Izolarea și efectele ei
În contextul pandemic, „rănile” emoționale au luat locul celor fizice, la o intensitate diminuată. Astfel, izolarea, măsurile restrictive, limitarea interacțiunii sociale, grijile, epuizarea profesională, teama de contaminare și neliniștea că cei dragi ar putea fi în pericol: toți acești factori ne-au afectat într-o oarecare măsură. Chiar și cei care se presupune că știu cum să gestioneze o situație stresantă, cum ar fi epuizarea fizică și mintală, au fost afectați într-o măsură considerabilă.
În acest sens, rezultatele unui proiect pilot în România, cel al evaluării epuizării fizice și a stresului profesional, efectuat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, sunt îngrijorătoare: mai bine de jumătate dintre angajații din sistemul medical din România sunt secătuiți emoțional și fizic după munca din pandemie. Și chiar fără a lupta în prima linie împotriva COVID-19, și în cazul angajaților din alte sectoare profesionale, inclusiv în cel care activezi tu, cifrele nu diferă foarte mult.
Remedii la îndemâna ta
Mai ales dacă locuiești la casă, poți să te preocupi mai mult de amenajarea curții și a grădinii, mai ales că e primăvară, iar vremea de afară este frumoasă, cu temperaturi ridicate, un motiv întemeiat de a face mișcare și de a sintetiza Vitamina D, esențială pentru funcționarea optimă a întregului organism. Prima dată preocupă-te de lucrările de bază, de exemplu, pentru a finisa căile de acces, dar mai ales scările de la ușa principală și chiar de la poartă, poți comanda gresie exterior antiderapanta, rezistentă, accesibilă și disponibilă într-o varietate de modele.
După această etapă, poți să te preocupi de grădinărit, să sapi grădina, să cultivi flori, ba chiar și să amenajezi o grădină de verdețuri. Salata, leușteanul, pătrunjelul, busuiocul sunt rezistente variațiilor de temperatură și nu au nevoie de condiții speciale pentru a crește.
În cazul în care te decizi să plantezi și câțiva pomi fructiferi, este un moment prielnic pentru a concretiza acest plan. Iar dacă ești tentat să ai mereu o pată de culoare verde sau chiar mai multe, poți să te orientezi și către conifere, cum ar fi niște brăduți.
Dacă ești părinte, mai ales grădinăritul, cât și îngrijirea și curățenia în curte pot reprezenta pretexte pentru a petrece timp de calitate alături de copilul tău care va avea parte de un exemplu pozitiv. Dacă acesta va percepe totul ca pe o joacă, tu vei beneficia de o formă de ergoterapie, astfel încât te vei simți mult mai relaxat și mai optimist.
Important e să nu perseverezi într-o stare vulnerabilă și de fiecare dată să-ți găsești o preocupare, de preferat în natură, la aer curat, departe de dispozitivele digitale, indispensabile în prezent pentru muncă și socializare.
Sursa foto: unsplash.com