Cuprins:
Ce este eucaliptul
Eucaliptul, genul Eucalyptus, poate cel mai cunoscut membru al familiei Myrtaceae, este un arbore veșnic verde cu creștere rapidă. Deși este originar din Australia, Tasmania și insulele din apropiere, aceste arbore crește în multe regiuni ale globului. În prezent, există peste 400 de specii de eucalipt, care variază ca aspect, dar care au același miros inconfundabil, fiind asemuit cu un mix de camfor, lemn și citrice. Eucaliptul are o scoarță infuzată cu gumă, tulpini lungi și frunze circulare, care sunt greu de digerat dacă sunt consumate întregi.
Cu toate acestea, frunzele de eucalipt pot fi transformate într-un ceai care este sigur pentru consum, precum și într-un ulei esențial cu multiple utilizări terapeutice și industriale și pentru inhalare. Datorită proprietăților sale medicinale, eucaliptul a fost integrat de mii de ani în diverse culturi și practici medicale din întreaga lume, precum medicina chineză, indiană, ayurvedică, greacă și altele europene, aflăm de la experții de la MedicalNewsToday.com. Numele de eucalipt provine de la forma fructului, care este asemănătoare cu un potir.
Proprietățile extractului de eucalipt
Extractul de eucalipt, în special uleiul esențial, este recunoscut pentru o serie de proprietăți benefice pentru sănătate. Astfel, extractul din frunze de eucalipt are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene datorită conținutului de eucaliptol, un compus activ foarte eficient, care combate o gamă largă de bacterii patogene și fungi, precum Staphylococcus aureus și Escherichia coli.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
De asemenea, uleiul esențial de eucalipt are proprietăți antiinflamatorii. Componentele active ale acestui arbore, așa cum este cazul eucaliptulului, ajută la reducerea inflamației și a durerii asociate cu afecțiuni precum artrita. În același timp, uleiul de eucalipt poate să contribuie la ameliorarea durerilor musculare și articulare prin reducerea inflamației locale.
Totodată, extractul de eucalipt este și o excelentă sursă de antioxidanți, mai ales flavonoide, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și a daunelor pe care le pot cauza radicalii liberi, contribuind în acest fel la întărirea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, frunzele au proprietăți antiseptice și sunt foarte eficiente pe post de expectorant, mucolitic, antiinflamator și hipoglicemiant. Folosit extern, eucaliptul are și proprietăți curative și antiinflamatorii, notează Shamagazine.com.
Cum pot fi utilizate frunzele de eucalipt
Datorită proprietăților terapeutice, frunzele de eucalipt au fost utilizate din vremuri străvechi în în diverse scopuri de sănătate și wellness. Uscate, frunzele de eucalipt pot fi folosite în ceaiuri, în timp ce uleiul de eucalipt poate fi extras din ele pentru o varietate de utilizări.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
De asemenea, există o serie de produse pe bază de eucalipt, inclusiv creme, loțiuni și spray-uri. Cea mai des întâlnită utilizare a frunzelor uscate de eucalipt constă în prepararea unei infuzii aromate. Pentru asta se fierb frunzele într-o cantitate mică de apă, proces în urma căruia se eliberează uleiurile esențiale și compușii activi benefici. Consumul acestui ceai contribuie la dezinfectarea căilor respiratorii și la eliminarea secrețiilor, fiind util în ameliorarea disconfortului cauzat de afecțiunile respiratorii. În plus, ajută la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea congestiei.
Frunzele proaspete de eucalipt pot fi folosite în aromaterapie. Spre exemplu, acestea pot fi adăugate în cada plină cu apă în care urmează să te relaxezi pentru a te bucura de aroma lor naturală. Pe măsură ce apa fierbinte vaporizează uleiurile din frunze se va creea o experiență răcoritoare, similară cu cea pe care o întâlnești în centrele spa. Eucaliptul este utilizat în produsele de igienă orală, precum paste de dinți și ape de gură, datorită proprietăților sale antibacteriene, relatează HealthLine.com. Pasta de dinți pe bază de eucalipt poate ajuta la reducerea sângerării gingiilor (gingivită) și la prevenirea formării plăcii dentare, ceea ce poate duce la apariția cariilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Cum se utilizează uleiul de eucalipt
Uleiul esențial din frunze de eucalipt este adesea folosit pentru inhalare sau pentru aplicare locală. Câteva picături adăugate în difuzoare de uleiuri esențiale pot să ofere o serie de beneficii aromaterapeutice relaxante.
De asemenea, diluat într-un ulei purtător, cum ar fi cel de cocos sau migdale, uleiul de eucalipt poate fi aplicat pe piele pentru a reduce disconfortul muscular și articular. Utilizarea eucaliptului poate ajuta și la hidratarea pielii prin creșterea conținutului de ceramide, un tip de acid gras din piele, responsabil pentru menținerea barierei și reținerea umidității.
Persoanele care au pielea uscată, mătreață sau afecțiuni ale pielii precum dermatită și psoriazis au, de obicei, niveluri mai scăzute de ceramide. Când este diluat corespunzător, uleiul de eucalipt poate fi folosit ca repelent împotriva insectelor, pentru a evita mușcăturile de țânțari și pentru a ține la distanță acarienii și căpușele. ori pe post de unguent pentru ameliorarea durerilor datorită compușilor antiinflamatori și analgezici. Este important să urmezi întocmai instrucțiunile de diluare și să eviți aplicarea uleiului nediluat pe piele, deoarece poate să provoce iritații, potrivit Verywellhealth.com.
Trebuie să știi că, atunci când cumperi produse pe bază de eucalipt, este bine să optezi pentru ulei de eucalipt cu o puritate de 100% sau din frunze uscate de eucalipt. Uleiul esențial de eucalipt este folosit în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale antiseptice și cicatrizante, fiind util în tratarea acneei și a altor afecțiuni cutanate. Dacă adaugi câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte și inhalezi aburul vei calma simptomele de răceală sau de sinuzită. Este important să știi că uleiul esențial de eucalipt nu trebuie folosit sub nici o formă pentru a prepara ceai, deoarece poate fi otrăvitor dacă este înghițit.
Efecte secundare ale consumului de eucalipt
Frunzele de eucalipt sunt considerate, în general, sigure și benefice pentru utilizare. În schimb, consumul uleiului esențial extras din frunzele arborelui de eucalipt poate să prezinte riscuri serioase pentru sănătate din cauza potențialului său toxic. Copiii sunt cei mai sensibili și, de aceea, pot să prezinte efecte adverse dacă li se administrează uleiuri esențiale sau alte produse pe bază de eucalipt, în timp ce siguranța utilizării acestora de femeile însărcinate sau de cele care alăptează nu este suficient studiată, motiv pentru care aceste categorii de persoane ar trebui să le evite, mai ales că unele instituții nu monitorizează puritatea sau calitatea lor.
Aplicarea topică a uleiului de eucalipt poate cauza dermatită de contact la unele persoane. De asemenea, unele persoane pot fi alergice la eucalipt sau la alte plante din familia Myrtaceae, iar în unele cazuri pot apărea reacții adverse, cum ar fi mâncărimea, roșeața sau umflarea zonei afectate. În același timp, pot exista efecte secundare mai grave, cum ar fi greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, amețeli, slăbiciune musculară, stare de somnolență, convulsii și chiar comă. Ingerarea a doar 3,5 ml, adică mai puțin de o linguriță, de ulei pur poate fi chiar fatală, scrie WebMD.com.
Măsuri de precauție
Pentru a minimiza toate aceste riscuri, medicii recomandă diluarea uleiului esnțial de eucalipt într-un ulei purtător, precum cel de jojoba sau de cocos fracționat. De asemenea, este indicat ca persoanele care vor să folosească ulei de eucalipt să efectueze un test pe o mică suprafață a pielii înainte de utilizare, pentru a exclude eventuale reacții alergice.
Dacă apar efecte adverse, cum ar fi iritarea pielii, ar trebui să întrerupă utilizarea. Nu în ultimul rând, acest ulei poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele utilizate pentru gestionarea diabetului, a nivelului ridicat de colesterol, a refluxului gastric sau a unor afecțiuni psihiatrice. Uleiul de eucalipt prezintă un potențial promițător în ceea ce privește gestionarea diabetului, însă dovezile științifice disponibile în acest moment sunt încă limitate.
De aceea, experții sugerează că acesta ar putea contribui la reducerea nivelului glicemiei, dar sunt necesare mai multe cercetări în domeniu pentru a confirma acest efect. Până la obținerea unor concluzii clare, se recomandă persoanelor cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia dacă utilizează ulei de eucalipt în paralel cu tratamentul medicamentos specific. Este esențial ca diabeticii să consulte medicul curant înainte de a introduce acest ulei în regimul terapeutic.
Pentru a evita orice fel de complicații este important să soliciți sfatul medicului tău înainte de a introduce uleiul de eucalipt în rutina personală. Deoarece eucaliptul poate afecta nivelul zahărului din sânge există îngrijorarea că ar putea îngreuna controlul nivelului de zahăr din sânge în timpul și după o intervenție chirurgicală. De aceea, se recomandă oprirea utilizării eucaliptului cu cel puțin două săptămâni înainte de o operație. În sfârșit, uleiul de eucalipt trebuie ținut departe și de animalele de companie, deoarece este foarte puternic și poate fi toxic pentru acestea.
Foto: Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)