Salvestrolii sunt substanţe pe care plantele le produc în lupta de apărare împotriva agenţilor agresivi externi: ciuperci, viruşi, bacterii, lumina UV şi insecte şi acţionează prin proprietăţile lor chimice ca un scut de apărare al plantei. Aceştia sunt folosiţi şi de organismul uman în prevenirea cancerului, dar şi în lupta cu maladia deja instalată. Din păcate însă nu pot fi produşi de organism şi prin urmare trebuie furnizaţi prin intermediul alimentaţiei.
Un mecanism, care este rar menţionat în studiile de nutriţie, arată că enzima CYP1B1, considerată în momentul de faţă un marker universal al celulelor canceroase, este prezentă doar în celulele tumorale şi are capacitatea de a converti diferite substanţe în produşi citotoxici pentru celulele canceroase. Rolul acestei enzime este de a „supraveghea” celula tumorală şi de a activa salvestrolii (fitonutrienții din fructe şi legume) transformându-i în substanţe care declanşează moartea programată a celulei. Cercetările actuale urmăresc determinarea enzimei CYP1B1 pentru depistarea şi monitorizarea formelor timpurii de cancer.
„Salvestrolii sunt probabil cea mai importantă descoperire în nutriţie de la descoperirea vitaminelor! S-au identificat mai mult de douăzeci de fitonutrienți (bioflavonoizi, acizi carboxilici, stilbene, stilbenoizi) în legume, plante şi fructe, cu numitorul comun de a induce apoptoza în celulele canceroase, după activare prin intermediul enzimei CYP1B1. Cercetătorii au numit acest grup de fitonutrienti „salvestroli” – salve înseamnă a salva, iar strol este preluat de la cuvântul resveratrol, primul salvestrol studiat. Meritul cercetătorilor constă în faptul că şi-au dat seama că aceasta enzimă nu este doar semnul că s-a instalat boala, ci au realizat că este de fapt o enzimă salvatoare şi au demonstrat că atunci când întâlneşte fitonutrienți din categoria salvestrolilor, enzima transformă salvestrolii în substanţe toxice care produc moartea programată a celulei canceroase – apoptoza” explică farmacist pr. Iuliana Vasilache.
Studiile susţin funcţionalitatea salvestrolilor
Până în prezent, studiile în vitro, au arătat că salvestrolii induc apoptoza în celulele tumorale derivate din creier, sân, prostată, colon, ovar, testicul şi ţesutul pulmonar. Rezultatele tratamentului (suplimentar) cu extract concentrat de salvestroli la pacienţii cu cancer sunt încurajatoare. În perioada 2007 și în 2010 s-au realizat mai multe studii de caz pe grupuri mici de pacienţi cu diferite tipuri de cancer (de prostată, de sân, de colon, melanom, etc.) Printr-o dietă în care li s-au administrat salvestroli, în toate cazurile au fost raportate remisii complete. Echipa de cercetare este convinsă că natura ne oferă prin hrană un promedicament natural sub forma salvestrolului. CYP1B1 servește drept enzimă salvatoare care metabolizează salvestrolul în agenți anticanceroși și ne scapă de celulele canceroase.
Pesticidele distrug salvestrolii
Ceea ce producătorii de fructe şi legume în cantităţi industriale au omis, sub îndemnul profiturilor uriaşe, este faptul că prin pesticidele şi fungicidele folosite, au scăzut proprietăţile nutritive şi curative ale fructelor şi legumelor. Practic, prin pesticizare şi tratare cu agenţi antifungici plantele nu mai au nevoie să-şi pună în acţiune mecanismele naturale de apărare, prin urmare nu mai produc fitoalexine(salvestroli). În plus, consumul de alimente tratate cu pesticide facilitează ingerarea de substanţe cangericene provenite din reziduurile pesticidelor. Alt treilea neajuns al pesticidelor ajunse în organism este chiar inhibarea enzimei CYP1B1, care nu mai este capabilă să activeze şi puţinii salvestroli furnizaţi de legumele si fructele agriculturii moderne