MENIU CAUTĂ
03 Noi. 2011 15:12

(P) Bianca Grin – De la medicină veterinară la bijuterie

Distribuie

Este, "la bază", medic veterinar, însă a profesat doar pentru o perioadă scurtă.
A lucrat apoi în vânzări în domeniul farmaceutic şi în publicitate, până când şi-a luat inima în dinţi şi a început o mică afacere pe cont propriu - o firmă de creaţie de cadouri şi ambalaje. În urmă cu mai puţin de un an şi-a descoperit însă  pasiunea pentru creaţia de bijuterii şi are acum curajul - dar şi emoţii "cu carul" - de a prezenta lumii prima sa colecţie de autor, intitulată ECO - O colecţie cu o poveste şi cu o morală "verde".
Bianca Grin s-a inspirat din povestea "Micului Prinţ" pentru fiecare bijuterie care va putea fi admirată la cea de-a VI-a ediţie a Târgului de Bijuterie Contemporană "Autor", deschis la Sală Dalles în zilele de 5 şi 6 noiembrie 2011.
Toate piesele sunt lucrate în argint 925 reciclat (cu pietre preţioase şi semipreţioase: topaz, rubin, tanzanit, agat verde, perlă etc.), iar Bianca spune că va continua să folosească şi în colecţiile viitoare numai argint şi aur reciclate, acesta fiind modul în care înţelege să lupte pentru protecţia mediului şi a patrimoniului.


 

Ce este ECO?
ECO reuneşte piese inspirate din povestea „Micul Prinţ” şi înseamnă practic debutul meu în bijuteria contemporană de autor.  Asemenea poveştii, reprezintă un exerciţiu de imaginaţie, o întoarcere la copilărie şi la adevăratele valori. Este un joc pentru oameni mari, despre dragoste, frumos şi responsabilitate.

Un exerciţiu de responsabilitate? La ce te referi mai exact?
Pentru ECO am lucrat în argint reciclat, iar la următoarele colecţii voi folosi atât argint, cât şi aur reciclat, precum şi diamante brute ce provin din zone libere de conflict. Este felul meu de a lupta pentru protecţia mediului şi a patrimoniului. Exploatările de tip intensiv duc la pierderi ireparabile şi îmi doresc să arăt că se pot face lucruri frumoase folosind resursele într-un mod responsabil.

De ce acum?
Pentru că acum, la aproape 40 de ani, a venit momentul. După ce am încercat mai multe domenii: vânzări, marketing, publicitate, am ajuns la creaţie de cadou şi ambalaj, iar saltul către bijuterie a venit oarecum firesc.

Ce studii ai şi unde ai învăţat să faci bijuterie?
Sunt medic veterinar, cu master în marketing ;-). 
Am absolvit cursurile „Şcolii de Bijuterie Contemporană”, sub îndrumarea lui David Sandu şi cursuri private de desen şi modelaj cu pictorul Matei Şerban.

Ce este bijuteria de autor? De ce este ea specială, diferită?
Fiecare colecţie are în spate un concept, o poveste şi foarte multă muncă. Piesele sunt lucrate manual, iar micile imperfecţiuni conferă bijuteriei caracter şi unicitate, situand-o la polul opus celei de tip comercial. Bijuteria contemporană se adresează unui public special, de multe ori nonconformist, cu înclinaţie către artă.

Bijuteria de AUTOR se expune în general în cadrul unor evenimente dedicate, o găsim în muzee de artă modernă, galerii sau magazine conceptuale. Fiecare piesă este, în primul rând, un act artistic şi abia apoi un obiect, o podoabă.

Cred că cei care apreciază şi poartă acest tip de bijuterie sunt în majoritate persoane puternice, care au ceva de spus şi care îşi declară astfel statutul, într-un mod discret, dar ferm. Sunt cei care sunt diferiţi şi nu se sfiesc să arate asta.

Din ce sunt lucrate piesele şi cum? 
Toate piesele sunt lucrate în argint 925 reciclat (de aici şi numele colecţiei), cu pietre preţioase şi semipreţioase: topaz, rubin, tanzanit, agat verde, perlă, peridot, fluorit. Piesele au textură, volum şi forme geometrice bine conturate. La finisaje am optat pentru o alternantă de lucios şi zgâriat, aspect utilizat mai mult în bijuteria de autor.

Unde se lansează colecţia? 
În cadrul târgului de bijuterie contemporană: „AUTOR”, la Sala Dalles. Am emoţii „cu carul”, am pus tot sufletul în fiecare dintre piesele colecţiei şi sper sincer nu doar să placă, ci să inspire. Vă aştept la Dalles pe 5 şi 6 noiembrie!

Website: www.biancagrin.ro

Comentarii