Ienibaharul este una dintre principalele mirodenii ale bucătăriei caraibiene, dar este tot mai des utilizat în lumea întreagă pentru gustul său ușor iute și aromat.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de ienibahar
Ienibaharul sau Pimenta dioica, așa cum are denumirea științifică, este o plantă exotică ce produce niște fructe asemănătoare boabelor de piper, de formă rotundă și culoare maro-negricioasă. Mai este cunoscut și sub numele de enibahar, piper jamaican, kurundu, pimenta sau piper cu aromă de cuișoare. Ienibaharul, un arbore tot timpul verde, din familia Myrtaceae, este originar din Jamaica. Numele derivă din spaniolul pimenta, adică piper.
Pimenta dioica sau ienibahar este un arbore peren, care atinge o înălțime de până la 13 metri. Copacul face fructe după primii 5 ani de la plantare, dar producția completă este realizată doar după ce copacul depășește vârsta de 20 de ani. Florile de culoare albă sau galbenă se transformă în boabe, care sunt culese înainte de coacere, când încă sunt de culoare verde.
Boabele recoltate de culoare verde se pun la fermentat în apă, apoi sunt uscate la soare. Procedura durează până când coaja se încresțeste și capătă o culoare maro deschis.
Beneficii și proprietăți
Studiul frunzelor de ienibahar și a boabelor au dus la descoperirea multor compuși aromatici noi, în principal glicozide și polifenoli care prezintă proprietăți antibacteriene, hipotensive, antinevralgice și analgezice.
Studii recente au arătat că doi dintre compușii cunoscuți izolați din ienibahar, Eugenol și acid galic au proprietăți antiproliferative și antitumorale selective asupra celulelor canceroase umane și a modelelor lor animale.
Valori nutriționale
În afară de mirosul puternic picant și picant și gustul ușor piperat, ienibaharul este o sursă bună de nutrienți, vitamine și minerale.
Consumul de 100 de grame de ienibahar oferă:
- 2.943 mg de mangan,
- 7.06 mg de fier,
- 661 mg de calciu,
- 0.553 mg de cupru,
- 21.6 g de fibre dietetice totale,
- 72.12 g de carbohidrați,
- 39.2 mg de vitamina C,
- 135 mg de magneziu,
- 8.69 g de grăsime totală
- 1044 mg de potasiu
Întărește oasele
Ienibaharul conține o cantitate considerabilă de mangan, care este extrem de esențială pentru o creștere sănătoasă a oaselor umane. Osteoporoza și artrita sunt câteva dintre posibilele probleme legate de deficiența de mangan.
Manganul pe care îl consumăm este depozitat în oase, ficat și rinichi și orice insuficiență de mangan poate afecta direct aceste organe, precum și acțiunile acestora. Ienibaharul este un ingredient esențial care se adaugă densității osoase și reparării oaselor.
Proprietăți antiinflamatoare
Una dintre cele mai importante caracteristici ale ienibaharului este capacitatea sa de a reduce inflamația și de a ameliora durerea. Ingredientele active din acest condiment au compuși chimici care elimină inflamația și a oferi o ușurare în cazurile de artrită, gută, dureri musculare sau chiar hemoroizi. În afară de aceasta, ienibaharul are anumite componente analgezice care permit reducerea durerii în caz de accidentare sau recuperare chirurgicală.
Menține o digestie sănătoasă
Ienibaharul are efecte calmante care îl fac perfect pentru stomac și, de asemenea, pentru a facilita digestia sănătoasă. Eugenolul găsit în acest condiment ajută la eliminarea problemelor digestive precum constipația, diareea, greața și vărsăturile. Caracteristica antiinflamatoare a condimentului ușurează, de asemenea, crampele, care pot ușura întregul proces de digestie.
Bun pentru diabetici
Ienibaharul are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce îl face benefic și sigur pentru cei care suferă de diabet de tip II. Potrivit studiilor, acesta raționalizează nivelul zahărului din sânge dacă este consumat frecvent sub formă de ceai înainte de mese.
Ce gust are ienibaharul
Ienibaharul, unul dintre cele mai populare condimente exotice, este folosit în bucatarie, având un gust iute şi aromat, o combinaţie între cuişoare, nucşoară şi scorţişoară.
Un singur bob de ienibahar zdrobit conferă unui preparat un gust mai puternic decât zece boabe întregi. După ce este măcinat, ienibaharul trebuie utilizat cât mai repede posibil, deoarece își pierde rapid aroma.
La ce se folosește ienibaharul
Datorită gustului piperat și puțin intens, ienibaharul este perfect pentru mezeluri, preparate cu pește, marinate, conserve, preparate cu vânat și produse de patiserie.
Ienibaharul în bucătărie
Cristofor Columb a adus acest condiment din America în Europa, împreună cu chili. De atunci, ienibaharul este foarte popular, în special în Marea Britanie, unde se folosește în rețete de plăcinte, budinca de Crăciun, sosuri și conserve.
În nordul Europei, ienibaharul este folosit în principal în industria peștelui, în timp ce în Europa Centrală este folosit pentru condimentarea cârnaților și preparatelor cu vânat. Cea mai populară utilizare a acestuia este în rețeta de ketchup, care este în principal condimentat folosind ienibahar.
Rețete cu ienibahar
Ieniabahrul poate fi adăugat în numeroase rețete de mâncăruri sau băuturi:
- În supe de pește sau fructe de mare, tocănițe și curry.
- În chutneys, gemuri, murături, conserve, precum și marinate.
- În vin fiert împreună cu alte tipuri de condimente
- În prăjituri și biscuiți.
- În budincile de lapte, precum și în deserturi.
- În plăcinte cu fructe, compoturi și sosuri.
- În supe de fasole sau alte feluri de mâncare cu fasole.
- În amestecul de cârnați și, de asemenea,în plăcinte cu carne sau paste.
- În pateuri și terine.
- În înghețate și lichioruri alcoolice.
- În aromatizarea ciocolatei sau a ciocolatei calde.
Ienibahar folosit în scop medicinal
În scop medicinal sunt utilizate boabele şi frunzele din care se prepară pulberi, tincturi, uleiuri, extract alcoolic şi decoct.
Ceai de ienibahar
Se adaugă 1-2 lingurițe de fructe uscate de ienibahar la o cană de apă clocotită. Trebuie să stea la infuzat 10-20 de minute. Se poate adăuga la urmă și puțină miere de albine. Ienibaharul este cel mai eficient atunci când este proaspăt măcinat.
Ceaiul de ienibahar ușurează digestia, ajută în stările de greață, diaree, balonare, flatulență, crampe la stomac sau eructații.
Ulei de ienibahar
Beneficiile uleiului de ienibahar sunt atribuite proprietăților sale analgezice, anestezice, relaxante, tonice, stimulative și antiseptice. I se mai spune și uleiului tuturor mirodeniilor datorită armei puternice, o combinație ciudată între cuișoare, nucșoară, ghimbir, piper, scorțișoară și alte mirodenii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!