Despre flori de sânziene

Este naturalizat în Tasmania, Noua Zeelandă, Canada și jumătatea nordică a Statelor Unite și este considerată o buruiană nocivă în unele locuri.

Sânziana este o plantă ușor cățărătoare, cu tulpinile care pot crește până la 60-120 centimetri lungime, înrădăcinându-se frecvent acolo unde ating pământul. Frunzele au 1–3 cm lungime și 2 milimetri lățime, iar culoarea este de verde închis strălucitor, cu flori galbene, produse în grupuri dense.

În Europa medievală, plantele uscate erau folosite pentru umplerea saltelelor, deoarece parfumul lor acționează împotriva puricilor. Florile au fost folosite și pentru coagularea laptelui în fabricarea brânzeturilor.

Planta este folosită, de asemenea, pentru a face coloranți roșii și galbeni. În Danemarca, planta este folosită în mod tradițional pentru a infuza băuturile spirtoase, făcând băutura daneză unică bjæsk. 

În zilele noastre florile de sânziene sunt folosite cel mai des pentru a produce coloranți. Florile galbene produc o culoare galbenă, în timp ce rădăcina produce culoarea roșie.

Florile de sânziene se găsesc de obicei de-a lungul marginilor drumurilor și al altor zone de deșeuri. Se dezvoltă în plin soare, dar va tolera puțină umbră. Preferă solul bine drenat, dar va crește în aproape orice fel de sol, cu excepția argilei. Odată plantată, va tolera solul uscat.

Cum se înmulțesc și se cultivă

Florile de sânziene se răspândesc atât subteran, cât și prin înrădăcinarea oricărei tulpini care atinge solul. Florile sunt galbene și cresc în panicule. Timpul de înflorire este din iulie până în septembrie.

Dacă alegeți să cultivați flori de sânziene în grădină, puteți lua câteva măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea acestora. Puteți planta sânziana într-un vas și puteți scufunda ghiveciul în pământ.

Acest lucru va împiedica răspândirea tulpinilor subterane. Folosiți un suport pentru a menține tulpinile de la sol, astfel încât să nu poată să se înrădăcineze și să se răspândească.

Florile de sânziene cresc greu din semințe, cu excepția cazului în care puteți obține semințe proaspete. Odată ce sămânța s-a uscat, aceasta germinează slab. Semănați sămânța toamna sau primăvara, acoperind cu un strat foarte fin de pământ. Păstrați solul umed și germinarea ar trebui să aibă loc în 2 până la 3 săptămâni.

Flori de sânziene – plantare în grădină 

Florile de sânziene trebuie să crească în plin soare sau la umbră parțială. Nu sunt plante pretențioase în ceea ce privește tipul de sol și pot prospera în lut, nisip, argilă sau cretă.

Sânzienele preferă totuși solul alcalin decât cel neutru. Odată plantată, sânziana este tolerantă la secetă. Cu toate acestea, ea se poate răspândi necontrolat și poate deveni invazivă. Pentru a o ține sub control, încercați să cultivați flori de sânziene în ghivece sau cel puțin în zonele în care nu vor sufoca alte plante din grădină.

Flori de sânziene sălbatice
Flori de sânziene sălbatice

Puteți planta flori de sânziene pe o pajiște cu flori sălbatice, într-un loc însorit. 

Planta se descurcă bine pe solurile calcaroase, dar și pe solul neutru și nisipos din grădină. 

Puteți planta flori de sânziene și din semințe, dacă acestea sunt proaspete, însă este un proces destul de dificil. 

Puteți planta semințele de flori de sânziene în tăvi sau ghivece cu compost primăvara sau toamna. Germinarea poate fi lentă, însă răsadurile pot fi crescute pentru plantare și mutate în alte vase mai mari. 

Flori de sânziene – plantare în ghiveci

Vă puteți bucura de galbenul exploziv al sânzienelor și pe balcon sau în apartament. Sunt plante care cresc foarte ușor și rezistă bine, odată ce sunt plantate. 

În plus, au un miros superb și decorează foarte bine orice spațiu. Aceste flori sălbatice înfloresc la finalul lunii iunie. Au nevoie de multă lumină. 

Dacă vă doriți să le plantați flori de sânziene în vase, jardiniere sau ghivece, trebuie să luați semințe proaspete, la final de august, de la aceste flori sau din magazine specializate. Ele pot fi puse în pământ în ghivece și acoperite cu un strat foarte subțire deasupra, apoi udat. 

Sânziele vor crește în locuri în care soarele pătrunde direct. Le place libertatea și vântul și iubesc locurile uscate. 

Ce spun legendele despre florile de sânziene 

Se spune că Sânzienele erau niște fete frumoase care trăiau prin păduri sau pe câmpii. Ele dau puteri deosebite florilor și buruienilor, devenind plante de leac, bune în tratarea multor boli.

În credința populară se spune că în noaptea Sânzienelor, ele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă și vindecă bolnavii.

Românii sărbătoresc Sânzienele în fiecare an pe 24 iunie. În popor se credea că noaptea care precedă ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile.

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sânzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.

Conform legendei, pe plaiurile bucovinene a trăit o fată extrem de frumoasă, dar foarte săracă. Fiind orfană de ambii părinți, Sânziana suferea extrem de mult.

Singurele momente de alinare erau când se ruga la Dumnezeu pentru o șansă la viață mai bună și pentru ca sufletele oamenilor săi să fie îmbunate.

Sânziana era prietenă bună cu păsările și animalele pădurii, cu ele petrecându-și foarte mult timp. Cu ele frumoasa fată împărțea adesea puțina hrana de care făcea rost, și uneori dormea împreună cu ele în mijlocul naturii.

Într-o zi Sânziana s-a îmbolnăvit și în zadar încercau păsările și animalele să îi aducă hrană și apă – nimic nu funcționa. La un moment dat, în coliba fetei intră Sfânta Vineri și îi spuse:

– Duioasă și frumoasă ai fost ca o floare – floare vei fi și de acum înainte. Alungată și disprețuită ai fost până acum – căutată și îndrăgită vei fi de acum încolo. Florile tale vor fi coronițe puse la icoane, iar parfumul tău va umple văile și aerul cu mireasma lor, iar sufletele oamenilor cu pace și bunătate.

Flori de sânziene
Flori de sânziene

De atunci florile de sânziene sunt căutate pentru puterile lor tămăduitoare, fiind considerate flori magice.

În cultura creștin-ortodoxă, ziua de Sânziene coincide cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

De asemenea, alături de noaptea de Sfântul Andrei, celei de 23-24 iunie îi este atribuită o încărcătură spirituală majoră.

Află cele mai interesante curiozități despre plante

Sursa foto: 123rf.com

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
PARTENERI - GSP.RO
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Observatornews.ro
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
HOROSCOP
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Știrileprotv.ro
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
PUBLICITATE
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
Urmărește cel mai nou VIDEO