Multă vreme, această țară era considerată una dintre cele mai periculoase din Americi și asta din cauza rănilor încă vii lăsate de războiul care a măcinat-o din 1960 până în 1996, cel mai lung război civil din istoria Americii Latine. Dincolo de istoria zbuciumată, Guatemala era „renumită” și pentru una dintre cele mai mari rate a criminalității de pe continent, iar știrile despre zecile de copii răpiți provocase la un moment dat o adevărată isterie națională.

Dar, în ultimii ani, Guatemala a reușit să se reinventeze și să-și valorifice potențialul turistic, devenind una dintre cele mai populare destinații de peste Ocean, nu doar în rândul latino-americanilor, ci și a europenilor și asiaticilor. Supranumită „El País de la Eterna Primavera” (n.n. – Țara eternei primăveri) datorită temperaturilor ridicate de pe tot parcursul anului, Guatemala este o țară bogată în istorie și cultură, în care șamanii mai practică și astăzi o serie de ritualuri ciudate pentru a-i cinsti pe zeii păgâni. Mai mult decât atât, este și o ţară a marilor contraste, în care casele construite din carton pe stilul „suspendat” și templele mayașe ce datează de peste o mie de ani rezistă încă în fața clădirilor moderne foarte înalte. În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre Guatemala.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

Ce trebuie să știm despre Guatemala

Guatemala

Guatemala (n.n. – República de Guatemala, în limba spaniolă), este o țară situată în America Centrală, care se învecinează cu Mexic la nord-vest, cu Oceanul Pacific la sud-vest, cu Belize și Marea Caraibelor la nord-est și cu Honduras și El Salvador la sud-est.

Cu o suprafață de 108.889 km², Guatemala este al 107-lea stat al lumii și al 15-lea din America Latină. Ca întindere, este de două ori și ceva mai mică decât România și aproape la fel de mare ca Bulgaria. Capitala și, în același timp, cel mai mare oraș al țării este Ciudad de Guatemala sau Guatemala City, care are o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori. Acesta este situat într-o vale de munte denumită Valle de la Ermita, fiind, în fapt, vechiul oraş mayaș Kaminaljuyu.

Limba oficială vorbită în Guatemala este spaniola, care este vorbită de 90% din populație.  Mai există, însă, alte 23 limbi indigene recunoscute oficial, care sunt vorbite mai ales în mediul rural, scrie NationsOnline.org.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

Populația numără aproximativ 17,9 milioane de locuitori, fiind a treia cea mai populată țară din America Centrală, a opta în America Latină și a 66-a la nivel mondial. Din totalul populației, 41% sunt de origine mayașă, ceea ce face ca Guatemala să fie, după Mexic, a doua țară din America Latină cu cel mai mulți locuitori indigeni.

Războiul civil care a ucis peste 200.000 de guatemalezi

Imagine din Guatemala cu vegetatie, un lac si muntele

Civilizația Maya a înflorit pe locul actualei Guatemala și a regiunilor învecinate în primul mileniu d.Hr., iar teritoriul de astăzi al țării făcea parte din zona culturală extinsă denumită Mesoamerica. În acestă regiune s-au dezvoltat și au atins înalte culmi ale civilizației unele culturi pre-hispanice, înainte de colonizarea spaniolă a Americilor. Este vorba despre civilizațiile olmecă, zapotecă, maya, aztecă și cea a orașului Teotihuacan, scrie Wikipedia.org.

Majoritatea țărilor au fost cucerite de conchistadorii spanioli în secolul al XVI-lea, devenind parte din viceregatul Noii Spanii. După aproape trei secole în care a fost colonie iberică, în 1821, Guatemala și-a câștigat independența, devenind parte a Republicii Federale a Americii Centrale, care, 20 de ani mai târziu, avea să se desființeze.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

În a doua jumătate a secoului al XIX-lea, Guatemala a trecut printr-o instabilitate cronică și lupte civile, iar la începutul secolului al XX-lea a fost condusă cu mână de fier de o serie de dictatori susținuți de United Fruit Company și de guvernul SUA. În 1944, dictatorul Jorge Ubico a fost înlăturat de la putere de către un grup pro-democratic printr-o lovitură de stat militară, acel moment marcând începutul unei revoluții care, timp de zece ani, a dus la reforme sociale și economice. O nouă lovitură militară susținută de SUA în 1954 avea să pună capăt revoluției și să se instaureze dictatura.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost măcinată de un război civil dus, pe de-o parte, de guvernul susținut de americani, iar pe de o parte de rebelii de stânga. Conflictul s-a întins pe durata a 36 de ani, răstimp în care militarii au comis crime împotriva populației mayașe. Războiul a curmat peste 200.000 de vieți omenești, iar aproximativ un milion de oameni au devenit refugiați. În 1996, guvernul guatemalez a semnat un acord de pace prin care se punea capăt în mod oficial războiului civil.

20 de lucruri neștiute despre Guatemala

Cea mai mare țară din America Centrală este un tărâm fascinant, unde vremea tropicală, tradițiile împletite, vechile ruine ale templelor mayașe sau cei 33 de vulcani, mulți încă activi, fac din această regiune a lumii una perfectă pentru iubitorii de cultură. Dincolo de toate acestea există multe alte lucruri mai puțin știute despre Guatemala, iar în continuare îți vom enumera câteva dintre cele mai interesante lucruri despre această țară.

Poporul mayaș din Guatemala  poartă cămăși, bluze, rochii și pelerine multicolore
Poporul mayaș poartă cămăși, bluze, rochii și pelerine multicolore
  1. Numele Guatemala provine de la termenul Cuauhtēmallān, care în limba nahuatl, care aparține ramurii aztece a limbilor uto-aztece, înseamnă locul multor copaci. De fapt, majoritatea denumirilor departamentelor au fost date de războinicii mexicani Tlaxcala, care au însoțit trupele spaniole conduse de Pedro de Alvarado în timpul colonizării Guatemalei în 1524.
  2. Guatemala este împărțită în trei zone principale: câmpiile nordice puțin populate, zonele muntoase centrale vulcanice foarte populate și zonele joase agricole din Pacific.
  3. Drapelul Guatemalei are două dungi verticale albastre, care semnifică apele ce înconjoară țara, și una albă în mijloc pe care este desenată stema. Aceasta include pasărea quetzal și un sul care indică data la care Guatemala și-a cîștigat independența (15 septembrie 1821).
  4. Quetzal este pasărea națională a Guatemalei, o pasăre multicoloră din familia trogonului, care dă și numele monedei naționale. În vremurile antice, mayașii foloseau penele acestei păsări pe post de monedă.
  5. Vulcanul Tajamulco este cel mai înalt punct din Guatemala, care este situat la o altitudine de 4.220 de metri. Trei dintre cei 33 de vulcani răspândiți în zonele muntoase guatemaleze „veghează” asupra orașului colonial Antigua: Agua, Fuego și Acatenango.
  6. Guatemala se mândrește cu trei sit-uri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este vorba despre orașul colonial Antigua, vechiul sit arheologic Maya Quirigua și Parcul Național Tikal din nordul țării, potrivit CactusLanguage.com.
  7. Ciocolata a apărut încă de pe vremea triburilor mayașe din secolul al VI-lea d.Hr. Cuvântul „ciocolată” provine din cuvântul maya „xocoatl”, care înseamnă „apă amară”. La acea vreme, cacaoa era baza pentru o băutură groasă, rece și neîndulcită. Deoarece zahărul nu fusese încă descoperit erau folosite diferite condimente, inclusiv ardei iute.
  8. Cafeaua reprezintă 90% din exporturile Guatemalei, iar astăzi este una dintre principalele surse de venit ale țării.
  9. Aproape 50% dintre guatemalezi sunt angajați în activități agricole. Turismul este cea de-a doua industrie ca mărime din Guatemala, în acest domeniu desfășurându-și activitatea circa 35% din populația țării.
  10. Guatemala ocupă locul al doilea în rândul țărilor cu cea mai mare concentrație de ozon din lume. Ozonul este un gaz disponibil atât în stratosferă (atmosfera superioară a Pământului), cât și în troposferă (nivelul solului atmosferei).
  11. Cel mai lung râu din Guatemala se numește Motagua și are o lungime de 386 de kilometri. Acesta reprezintă o cale importantă de transport pentru cafea, banane și alte fructe exotice care cresc în văile din estul țării.
  12. Un alt lac, denumit Atitlán, este cel mai adanc lac din America Centrală, cu o adâncime maximă de circa 340 de metri. În plus, este considerat și cel mai frumos lac din lume, fiind cea mai importantă atracție turistică din Guatemala, informează Facts.net.
  13. Romano-catolicismul este religia dominantă în Guatemala, fiind urmată de aproape 50% din populație. În ultimul deceniu au devenit populare protestantismul evanghelic și ortodoxia orientală, care este prezentă în special în rândul populației mayașe.
  14. Bucătăria guatemaleză se bazează în principal pe bucătăria mayașă și spaniolă și include ca ingrediente-cheie în preparatele tradiționale fasolea, porumbul și ardeiul iute. Pachas este un fel de tamale din cartofi, un preparat foarte popular în Guatemala, care se consumă de obicei în zilele de joi. De asemenea, există o tocană picanta denumită Topado, care se prepară din pește, nucă de cocos, banane și coriandru.
  15. Localnicii beau cafeaua slabă și dulce, cu puțin lapte. În afara sucurilor din fructe, guatemalezii consumă și shake-uri din fructe, denumite „licuados”. Berea locală se numește Gallo.
  16. Poporul mayaș poartă cămăși, bluze, rochii și pelerine multicolore, iar fiecare așezare rurală are propriul port individualist. De altfel, guatemalezii poartă așa-numita Huipiles, care este o haină țesută de femei, care are un model sacru specific regiunii din care provine.
  17. Muzica din Guatemala include mai multe stiluri. Poporul Garifuna, de origine afro-caraibiană, are propriul gen de muzică populară, în timp ce clasele inferioare preferă Cumbia, care este un alt gen de muzică popolară. Instrumentul național este Marimba.
  18. Unul dintre cele mai populare sporturi din Guatemala este fotbalul. Însă, guatemalezii practică și o activitate cunoscută sub numele de Spelunking, care constă în explorarea peșterilor. Sporturile în aer liber, cum ar fi rafting, caiac-canoe și escaladarea vulcanilor, se numără și ele printre preferatele localnicilor.
  19. În ceea ce privește comunicarea, adulții mayași se salută verbal, întrebând despre sănătatea și familia fiecăruia, în timp ce latino-americanii apelează la îmbrățișări, strângeri de mână, mângâieri pe braț sau pe umăr la revedere și la despărțire și chiar la sărutări pe obraz încă de la momentul în care fac cunoștință.
  20. Dacă îți pui degetul mare între degetul arătător și cel mijlociu și strângi pumnul vei fi privit cu dispreț pentru că acesta este considerat un gest obscen. În același timp, a vorbi tare în public este considerat o lipsă de respect în Guatemala.

Foto:123rf.com/Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (19)

Mimip67   •   28.02.2024, 15:52

Un articol foarte interesant.

Manuela18   •   10.02.2024, 23:54

Articolul este foarte interesant si captivant !

Manuela18   •   10.02.2024, 23:53

Peisaje foarte frumoase din imaginile integrate in articol !

Vezi toate comentariile (19)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Știrileprotv.ro
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI