Un aspect distinctiv al vorbirii populare în limba română este folosirea frecventă a expresiilor și metaforelor pentru a le putea transmite oamenilor din jurul nostru un mesaj cât mai clar referitor la ceea ce simțim ori gândim. În același timp, limba română se distinge de altele prin modul în care unele cuvinte pot căpăta o tentă artistică aparte prin care se pot transforma foarte ușor în expresii.

„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” este una dintre expresiile care continuă să fascineze și să provoace imaginația oamenilor chiar și în zilele noastre. De unde provine și ce înseamnă aceasta îți vom spune în cele ce urmează.

Ce sunt expresiile în limba română

La fel ca alte limbi internaționale, limba română se laudă la rândul ei cu numeroase expresii. Cele mai multe dintre acestea își au originea în obiceiurile și în cultura populară străveche, însă altele au trecut testul timpului și sunt folosite tot mai mult și astăzi.

Când spunem expresii, proverbe sau zicători ne referim la acele îmbinări de mai multe cuvinte prin care ne dorim să transmitem oamenilor din jur un mesaj cât mai clar referitor la ceea ce simțim ori gândim. Unele dintre acestea pot fi pe cât de interesante, pe atât de amuzante și chiar un iz ironic. Toate aceste aforisme sunt învățături morale, care au rădăcini adânci în experiența de viață a strămoșilor noștri, scrie EduTime.ro.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

De obicei, ele au o formă metaforică și exprimă un adevăr perceput și simplu. Vorbirea populară și expresiile din limba română nu reprezintă doar mijloace de comunicare, ci și o formă de artă și de identitate culturală. Ele reflectă înțelepciunea, creativitatea și umorul poporului român, fiind esențiale pentru înțelegerea și aprecierea bogăției și diversității limbii române. Astfel, păstrarea și transmiterea expresiilor populare sunt esențiale pentru conservarea și promovarea patrimoniului lingvistic al țării noastre.

Componenta culturală și tradițională a expresiilor

De cele mai multe ori, regăsim aceleași expresii în mai multe culturi, iar acestea pot avea o formă ușor modificată, dar același înțeles. După cum spuneam, un element distinctiv al vorbirii populare în limba română este utilizarea metaforelor și a imaginilor vii pentru a transmite idei și sentimente. Spre exemplu, expresia „a bate câmpii” este folosită pentru a descrie o conversație fără rost sau fără substanță, sugerând imaginea unei persoane care vorbește fără să spună ceva concret.

În același timp, „a lua taurul de coarne” sugerează o abordare curajoasă și hotărâtă a unei situații dificile, în timp ce „a da din casă” înseamnă să dezvălui unor persoane străine secrete sau informații confidențiale. De asemenea, expresiile populare din limba română au și o puternică componentă culturală și tradițională și sunt ancorate în experiența cotidiană a comunității, reflectând perspectivele și valorile acesteia.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Pe lângă metafore, vorbirea populară autohtonă abundă în expresii proverbiale și zicători, care datează de sute de ani și au fost transmise din generație în generație ca o formă de înțelepciune populară. Spre exemplu, „cu cât te ridici mai sus, cu atât vezi mai mult din fundul prăpastiei” oferă o avertizare împotriva excesului de încredere în sine, iar „Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă” subliniază necesitatea de a munci pentru a obține anumite lucruri în viață.

Originea expresiei „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Adeseori, atunci când doresc să sublinieze o anumită discrepanţă flagrantă între ceea ce se află la suprafață şi ceea ce există în realitate, românii utilizează expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Această expresie populară este folosită în mod frecvent mai ales în limbajul jurnalistic şi „etichetează” în mod ironic o situaţie contradictorie prin alăturarea aparent fără sens a două cuvinte între care nu există absolut nici o legătură logică.

Originea exactă a acestei expresii nu se poate stabili cu exactitate din cauza faptului că proverbele și maximele populare au o istorie îndelungată și sunt transmise pe cale orală din generație în generație. În același timp, specialiștii lingviști spun că, de-a lungul timpului, această expresie a existat, sub diverse forme, și în alte culturi și limbi.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De unde vine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Tot experții lingviști susțin faptul că există două variante în ceea ce privește proveniența expresiei „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Se spune că expresia ar proveni de la anunțul pe care organizatorii de circ îl făceau pentru a-și promova spectacolele din urmă cu aproximativ șapte și chiar opt decenii, după cum se precizează pe site-ul Dicție.ro.

De unde vine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” și ce înseamnă - Imagine cu un leopard care stă în două pcioare pe o masă, la circ
Expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” semnalează, între altele, decalajul care există între vorbă şi faptă sau între minciună și adevăr

În acea perioadă, circurile ambulante poposeau în diverse orașe, iar pe gardul înprejmuitor erau lipite afișe care înfățișau o felină, evident un leopard, care era protagonistul unui număr impresionant, acesta sărind printr-un cerc de foc. În același timp, lângă afiș stătea un om care striga „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Mesajul acestuia era acela că asta este doar ce puteau vedea oamenii pe afiș, adică doar un simplu desen cu o felină, care nu spunea mare lucru. În aceste condiții, dacă amatorii de circ voiau să vadă fiara pe viu, oamenii trebuiau să-şi cumpere bilet şi să intre în uriașul cort unde era organizat spectacolul. Astfel, sensul iniţial al expresiei, adică diferenţa dintre copie şi original, dintre neînsufleţit şi viu, n-are legătură cu accepţiile ei din prezent.

Expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” în literatură

O a doua explicație a provenienței expresiei „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” ar fi aceea că aceasta ar fi de origine cultă și că poate fi probată. În fapt, este vorba despre titlul unei piese scrise de scriitorul pentru copii Alecu Popovici, în anul 1966, care a fost jucată de foarte multe ori în acea epocă, dar și mai târziu. Întrebat în mai multe rânduri care este sensul titlului piesei scrise de el, Popovici ar fi explicat atunci că, de fapt, expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” nu ar exista și că ar reprezenta un simplu joc pentru copii în care aceștia făceau împerecheri absurde de cuvinte doar pentru a obține rime, relatează site-ul Turismistoric.ro.

De asemenea, în literatură și în cultură, tema aparențelor înșelătoare este adeseori explorată, iar expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” poate fi văzută ca o manifestare a acestei teme. Spre exemplu, în romanul lui Oscar Wilde, intitulat „Portretul lui Dorian Gray”, personajul principal pare să fie un bărbat tânăr și fermecător în aparență, dar, în realitate, el este un om corupt și decadent, asemenea unui leopard ascuns sub vopseaua frumosă a gardului. De altfel, în jurul lui Dorian Gray este construit conflictul major al romanului, și anume promisiunea sufletului său în schimbul tinereții veșnice și încercarea sa de a se împăca cu propria conștiință reflectată în portretul lui. Acest conflict este susținut de tema principală a romanului, și anume supremația tinereții și a frumuseții, într-o societate limitată la suprafața lucrurilor, care ridică la rang înalt aparențele, potrivit descrierii de pe Pdfcoffee.

Ce înseamnă expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Vorbitorii de limbă română din zilele noastre au conferit expresiei „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” o încărcătură cu iz ironic. Aceasta este menită să semnaleze, între altele, decalajul care există între vorbă şi faptă sau între minciună și adevăr. Din punctul de vedere al utilizatorilor de astăzi, această expresie s-ar înrudi cu alte expresii similare, așa cum este cazul, spre exemplu, al expresiei „una vorbim, alta fumăm”. În acest caz, echivalarea este departe de accepţia iniţială.

Cu puţin efort, expresia „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” poate fi reperată zilnic în mass-media, dar nu numai și în pofida faptului că cei mai mulți utilizatori ai săi sunt ziariştii, trebuie să știi că expresia figurează şi în arsenalul stilistic al altor oameni. Și aici ne referim la categorii sociale precum cântăreţi de muzică uşoară, taximetrişti, frizeri și chiar politicieni. Atracţia generală faţă de această formulare stă, probabil, în sonoritatea ei de distih, precum şi în doza de înţelepciune pe care aceasta o conţine, o doză care este specifică expresiilor populare, proverbelor şi aforismelor.

În ziua de azi, cei care folosesc expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” o fac ca să semnaleze depistarea unei nereguli, a unui fals sau a unei înşelătorii. În orice caz, expresia nu are, practic, nici un fel de sens și, spun lingviștii, nici nu ar trebui căutat unul. Și asta pentru că, încă de când a fost folosită pentru prima dată de circarii ambulanți, ea a fost concepută ca un nonsens, mai precizează sursa citată.

Vezi şi de unde vine și la ce se folosește expresia „în șir indian”!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Michali   •   27.03.2024, 09:15

Ai scris mult fără să spui nimic. Ce înseamnă "asedeori". Voi nu verificați ce scrieți. Înțeleg că articolul trebuie sa aibă un anumit număr de cuvinte că să vă încasați "chifla " cea de toate zilele, dar chiar așa? Neinteresant și plictisitor. Nu transmiți nicio informație.

Caramiziu   •   26.03.2024, 20:22

Acest articol e scris de AI? Am aflat ceva până la urmă, dar a fost ca una din reclamele acelea nesfârșite in care se tot repeta aceleași idei pe parcursul a zeci de paragrafe

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
FANATIK.RO
Specia rară care a fost observată în pădurile României. E printre puținele animale de pe pământ care nu fac deloc zgomot
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
FANATIK.RO
Horoscopul Orisha. Ce semn zodiacal ai în zodiacul african. Cum să îți activezi puterea din spatele zilei tale de naştere
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI