la nivel mondial), cam tot atât cât are Belarus și ceva mai mult comparativ cu Israelul. Datele statistice arată că, în anul 1971, erau puțin peste 272.000 locuitori. Doar 1/9 dintre locuitorii EAU sunt localnici, restul fiind în mare parte lucrători străini și persoane aflate în întreținerea acestora. Asiaticii din sudul țării constituie cel mai mare dintre aceste grupuri. De asemenea, aici trăiesc arabi din alte țări decât Emiratele Arabe Unite și Iran.

Curiozități despre Emiratele Arabe Unite - Imagine aeriană asupra Palm Jumeirah.
Palm Jumeirah

În plus, asiaticii din sud-est, inclusiv filipinezii, au imigrat în număr tot mai mare pentru a lucra în diverse funcții. Peste 603.000 de persoane trăiesc la Abu Dhabi, care este capitala arabă a EAU și al doilea oraș al țării. Însă cel mai mare oraș este Dubai, unde trăiesc în momentul de față mai bine de 1,13 milioane de oameni. Alte orașe importante sunt Sharjah, cu peste 543.000 de locuitori, Al-Ain, cu peste 408.000 de locuitori și Ajman, cu ceva mai mult de 226.000 de locuitori. Un detaliu interesant referitor la populația din EAU este acela că bărbații sunt de două ori mai numeroși decât femeile.

Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”

Care este cel mai înalt punct din Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite se întind pe o suprafață de 83.600 km², inclusiv arhipelagul cu cele circa 200 de insule, a căror suprafață totală este de 5.900 km², ceea ce plasează această țară pe poziția a 116-a în lume. Practic, teritoriul EAU este cam la fel de mare ca cel al Austriei sau al Guianei Franceze și puțin mai mic decât Azerbaidjan sau statul american Maine.

Curiozități despre Emiratele Arabe Unite - Imagine cu Burj Khalifa.
Burj Khalifa

Deși aproximativ 65% din suprafața țării este acoperită de deșert, EAU au un relief variat reprezentat de câmpii fertile, văi și munți (Hajar și Jebel Hazif). Munții Hajar acoperă partea estică a Emiratelor și se continuă cu o câmpie fertilă, în timp ce Munții Jebel Hafiz se situează în apropiere de Al Ain (Emiratul Abu Dhabi). Cel mai înalt punct din EAU este Jabel Zibir, care are o altitudine de 1.527 metri. Sudul și vestul țării sunt acoperite de deșert, iar cele mai mari oaze sunt Al Ain, situată la o distanță de circa 160 km de kilometri est de Abu Dhabi, și Liwa, care se află în sud-vest.

Curiozități despre Emiratele Arabe Unite

  1. Emiratele Arabe Unite și-au câștigat independența față de Marea Britanie la 2 decembrie 1971. Primul președinte a fost șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan, iar astăzi este șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan
  2. Drapelul Emiratelor Arabe Unite a fost adoptat la 2 decembrie 1971 și conține culorile roșu, verde, alb și negru, care simbolizează unitatea arabă. Verdele semnifică fertilitatea, albul neutralitatea, iar negrul petrolul, care este cea mai mare bogăție a țării.
  3. Moneda EAU este dirhamul, iar subdiviziunea se numește fils (100 de fils = 1 dirham). Valoarea unui dirham corespunde cu cea a unui leu românesc. Din acest punct de vedere turiștii români au avantajul unei conversii relativ ușoare a prețurilor.
  4. Emiratele Arabe Unite găzduiesc peste 200 de naționalități, iar comunitatea de expatriați depășește cu mult populația emiratelor, indienii și pakistanezii fiind cele mai mari grupuri de expatriați. Există și un număr mare de egipteni, iordanieni, palestinieni și sirieni.
  5. Emiratele Arabe Unite sunt al treilea mare producător de petrol din lume, după Arabia Saudită și Rusia. Rezervele de petrol ale țării sunt estimate la circa 98 miliarde de barili. De asemenea, EAU este al șaptelea cel mai mare producător de gaze naturale din lume, potrivit Visit Ras Al Khaimah.
  6. Burj Khalifa din Dubai este în prezent cea mai înaltă clădire din lume. Ea are o înălțime de 828 de metri (830 de metri dacă se măsoară până la vârful antenei) și 163 de etaje.
  7. Din cauză că este o țară deșertică, în Emiratele Arabe Unite nu există râuri sau lacuri. Cu toate acestea, în anumite luni din an, există ecosisteme unice de zone umede cunoscute sub numele de „wadis”. Acestea sunt albii uscate care se umplu cu apă în urma precipitațiilor.
  8. Emiratele Arabe Unite au unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, și anume 37.497,58 dolari.
  9. În Emirate există cel mai mare mall din lume (Dubai Mall), cel mai înalt hotel (Hotel Gevora), cea mai mare roată Ferris (Dubai Eye) și cea mai lungă magistrală de metrou fără șofer, cu o lungime de peste 74 km.
  10. Emiratele Arabe Unite au investit în inteligență artificială și robotică de mulți ani. Această țară a avut un ministru de stat pentru AI ales în 2017, primul de acest gen din lume.
  11. Poliția din Emiratele Arabe Unite, în special cea din Dubai, dispune de o flotă de mașini de lux care includ mai multe modele Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, Bugatti, Bentley și multe altele.
  12. Fujairah, al cincilea emirat ca mărime, este singurul care este în mare parte muntos. De asemenea, găzduiește cea mai veche moschee din Emiratele Arabe Unite, care a fost construită în 1446.
  13. În Emiratele Arabe Unite, alcoolul este interzis deoarece țara funcționează conform legii Sharia.
  14. Rata criminalității din Emiratele Arabe Unite este una dintre cele mai scăzute de pe planetă.
  15. Terminalul 3 al Aeroportului Internațional din Dubai este cel mai mare din lume. Acesta găzduiește, între altele, un hotel de 5 stele – Dubai International Hotel – numeroase magazine, o piscină, o sală de gimnastică și un imens jacuzzi. De asemenea, acesta este al doilea cel mai aglomerat aeroport din Asia și are cea mai mare viteză Wi-Fi dintre toate aeroporturile din lume.
  16. Este interzis să faci autostopul în EAU sau să faci poze cu femei și facilități guvernamentale.
  17. În transportul public din Emiratele Arabe Unite există mașini, trenuri și compartimente separate pentru bărbați și femei.
  18. În timp ce femeile din Emiratele Arabe Unite poartă haine negre, bărbații se îmbracă de obicei în alb.
  19. Orașul Masdar din Abu Dhabi a fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte de planificare urbană din lume. Acesta urma să fie prima așezare umană fără impact negativ asupra mediului – zero deșeuri, zero emisii de carbon și alimentat cu apă reciclată, notează site-ul Enjoy Travel.
  20. Situat pe o insulă artificială, la 280 de metri de plaja Jumeirah, Burj Al Arab este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume. Având o înălțime de 321 de metri, acesta a fost cel mai înalt hotel din lume la momentul inaugurării în 1999, dar între timp a coborât pe locul 4. Dubai se mândrește, totodată, cu șase dintre primele zece cele mai înalte hoteluri la nivel mondial.

Vezi şi curiozităţi despre Singapore!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   12.03.2024, 18:53

Unele le știam altele nu interesant

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Secretul pe care îl ascunde grupa de sânge. Ce spune despre personalitatea ta și ce trăsături dominante ai
FANATIK.RO
Secretul pe care îl ascunde grupa de sânge. Ce spune despre personalitatea ta și ce trăsături dominante ai
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
FANATIK.RO
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI