Ocna Sibiului este prima stațiune balneară, înființată în anul 1845. Este renumită datorită lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate. Descoperă principalele atracții din Ocna Sibiului.

Ocna Sibiului – scurt istoric

Ocna Sibiului, denumită și “Litoralul Ardealului”, este situată la altitudinea de 408 m față de nivelul mării, într-o regiune înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de stejar. Stațiunea dispune de numeroase lacuri saline, iar unele dintre acestea au fost declarate monumente ale naturii.

Localitatea Ocna Sibiului este atestată documentar încă din anul 1263, sub denumirea de Terra Wiz. Cele mai vechi dovezi de pe teritoriul localităţii despre viaţa şi activitatea oamenilor pe aceste meleaguri datează din paleolitic, în zona saliferă la Lacul Verde şi în Pârâul Sărat.

Staţiunea balneo-climaterică este menționată într-un document amintindu-se de faptul că în anul 1598, ambasadorul împăratului Rudolf ÎI, în drumul pe care-l făcea la Constantinopol, s-a oprit la Ocna Sibiului pentru a face băi sărate.

S-au descoperit fragmente ceramice încă din perioada romană, dar și așezări dacice ce au rezistat în timp. Încă de pe vremea dacilor s-a practicat exploatarea sării prin săpare.

În anul 1820, Pataky Samuel a fost primul medic care a analizat compoziția chimică a apelor și a dovedit astfel şi ştiinţific existenţa diferitelor elemente terapeutice, deci puterea tămăduitoare a apelor.

Stațiunea devine din ce în ce mai renumită prin efectele benefice ale apelor sărate, iar la începutul secolului al XX-lea, autoritățile decid să întocmească un plan de dezvoltare al stațiunii la standarde cât mai moderne.

Obiective turistice în Ocna Sibiului

Salba de lacuri ce însumează o suprafaţă hidrologică de 35.700 metri pătraţi este principala atracție a stațiunii Ocna Sibiului.

Lacuri termale în Ocna Sibiului
Lacuri termale în Ocna Sibiului

Cele mai importante lacuri

În inima întregului ansamblu salin de al Ocna Sibiului se situează Complexul Balnear cu cele trei lacuri și izvoare – Horia, Cloșca și Crișan – de notorietate națională și internațională. Pe lângă acestea, mai sunt alte multe lacuri cu o salinitate ridicată. Iată lista celor mai cunoscute dintre ele:

 • Lacul Horea – situat pe locul unei mine medievale
 • Lacul Cloșca – tot pe locul unei mine medievale
 • Lacul Crișan – de asemenea pe locul unei mine medievale
 • Pânzelor Joseph – Iosif – Ocnă abandonată în jurul anului 1780
 • Lacul fără Fund este format pe locul fostei saline Francisc Grube, parasita în 1775 (1.665 m.p., 34 m adancime) – declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.
 • Lacul Francisc
 • Avram Iancu- are o adâncime maximă de 130m, cu o salinitate de 180—200 g/1. El s-a format pe locul salinei Fodina Maior, abandonată în 1817 – 160m adâncime, cel mai adânc lac antroposalin din România.
 • Ocna Pustie – Cel mai adânc lac antroposalin din România, cu o adâncime de aproximativ 130 de m
 • Lacul Brâncoveanu – are o suprafață de 567.5mp, iar adâncimea maximă de 13,6 m. Salinitatea apei la suprafață este de 310 g/l-400g/l, fiind cel mai sărat lac din Ocna Sibiului și printre cele mai sărate din țară
 • Ocnița are o adâncime maximă de 83m, cu o salinitate de 260 g/l, fiind preferat pentru suprafața sa generoasă de 7494,8mp
 • Lacul Rândunica -are o adâncime de 46.54m, iar mineralizarea apei la suprafață este de 8—9 g/l.
 • Lacul Mâțelor
 • Lacul Verde are o suprafaţă de 3.000mp, iar adâncimea maximă de 3,25m. Salinitatea este de 8—9 g/l.
 • Lacul Auster are o suprafață de 254 mp și adâncimea maximă de 2,50 m. În cadrul lui s-a format o insula artificială
 • Lacul Negru
 • Lacul Gura Minei

Alte atracții în Ocna Sibiului

Stațiunea Ocna Sibiului are și istorie, aici putându-se admira Biserica Brâncoveanu, Biserica Cetate, dar și posibilitatea de drumeții și pescuit.

De asemenea, localitatea posedă un parc natural de foioase cu o suprafață de 15 ha situat în apropiere.

Obiective turistice în apropiere de Ocna Sibiului

Orașul Sibiu

Orașul Sibiu este un centru cultural și economic important din sudul Transilvaniei și unul dintre cele mai înfloritoare orașe ale zonei. În anul 2007, orașul a fost Capitală Culturală Europeană împreună cu orașul Luxemburg, iar în prezent, Sibiul este unul dintre orașele cu un nivel foarte ridicat de investiții străine din România.

Grădina Zoologică Sibiu

Gradina Zoologica Sibiu
Gradina Zoologica Sibiu

În Pădurea Dumbrava Sibiului vei găsi cea mai mare grădină zoologică din România, locul unde încă există lupi iberici aduși de la Zoo Veszprem, Ungaria. De asemenea, grădina Zoo din Sibiu este prima grădină din întreaga țară care a cumpărat o pereche de zebre. Este un important obiectiv turistic deoarece aici se găsesc peste 200 de exemplare din 53 de specii printre care: cămile, lei, tigrii, lupi albi

Muzeul ASTRA Sibiu

Este un obiectiv turistic al orașului Sibiu care se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. În jurul lacului vei regăsi creații ale civilizației populare tradiționale, pre industriale românești, dar și case, ateliere și clădiri.

Castelul de Lut Valea Zânelor

Obiective turistice in apropiere de Ocna Sibiului - Castelul de lut Valea Zanelor
Obiective turistice in apropiere de Ocna Sibiului – Castelul de lut Valea Zanelor

Unul din cele mai populare locuri de vizitat în apropiere de Sibiu, Castelul de Lut Valea Zânelor este situat în Porumbacu de Sus, la circa jumătate de oră de mers cu mașina, de la Sibiu. Odată ajunși aici, ai impresia că pătrunzi într-un tărâm al poveștilor și basmelor. Locul este ideal pentru a-l vizita împreună cu copiii, dar și adulții care vor să-și aducă aminte de copilărie vor trăi aici o experiență de neuitat.

Stațiunea Păltiniș

Unul din locurile de vizitat din județul Sibiu preferate de amatorii de schi și de sporturi de iarnă, stațiunea Păltiniș este situată la circa 32 km de orașul Sibiu şi este legată de oraş printr-o şosea modernă. În afara sporturilor de iarnă, dacă ajungi în Stațiunea Păltiniș poți să vizitezi Schitul şi Casa memorială Constantin Noica.

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Playtech.ro
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Observatornews.ro
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta