Cuprins:
Cum se face jeleu
Pentru o textură adecvată, produsele din jeleu necesită combinația corectă de fructe, pectină, acid și zahăr.
Fructele oferă fiecărui jeleu aroma și culoarea sa unică. De asemenea, furnizează apă pentru a dizolva restul ingredientelor necesare și furnizează o parte sau toată pectina și acidul.
Fructele de bună calitate și aromate fac cel mai bun jeleu.Fructele conservate comercial sau congelate conservate în suc propriu pot fi folosite pentru a face jeleu, dar trebuie adăugată pectină.
Poți folosi un sfert fructe puțin coapte trei sferturi de fructe complet coapte. Păstrează fructele în suc propriu.
Pectina este o substanță din fructe care formează un gel dacă este în combinația potrivită cu acid și zahăr.
Toate fructele conțin pectină, dar unele trebuie combinate cu fructe bogate în pectină sau cu produse comerciale pectinice pentru a obține jeleu.
Deoarece fructele complet coapte au mai puțină pectină, un sfert din fructele folosite la prepararea jeleurilor fără adaos de pectină ar trebui să fie insuficient coapte.
Utilizarea pectinei comerciale simplifică procesul, dar jeleul făcut fără pectină adăugată conține mai puțin zahăr și are un gust mai fructat. Urmează instrucțiunile producătorului pentru utilizarea pectinei comerciale și nu schimba pectinele lichide și pulbere.
Nivelul adecvat de acid este esențial pentru formarea jeleului. Dacă există prea puțin acid, jeleul nu se va întări niciodată; dacă există prea mult acid, jeleul va pierde lichid.
Pentru fructele cu conținut scăzut de acid, adaugă suc de lămâie sau alte ingrediente acide conform instrucțiunilor. Produsele comerciale cu pectină conțin acizi care ajută la asigurarea gelificării.
Zahărul servește ca agent de conservare, contribuie la aromă și ajută la gelificare. Zahărul alb granulat este tipul obișnuit de zahăr pentru jeleu sau gem.
Siropul de porumb și mierea pot fi folosite pentru a înlocui o parte din zahăr în rețete, dar prea mult va masca aroma fructelor și va modifica structura jeleului.
Folosește rețete testate pentru a înlocui zahărul cu miere și sirop de porumb. Nu încerca să reduci cantitatea de zahăr din rețetele tradiționale.
Prea puțin zahăr previne gelificarea și poate permite creșterea drojdiei și a mucegaiului. Rețetele testate trebuie folosite pentru a face jeleuri fără adaos de zahăr, iar aceste produse de obicei trebuie păstrate la frigider sau congelator.
Rețete de jeleu
Jeleu din fructe exotice
- 300 g fructe exotice la conservă
- 1 plic gelatină
- puțin zahăr
300 g de fructe se mărunțesc ușor și se pun la fiert cu zahăr și un pic de apă.
După 10 minute de fiert ,se mixează si apoi se filtreaza pentru a obtine un suc de culoare rosie.
Gelatina se înmoaie în apă rece și apoi se amestecă bine cu sucul rosu strecurat.
Se pun fructele în boluri, se toarnă gelatina și, după ce se încheagă, se dau la rece pentru 3 ore.
Jeleu din fructe de pădure
- 500 ml suc de fructe de pădure
- fructe de pădure pentru decor
- 1 plic gelatină
Se pune sucul într-o cratiţă, se adaugă conţinutul plicului de gelatină şi se amestecă cu telul până se dizolvă. Se încălzeşte la foc mediu până începe să fiarbă. Se toarnă imediat în forme (cupe, pahare), se adaugă fructele şi se lasă să se răcească la temperatura camerei timp de 1-2 ore. Pentru o închegare rapidă se ţine la frigider o oră.
Jeleu vegan de portocale
- 30 g coji de portocale
- 850 ml suc de portocale proaspăt
- 1 pachet gelifiant
Portocalele bio se taie în felii subțiri. Se taie coaja în fâșii subțiri. Portocalele se storc și se măsoară 850 ml de suc.
Sucul de portocale și coaja de portocale se amestecă bine cu zahărul gelifiant într-o oală. Se aduce amestecul la fiert, amestecând constant, timp de minim 3 minute.
Amestecul se toarnă în borcanele pregătite în prealabil. Umplerea borcanelor se face complet, până în margine. Borcanele se închid cu capace, apoi se răstoarnă și se lasă sprijinite pe capac 5 minute.
În tipul răcirii, borcanele pot fi răsturnate de mai multe ori pentru a se asigura o distribuire cât mai uniformă a bucăților de coajă în jeleu.
Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete
Sursa foto: 123rf.com