Narcisele sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori de primăvară, rezistente și, totodată, delicate. Sunt ușor de plantat și de îngrijit, înfrumusețând atât grădinile și terasele și balcoanele.
Cuprins:
Despre floarea de narcisă
Narcisele sau Narcissus, așa cum au denumirea știinșifică, sunt plante ornamentale apreciate, originare din nordul Africii, din regiuni mediteraneene, dar și din Europa Centrală.
În lume, există peste 30 de specii de narcise. În România sunt mai multe locații cunoscute care abundă în flori de narcise. Unele dintre acestea sunt Poiana cu narcise din localitatea Vad, județul Brașov, din depresiunea Făgărașului sau rezervația naturală Poiana cu narcise de la Racâș-Hida, Sălaj.
Bulbii de narcisă sunt ovoizi, rotunzi, piriformi. Frunzele narciselor sunt lat-liniare, puțin canaliculate, ascuțite la vârf sau ensiforme.
Florile de narcise sunt, au dimneasiunea în funcție de specie și pot ajunge până la circa 10 cm diametru, tubuloase sau coronate, simple sau involte. În funcție de speciile de narcise, florile pot albe sau galbene, cu petale albe și coronulă galbenă sau cu coronulă galbenă cu margine roșie, cu sau fără miros, cu tulpină unifloră sau multifloră. Fructul de narcisă este o capsulă.
Cum și când se plantează narcise
Narcisele preferă zone luminoase, cu sol reavăn, bine drenat. În cazul în care umiditatea este prea ridicată, exstă riscul ca bulbii să mucegăiască. Bulbii de narcise se plantează în luna octombrie la adâncime egală cu de 3 ori înălțimea bulbului. Bulbii se separă la începutul verii sau al toamnei. Frunzele nu se taie ci se lasă să se usuce natural, pentru că ajută la dezvoltarea și înmulțirea bulbilor.
Bulbii de narcise conțin substanțe toxice, de aceea este bine să se folosească mănuși la plantare.
Narcisele înfloresc din martie până în aprilie. Florile narciselor pot fi albe, galbene sau portocalii. Acestea apar primăvara devreme, pentru a nu concura pentru polenizatori cu multe alte specii.
Florile de narcise se înmulțesc prin divizarea bulbilor și, foarte rar, prin semințe.
Narcise în ghiveci
Bulbii de narcise pot fi plantați cu mare ușurință și în ghiveci. Aceste flori au nevoie de lumină, dar se pot dezvolta și în semi-umbră. Pămâtul trebuie să fie bine drenat, motiv pentru care sunt recomandate ghivece de ceramică, în detrimentul celor de plastic care păstrează umezeala.
Pentru că bulbii de narcise sunt toxici, nu este bine ca ghivecele să fie la îndemâna copiilor mici sau a animalelor de companie.
Cum se îngrijesc narcisele
Deși sunt flori delicate și fragile, narcisele nu au nevoie de îngrijire specială. Acestea se udă în perioadele secetoase.
Îngrăsămintele pentru narcise pe bază de potasiu ajută, însă, în condiții optime de umezeală și lumină, narcisele se dezvoltă frumos și în mod natural.
Îndepărtarea florilor veștede este o operațiune de dorit în grădină și chiar în ghivece. După înflorire, frunzele narcisei, în schimb, nu vor fi tunse, ci lăsate să se veștejească în mod natural. Ele sunt cele care vor hrăni și ajuta bulbul să se dezvolte armonios.
- Cum îngrijești primula, să înflorească frumos an după an
Curiozități și lucruri mai puțin știute despre narcise
- Pe lângă flori de grădină și flori pentru aranjamente, narcisele se mai cultivă și pentru extragerea unor substanțe folosite în industria parfumurilor și a medicamentelor.
- Narcisele sunt folosite și în industria farmaceutică, din narcise se extrag alcaloizi printre care galantamina, substanţă folosită în tratarea bolii Alezheimer.
- Alcaloizii din narcise se folosesc pentru prepararea unor soluţii antifungice, anti-mucegai și antibacteriene.
- Uleiurile esenţiale din narcisă sunt folosite din vechime în industria parfumurilor.
- Narcisa este simbolul național al Scoției, înflorirea ei și nașterea mieilor vestind primăvara.
- Legenda spune că numele narcisei vine din mitologia greacă, de la numele tânărului Narcissus care s-a îndrăgostit de propria imagine reflectată de apele unui lac. Dorind să își îmbrățișeze frumosul chip, a alunecat în apă și a murit. Pe malul lacului a apărut floarea de narcisă în locul unde a stat Narcissus.
- Denumirea populară a narcisei este ghiocel galben, trompetă sau cocoriță
- O altă legendă creștină spune că narcisa a fost prima floare din Grădina Ghetsemani, la învierea lui Iisus. Mai mult, frumoasele narcise ar fi înflorit și la ultima cină luată de Iisus cu apostolii săi. Din acest motiv, în multe țări din Europa, narcisa simbolizează renașterea și învierea. Astfel, narcisele sunt flori pascale cu simbolistică religioasă nelipsite din casele și curțile oamenilor în perioada Paștelui.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!