Are o mulțime de utilizări diferite pentru frumusețe, casă, curățenie și gătit. Poți să te clătești pe păr cu oțet de mere, să cureți frigiderul sau să elimini mirosurile neplăcute din casă. Este un ingredient versatil, care nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie.
De asemenea, poți folosi oțet de mere în tot felul de rețete, inclusiv sosuri pentru salate, supe, băuturi calde și multe altele.
Cuprins:
Beneficii și întrebuințări ale oțetului de mere
Reduce glicemia
Se spune că oțetul de mere ajută persoanele cu diabet să își gestioneze nivelul zahărului din sânge.
Unele studii au arătat că consumul de oțet după o masă bogată în carbohidrați poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu până la 34% și poate reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge.
Cu toate acestea, dacă iei medicamente pentru a trata diabetul, ar trebui să consulți un medic înainte de a lua oțet de mere.
Ajută la senzația de sațietate
Oțetul de mere este uneori recomandat pentru pierderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că te poate ajuta să te simți plin.
Pentru a conserva alimentele
La fel ca și alte tipuri de oțet, oțetul de mere este un conservant eficient. De fapt, oamenii au folosit oțet ca agent de fermentare pentru a conserva alimentele de mii de ani.
Funcționează făcând alimentele mai acide, ceea ce îi dezactivează enzimele și ucide orice bacterie care poate provoca alterarea.
Ca dezodorizant
Se știe că oțetul de mere are proprietăți antibacteriene. Din acest motiv, se spune adesea că oțetul de mere poate elimina mirosurile neplăcute.
Amestecă o parte oțet de mere cu o parte apă pentru a face un spray deodorant.
Aceasta este o alternativă naturală la neutralizatorii de mirosuri.
De asemenea, poți amesteca oțetul de mere cu apă și săruri pentru a îți înmuia picioarele. Acest lucru poate ajuta la eliminarea mirosului nedorit al picioarelor prin distrugerea bacteriilor care cauzează mirosurile neplăcute.
Vinegretă de salată
O modalitate ușoară de a folosi oțetul de mere este să faci un sos simplu pentru salată.
Sosurile de casă pentru salată pot fi mult mai puțin procesate decât cele cumpărate din magazin și sunt adesea mai gustoase. Amestecă 2 linguri de oțet de mere cu puțină miere, o lingură de ulei de măsline, busuioc uscat, sare, piper, rozmarin și puțin usturoi pudră. Amestecă totul bine și pune peste salată.
Detergent universal
Oțetul de mere este adesea o alegere populară ca o alternativă naturală la agenții de curățare comerciali. Acest lucru se datorează proprietăților sale antibacteriene.
Amesteca o cană de apă cu o jumătate de cană de oțet de mere și vei avea un detergent natural universal.
Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, deși oțetul, inclusiv oțetul de mere, poate ucide unele bacterii, el nu sunt la fel de eficient în uciderea bacteriilor dăunătoare ca agenții de curățare comerciali.
Calmează durerea în gât
Gargara cu oțet de mere este un remediu popular pentru durerile de gât.
Se crede anecdotic că proprietățile sale antibacteriene ar putea ajuta la uciderea bacteriilor care ar putea cauza durerea în gât. Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină utilizarea acestuia în acest mod.
Dacă faci acest lucru acasă, asigură-te că amesteci oțetul cu apă înainte de a face gargară.
Acest lucru se datorează faptului că oțetul de mere este foarte acid și se știe că provoacă arsuri în gât atunci când este consumat nediluat.
Ca tonic facial
Se spune că oțetul de mere ajută la remedierea afecțiunilor pielii.
Ca atare, multor oameni le place să folosească oțet de mere pentru a face un tonic pentru piele.
Rețeta generală este de o parte oțet de mere la două părți apă. Poți aplica apoi acest lucru pe piele folosind un tampon de bumbac. Cu toate acestea, dacă ai pielea sensibilă, mai bine diluezi mai tare oțetul de mere.
Prinde muștele de fructe
Muștele de fructe pot fi dăunători și este foarte ușor să folosești oțet de mere pentru a face o capcană ieftină pentru muștele de fructe.
Pur și simplu toarnă niște oțet de mere într-o ceașcă, adaugă câteva picături de detergent de vase și ai scăpat de musculițele enervante.
Ouă poșate
Adăugarea de oțet în apa în care fierbi ouă le va face mai stabile și mai bine legate. Acest lucru se datorează faptului că proteina din albușurile de ou întărește mai rapid atunci când este expusă la un lichid mai acid.
Când pui ouă la poșat, vrei ca albușurile să se întărească cât mai repede posibil, astfel încât ouăle să își păstreze forma.
Folosirea oțetului atunci poate accelera, de asemenea, coagularea albușurilor. Acest lucru poate fi util dacă coaja se sparge în timp ce oul este fiert.
Marinată
O altă modalitate de a folosi oțet de mere atunci când gătești este să faci o marinată.
De fapt, oțetul de mere este un ingredient popular în multe marinate de friptură. Acest lucru se datorează faptului că dă cărnii o aromă plăcută dulce-acrișoară.
Combină-l cu vin, usturoi, sos de soia, ceapă și ardei cayenne pentru a da fripturii tale o aromă delicioasă.
Spălarea fructelor și legumelor
Reziduurile de pesticide de pe fructe și legume pot fi o grijă în plus pentru mulți oameni.
De aceea, unora le place să-și spele fructele și legumele în oțet de mere. Va elimina mai multe reziduuri chimice decât atunci când le speli doar cu apă.
Spălarea alimentelor în oțet elimină bacteriile periculoase precum E. coli și Salmonella.
Pentru a curăța protezele dentare
Poți folosi și oțet de mere pentru curățarea protezelor dentare.
Deși nu există un consens cu privire la cea mai bună metodă de curățare a acestora, se crede că reziduurile lăsate de oțetul de mere ar putea fi mai puțin dăunător pentru cavitatea bucală decât alți agenți de curățare.
Oțet de mere în cadă
Din aceleași motive pentru care oamenilor le place să folosească oțet de mere ca toner facial natural, unii îl folosesc și în baie.
Dacă vrei să încerci, adaugă 1–2 căni de oțet de mere în apa de baie și bucură-te de răsfăț. Diluează oțetul în mod adecvat. O proporție mai mare de oțet îți poate irita pielea. Oțetul de mere îți va face pielea catifelată și te va relaxa.
Clătirea părului
Se spune dacă te clătești cu oțet de mere elimină acumularea de produs, descurcă și adaugă strălucire părului tău.
Încearcă să amesteci o parte oțet de mere cu o parte apă și toarnă amestecul în păr. Lasă-l câteva minute înainte de a-l spăla.
Dacă ai pielea sensibilă, diluează mai mult oțetul, deoarece este destul de acid.
Tratament pentru mătreață
Masarea oțetului de mere diluat în scalp te poate ajuta să scapi de mătreață.
Nu este clar cât de eficient este acest lucru, dar teoria este că acidul din oțet ar putea ajuta la oprirea creșterii ciupercii Malassezia, care poate contribui la apariția mătreții.
În sosuri
Oțetul de mere poate fi un ingredient grozav pentru un sos acid. Adaugă-l în sosurile pe bază de roșii pentru a le oferi o aromă mai bună.
În supă
Adăugarea de oțet în ciorbă poate ajuta la aducerea aromelor acesteia la viață.
Dacă ciorba ta preferată are un gust puțin fad, adaugă puțin oțet în ea la sfârșit. Adaugă-l treptat și gustă pe măsură ce ajungi la o aromă care îți place.
Insecticid
O altă utilizare excelentă a oțetului de cidru de mere este ca insecticid.
Pulverizează oțet de mere pe buruienile nedorite din grădină pentru a scăpa de ele. Poți încerca, de asemenea, să îl amesteci cu săpun și suc de lămâie.
În prăjituri de casă
Oțetul de mere este un potențiator de aromă și adaugă textură în prăjiturile de casă, mai ales atunci când nu folosești ouă.
De asemenea, poate adăuga un plus de aromă bomboanelor și caramelelor de casă.
Într-o băutură fierbinte
Pentru o alternativă la cidrul cald sau limonadă, amestecă două linguri de oțet de mere, o linguriță de scorțișoară, o lingură de miere și două linguri de suc de lămâie în 350 ml apă fierbinte.
Ca apă de gură
Deseori se spune că oțetul de mere este o alternativă utilă la apele de gură comerciale. Proprietățile sale antibacteriene pot ajuta cu respirația urât mirositoare.
Diluează-l bine cu apă (cantitatea obișnuită este de 1 lingură pentru fiecare cană, sau 240 ml, de apă), deoarece aciditatea oțetului poate deteriora dinții).
Curăță periuța de dinți
Pentru a avea dinți cu adevărat curați, periuța de dinți trebuie să fie și ea curată.
Având în vedere că oțetul de mere are proprietăți antibacteriene, îl poți folosi ca un produs de curățare de casă pentru periuța ta de dinți.
Clătește bine periuța cu apă înainte de a o folosi. În caz contrar, aciditatea oțetului nediluat îți poate deteriora dinții.
Ca deodorant natural
Se spune că ștergerea axilelor cu oțet de mere diluat este o alternativă ieftină la deodorantele produse comercial.
Ca detergent de vase
Clătirea vaselor cu oțet de mere ar putea ajuta la uciderea oricăror bacterii nedorite și la menținerea lor curată.
Unii oameni îl adaugă în apa lor de vase, în timp ce alții îl pun în mașina de spălat vase.
Pentru a scăpa de purici
Oțetul de mere poate ajuta la prevenirea apariției puricilor la animalele de companie.
Amestecă o parte apă și o parte oțet de mere și pulverizeazăpe blana animalului tău de companie pentru a crea un mediu în care puricii nu vor dori să stea.
- Cum cureți robinetele sau para de la duș cu oțet – trucuri cu oțet, bune de știut
Sursa foto: 123rf.com