Tocmai pentru că este bogată în vitamine și minerale, dar și grăsimi vegetale, nuca de cocos are numeroase beneficii pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre cocotier și nuca de cocos
Cocotierul, a cărui denumire știițifică este Cocos nucifera, este o plantă care face parte din familia arecaceae, cea a palmierilor. Este singura specie din genul cocos, și este un palmier mare, cu înălțimi de până la 30 metri, cu frunze penate, cu lungime de 4–6 m. Frunzele bătrâne se desprind, lăsând trunchiul neted.
Cocotierul este cultivat în regiunile tropicale, ca plantă decorativă, dar și pentru diferite utilizări culinare sau neculinare. Asta pentru că aproape toate părțile unui cocotier pot fi folosite.
Termenul nucă de cocos se referă la fructul cocotierului. Pulpa lor este delicioasă naturală sau uscată, apa pe care o conțin este plină de electroliți și pot fi procesate pentru a obține ulei de cocos și lapte de cocos, care sunt utilizate în bucătărie, tratamente naturiste și de înfrumusețare, fabricarea de săpun și multe altele.
O nucă de cocos în stare matură poate ajunge până la 1,5 kilograme. Se poate utiliza în totalitate: conținutul apos, miezul, dar și partea fibroasă (coaja), în diverse industrii.
Cum se alege nuca de cocos
Nuca de cocos trebuie să fie destul de grea pentru mărimea ei. Când o agitați ar trebui să se audă și să se simtă destul de mult lichid în ea. Toate cele 3 puncte pe care orice nucă le are, să fie intacte și să nu prezinte nici o urmă de scurgere.
Nuca se poate ține intactă în frigider timp de 2 luni. După ce spargeți nuca, miezul alb se poate păstra doar câteva zile. Nuca măcinată, proaspătă, se poate congela, iar cea din care s-a făcut laptele se poate usca și folosi la prăjituri sau în cereale.
Cum se consumă nuca de cocos
Chiar dacă nuca de cocos a devenit destul de populară la noi, încă nu este cunoscut foarte bine modul îîn care se consumă. Iată pașii de urmat:
- Așezați nuca de cocos pe o suprafață dură cu găurile sau crestăturile orientate în sus. Țineți ferm fundul nucii de cocos cu o mână sau sprijiniți-l pe o cârpă rulată. Cu cealaltă mână, încercați să lipiți un cuțit ascuțit în fiecare dintre cele trei găuri din nucă de cocos până când îl străpungeți. Scurgeți apa de cocos din ea.
- Coaja exterioară a unei nuci de cocos este atât de dură încât nu poate fi tăiată cu un cuțit obișnuit. Pentru a sparge o nucă de cocos, ia un ciocan și lovește cuțitul cu care ai făcut spărtura, până se crapă.
- Apoi scoate miezul și curăță-l de urmele de coajă.
Ce este apa de cocos
Confundată de multe ori cu laptele de cocos, apa de cocos este cea care se aude atunci când luați o nucă proaspătă și o agitați. Este bogată în electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Prezenta electroliților în organism este critică pentru funcționalitatea nervilor și a mușchilor, hidratare și menținerea nivelului ph-ul din sânge.Apa de cocos se poate ține la frigider maxim 24 de ore.
Laptele de cocos
Laptele de cocos se găsește în supermarket-uri sau se poate face acasă. Se folosește la gătit diverse mâncăruri iar “smântâna” din cocos, un lapte mai gras, se folosește în general la dulciuri.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este extras din miezul alb de nucă. În insulele tropicale, acest ulei constituie o sursa principală de grăsimi. Are dintre cele mai variate aplicații: la gătit, în medicină și în industrii.
Nuca de cocos – beneficii și proprietăți
Nuca de cocos este foarte bogată din punct de vedere nutritiv și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Bogate nutritiv
Spre deosebire de multe alte fructe care au un conținut ridicat de carbohidrați, nucile de cocos furnizează în mare parte grăsimi.
De asemenea, conțin proteine, mai multe minerale importante și cantități mici de vitamine B. Cu toate acestea, acestea nu reprezintă o sursă semnificativă de majoritate a celorlalte vitamine.
Mineralele din nucă de cocos sunt implicate în multe funcții ale corpului dumneavoastră. Nucile de cocos sunt deosebit de bogate în mangan, care este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor și colesterolului.
Sunt, de asemenea, bogate în cupru și fier, care ajută la formarea celulelor roșii din sânge, precum și seleniu, un antioxidant important care vă protejează celulele.
Valori nutriționale
- Calorii 354
- Proteine 3 grame
- Carbohidrati 15 grame
- Fibră 9 grame
- Grăsime 33 grame
- Mangan 75% din DZR
- Cupru 22% din DZR
- Seleniu 14% din DZR
- Magneziu 8% din DZR
- Fosfor 11% din DZR
- Fier 13% din DZR
- Potasiu 10% din DZR
Bogată în antioxidanți
Nuca de cocos conține compuși fenolici, antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor de daunele oxidative. Principalii compuși fenolici identificați includ:
- acid galic
- acid cafeic
- acid salicilic
- acid p-cumaric
Testele de laborator pe nuca de cocos au arătat că are activitate antioxidantă și de eliminare a radicalilor liberi
Polifenolii găsiți în acesta pot preveni oxidarea colesterolului LDL (rău), făcând mai puțin probabilă formarea de plăci în artere care pot crește riscul de boli de inimă. Unele studii au arătat, de asemenea, că antioxidanții găsiți în uleiul de cocos pot ajuta la protejarea celulelor de daunele și moartea cauzate de stresul oxidativ și chimioterapie.
Menține sănătatea inimii
Studiile au descoperit că persoanele care locuiesc pe insulele polineziene și mănâncă frecvent nuca de cocos au rate mai mici de boli de inimă decât cele care urmează o dietă occidentală.
Cu toate acestea, polinezienii nativi mănâncă, de asemenea, mai mult pește și alimente mai puțin procesate, deci nu este clar dacă aceste rate mai mici se datorează consumului de nucă de cocos sau altor aspecte ale dietei lor.
Un alt studiu efectuat pe 1.837 de femei filipineze a constatat că cei care au consumat mai mult ulei de nucă de cocos nu numai că aveau niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun), ci și niveluri mai ridicate de colesterol LDL (rău) și trigliceride.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Cocosul are un conținut scăzut de carbohidrați și bogat în fibre și grăsimi, deci poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge.
Un studiu la șobolani a constatat că nuca de cocos a avut efecte antidiabetice, posibil datorită conținutului său de arginină. Arginina este un aminoacid important pentru funcționarea celulelor pancreatice, care eliberează hormonul insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge.
- Descoperă și alte fructe exotice bune și sănătoase pe care merită să le încerci
Rețete cu nuca de cocos
Nuca de cocos, fie că este uscată și făcută fulgi, fie ca lapte de cocos, este folosită în numeroase rețete culinare.
Cremă de zahăr ars cu nucă de cocos
Ingrediente:
- 1 pachet nucă de cocos
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 3 pliculete zahăr vanilat
- 1 praf sare
- 1 litru lapte
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert cu nuca de cocos, 100 g zahăr şi cele 3 plicuri de zahăr vanilat. Între timp, se face caramelul cu restul de zahăr, apoi se toarnă în forma dorită şi se aşteaptă să se răcească. După ce laptele a dat în clocot, se ia cratiţa de pe foc şi se bat cele 6 ouă, apoi se adaugă în lapte, amestecând încontinuu cu telul. Compoziţia se toarnă imediat peste caramel.
Vasul cu această compoziţie se pune într-o cratiţă sau tavă mai mare, în care se pune apă. Se dă la cuptor, la aproximativ 180°C, timp de 40 de minute. După ce crema s-a răcit, se răstoarnă pe un platou.
Prăjitură cu nucă de cocos
Ingrediente:
- 7 albușuri
- 300 grame zahăr
- 3 linguri de apă clocotită
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 200 grame nucă de cocos (se păstreaza de aici 2-3 linguri pentru ornat)
- 3 linguri de făină
- 1 plic zahăr vanilat
- Pentru crema de cocos
- 200 grame unt
- 7 gălbenușuri
- 1 plic zahăr vanilat
- 150 de grame de zahăr pudră
- 50 de grame de nucă de cocos
- 1 lingură de lapte
- Glazură de ciocolată
Mod de preparare:
Bate albușurile cu zahărul spumă tare, adăugând pe rând câte o lingură de apă clocotită și cele două linguri de zeamă de lămâie. Bate încontinuu 2-3 minute. Apoi încorporează, încet și cu mișcări largi, nuca de cocos, făina și zahărul vanilat. Întinde aluatul rezultat uniform în tavă. Dă-l la copt la foc potrivit cam 20-25 de minute. Dacă ai cuptor electric bagă-l la 180 de grade, în jur de 45 de minute.
Freacă gălbenușurile cu zahărul pudră și cu o lingură de lapte la bain-marie (pînă capătă consistența unei ciulamale). Lasă la răcit. Într-un castron separat freacă untul cu zahărul vanilat cu un mixer, până se omogenizează. Adaugă, amestecând continuu, câte o lingură din crema făcută la bain-marie. La final încorporează și cocosul.
După ce s-a răcit blatul, pune crema peste blat. Glazura de ciocolată o întinzi uniform peste prăjitură cât încă este caldă. La final, presară și nuca cocos păstrată pentru ornat.
Sursă – retete.unica.ro
Prăjitură tăvălită cu cocos
Ingrediente:
- 200 g făină
- 200 g zahăr tos
- 5 ouă
- 1 linguriță cu vârf praf de copt
- 2 fiole esență de vanilie
- 130 g unt topit
Pentru glazură:
- 100 g unt
- 250 ml lapte
- 65 g cacao
- 370 g zahăr (pudră sau tos)
- 1 fiolă esență rom
- 250 g nucă de cocos
Mod de preparare:
Pentru început, preîncălzește cuptorul la treaptă mare.
Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul și vanilia, până obții un amestec omogen și fin. Toarnă treptat, făina și praful de copt, amestecând ușor și cu gesturi largi cu o spatulă.
Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit și lăsat la temperatura camerei) și amestecă. Pune compoziția într-o tavă care nu se lipește și dă la cuptor 25 de minute. Lasă pandișpanul la răcit și apucă-te de glazură. Topește untul ușor într-o cratiță, toarnă laptele și amestecă. Cerne zahărul și pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroașe glazura.
Spre final, adaugă esența de rom. Lasă un pic la răcit glazura. Între timp taie pandișpanul în cubulețe. Înfige, pe rând, o furculiță în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul și dă prin nuca de cocos.Lasă prăjitura tăvălită cu cocos la răcit bine înainte de servire.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!