Despre hortensii

Majoritatea hortensiilor sunt arbuști înalți de 1 până la 3 metri, dar unii sunt copaci mici, iar alții liane ajungând până la 30 m. Pot fi fie foioase sau fie perene, deși speciile temperate cultivate pe scară largă sunt toate foioase.

Hortensia este derivată din limba greacă și înseamnă „vas de apă” (hydria), cu referire la forma capsulelor sale de semințe.  Denumirea de hortensia, este o versiune latinizată a numelui de origine francez Hortense.

Aceste flori înfloresc la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei; cresc în panicule cel mai adesea la capetele tulpinilor.

Florile sunt spectaculoase, adesea extinse într-un inel sau spre exteriorul florilor mici.

Florile hortensiei, atunci când sunt tăiate, se deshidratează ușor și se ofilesc foarte repede datorită suprafeței mari a petalelor.

O hortensie ofilită poate beneficia de hidratare restabilită având mai întâi tulpina scufundată în apă clocotită, întrucât petalele hortensiei pot absorbi și apă, ele pot fi apoi scufundate, în apă la temperatura camerei, pentru a restabili hidratarea florii.

La majoritatea speciilor florile sunt albe, dar la unele specii (în special H. macrophylla), pot fi albastre, roșii, roz, violet deschis sau violet închis. Au o varietate mare de culori, la fel ca portulaca sau flori de piatră.

STENOGRAME. În pandemia COVID a apărut jobul de mituitor în contractele cu statul
Recomandări
STENOGRAME. În pandemia COVID a apărut jobul de mituitor în contractele cu statul

La aceste specii, schimbarea culorii florale are loc datorită prezenței ionilor de aluminiu.

Pentru soiurile H. macrophylla și H. serrata, culoarea florii poate fi determinată de aciditatea relativă a solului: un sol acid (pH sub 7), va avea ioni de aluminiu disponibili și de obicei produce flori de culoare albastru până la violet, în timp ce un sol alcalin (pH peste 7) va lega ionii de aluminiu și va duce la flori de culoare roz sau roșii. 

Acest lucru este cauzat de o schimbare de culoare a pigmenților florilor în prezența ionilor de aluminiu care pot fi preluați în plantele hiperacumulatoare. Scăderea pH-ului solurilor sau amestecurilor de ghiveci nu schimbă de obicei culoarea florii în albastru, deoarece aceste soluri nu au ioni de aluminiu.

 Capacitatea unei hortensii de a face flori albastre sau roz este, de asemenea, influențată de soi. Unele plante sunt selectate pentru capacitatea lor de a fi albastre, în timp ce altele sunt crescute și selectate pentru a fi roșii, roz sau albe. 

Culoarea florilor celor mai multe alte specii de Hortensii nu este afectată de aluminiu și nu poate fi schimbată. 

Hortensii albastre
Hortensii albastre
Discursul lui Hellvig de la Cluj: pot încăpea patriotismul și globalismul în același coș?
Recomandări
Discursul lui Hellvig de la Cluj: pot încăpea patriotismul și globalismul în același coș?

Hortensiile sunt, de asemenea, poreclite „change rose”, trandafir schimbător.

Hortensiile sunt plante ornamentale populare, cultivate pentru florile lor mari, Hydrangea macrophylla fiind de departe cea mai larg cultivată cu peste 600 de soiuri, multe selectate pentru a avea doar flori mari sterile.

 Hydrangea macrophylla, cunoscută și sub numele de Hydrangea Bigleaf, poate fi împărțită în două categorii principale; Hortensia Mophead și Hortensia Lacecap.

Unele trebuie tăiate anual, atunci când noii muguri de frunze încep să apară. Dacă nu este tăiat în mod regulat, tufișul va deveni instabil, crescând în înălțime până când greutatea tulpinilor va fi mai mare decât rezistența lor, moment în care tulpinile se vor lăsa în jos și, eventual, se vor rupe.

Rădăcina și rizomul hortensiei sunt indicate pentru tratamentul afecțiunilor tractului urinar și pot avea proprietăți diuretice.

Hortensii – plantare și îngrijire

Momentul plantării hortensiilor

Plantați hortensii primăvara după ultimul îngheț de primăvară sau toamna înainte de primul îngheț de toamnă. Ar trebui să fie plantate înainte de sosirea temperaturilor ridicate de vară. 

Locul de plantare

Majoritatea hortensiilor vor prospera în soluri fertile, bine drenate, care primesc multă umiditate. Adăugați compost pentru a îmbogăți solul sărac.

Rusia ar putea testa „arma Apocalipsei”, noua torpilă nucleară „Poseidon”, în Marea Neagră, mai aproape de țările NATO, scrie The Times
Recomandări
Rusia ar putea testa „arma Apocalipsei”, noua torpilă nucleară „Poseidon”, în Marea Neagră, mai aproape de țările NATO, scrie The Times

În general, hortensiile preferă soarele parțial, la fel ca ficușii, care iubesc semi-umbra. În mod ideal, ar trebui să li se ofere soare din plin dimineața, cu umbră după-amiază pentru a se proteja de soarele fierbinte. Acest lucru este valabil mai ales pentru hortensia Bigleaf (H. macrophylla), care este predispusă la ofilire. Unele soiuri sunt mai tolerante la plin soare.

Cum să plantezi hortensii

Săpați o gaură la fel de adâncă precum lungimea rădăcinii și chiar de 2 până la 3 ori mai mare.

Așezați planta în gaură și umpleți-o pe jumătate cu sol. Udați planta. După ce apa este absorbită, umpleți restul găurii cu sol. Udați din nou bine.

Creșterea hortensiilor

Hortensiile pot fi cultivate cu ușurință din butași. Se înrădăcinează cu ușurință, iar procesul este simplu. Iată cum să o faceți:

Pe o hortensie bine stabilită, găsiți o ramură care este în creștere și care nu a înflorit. Ramura nouă va părea mai deschisă la culoare decât cea veche, iar tulpina nu va fi la fel de rigidă.

Din vârful ramurii, măsurați cam 8-10 centimetri mai jos și faceți o tăietură orizontală. Asigurați-vă că există cel puțin 3 până la 4 perechi de frunze pe tăiere.

Hortensie roz pal
Hortensie roz pal

Îndepărtați cea mai mică pereche de frunze prin tăiere până la tulpină. Rădăcinile cresc mai ușor din aceste noduri de frunze, deci dacă vă puteți permite să îndepărtați mai mult de o pereche de frunze, faceți acest lucru. Asigurați-vă că păstrați cel puțin 2 perechi de frunze la capătul tăieturii, totuși.

Dacă frunzele rămase sunt destul de mari, tăiați-le în jumătate, îndepărtând vârful. Acest lucru împiedică frunzele să lovească părțile laterale ale pungii de plastic pe care o veți pune peste tăiere ulterior (pentru a menține umiditatea ridicată).

Pregătiți un ghiveci mic și umpleți-l cu un amestec de pământ umezit. Plantați ramura în sol, scufundând-o până la prima pereche de frunze rămase. Udați ușor pentru a scăpa de golurile de aer din jurul tulpinii.

Acoperiți întregul ghiveci cu o pungă de plastic. Asigurați-vă că punga nu atinge frunzele tăieturii, altfel frunzele pot putrezi. (Puteți folosi bețișoare pentru a susține punga și a o ține departe de frunze.)

Așezați vasul într-o zonă caldă, ferită de lumina directă a soarelui și de vânt.

Cu puțin noroc, ramura ar trebui să se înrădăcineze în câteva săptămâni!

Îngrijire

În primul an sau doi după plantare și în timpul oricărei secete, asigurați-vă că hortensiile primesc multă apă.

Udă o dată pe săptămână pe tot parcursul sezonului de vegetație. Este mai bine să udăm adânc de 3 ori pe săptămână decât să stropim cu apă într-un mod superficial. Acest lucru încurajează creșterea rădăcinilor.

Hortensiile cu frunze mari și netede necesită mai multă apă, dar toate soiurile ar trebui să beneficieze de o umiditate consistentă.

Frunzele se ofilesc dacă solul este prea uscat, iar înflorirea va fi împiedicată de lipsa apei.

Cel mai bine este să udați dimineața pentru a pregăti hortensiile pentru căldura zilei și pentru a evita bolile.

Adăugați mulci organici sub hortensii pentru a menține solul umed și rece, adăugați substanțe nutritive în timp și puteți îmbunătăți textura solului.

Cum se schimbă culoarea hortensiilor

Este posibil să schimbați culorile florilor, dar nu instantaneu. Corecția culorilor durează săptămâni – chiar luni.

Așteptați până când planta are cel puțin 2 ani pentru a-i da timp să se recupereze de la șocul originii sale. De asemenea, rețineți că este mai ușor să schimbați florile albastre în roz decât roz în albastru.

Nu orice hortensie își schimbă culoarea. Culoarea unor hortensii Bigleaf (H. macrophylla) – în special tipurile Mophead și Lacecap – și soiurile H. serrata își schimbă culoarea în funcție de pH-ul solului.

Solurile acide cu un pH mai mic de 5,5 produc flori albastre; solurile cu un pH mai mare de 5,5 produc flori roz. Florile albe nu sunt afectate de pH.

Ce flori de grădină poți planta în funcție de anotimp

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Reacția unor oameni din Danemarca când au aflat că vorbesc cu un român. Gestul a fost însoțit de un zâmbet
GSP.RO
Reacția unor oameni din Danemarca când au aflat că vorbesc cu un român. Gestul a fost însoțit de un zâmbet
Secretele Regelui Charles, dezvăluite după încoronare. Are cele mai bizare CERINȚE legate de DORMITOR
Playtech.ro
Secretele Regelui Charles, dezvăluite după încoronare. Are cele mai bizare CERINȚE legate de DORMITOR
Acuzații grave pentru soțul unei vedete de televiziune din România: 'Continuă să abuzeze studente' Cum a reacționat acum soția lui
Viva.ro
Acuzații grave pentru soțul unei vedete de televiziune din România: 'Continuă să abuzeze studente' Cum a reacționat acum soția lui
"Am ieşit la poartă, ţipau!". Patru tinere au zburat cu mașina nou-nouță peste un giratoriu din Brăila. Au rupt un gard și au ajuns în curtea unei case
Observatornews.ro
"Am ieşit la poartă, ţipau!". Patru tinere au zburat cu mașina nou-nouță peste un giratoriu din Brăila. Au rupt un gard și au ajuns în curtea unei case
Prima țară care anunță că susține anexarea ilegală a regiunilor ucrainene de către Putin
Știrileprotv.ro
Prima țară care anunță că susține anexarea ilegală a regiunilor ucrainene de către Putin
Câți bani câștigă din înmormântări firma aflată în subordinea Patriarhului Daniel. Afacerea a explodat în pandemie
FANATIK.RO
Câți bani câștigă din înmormântări firma aflată în subordinea Patriarhului Daniel. Afacerea a explodat în pandemie
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Orangesport.ro
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Horoscop 5 octombrie 2022. Leii pot ajunge la concluzii mai cumsecade legate de anumite asocieri, parteneriate, colaborări de tot felul
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2022. Leii pot ajunge la concluzii mai cumsecade legate de anumite asocieri, parteneriate, colaborări de tot felul
Molteni&C deschide primul flagship store în România
PUBLICITATE
Molteni&C deschide primul flagship store în România