Mergi direct la conținut »
PORȚIA DE CARTE. Azi, recomandările de lectură sosesc de la Oana Dușmănescu și Roxana Petrescu
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

PORȚIA DE CARTE. Azi, recomandările de lectură sosesc de la Oana Dușmănescu și Roxana Petrescu

Orgoliul salvat din dezastre

Autoarea rubricii, Oana Dușmănescu, a descoperit, odată cu lumea întreagă, niște scrieri pierdute și regăsite

M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute (F. Scott Fitzgerald, Editura Polirom)

Povestirile rătăcite ale lui Fitzgerald nu sunt deloc rătăcite. Sunt o mână de scrieri nepublicate în timpul vieții marelui autor american, o serie de pagini felurite și intense care nu și-au găsit însă locul în viața literară a vremii.

Nu au fost însă niște cuvinte și fraze risipite, dimpotrivă, ele pot fi considerate un monument de luptă împotriva compromisului. Editorial sau de oricare altă formă, pentru că majoritatea nuvelelor recuperate și strânse în volumul de la Polirom sunt de fapt lucrările pe care Francis Scott Fitzgerald a refuzat să le modifice conform observațiilor și sugestiilor editorilor. O colecție de mostre de orgoliu personal și artistic, care însă dezvăluie niște felii prețioase din atmosfera și moravurile anilor 30, care vin în completarea operei masive a americanului, formată din romane și nuvele consistente.

Probabil că pentru ochii și sufletul cititorului de astăzi aceste scrieri ale lui Scott Fitzgerald au mai mult sens și mai multă deschidere decât ar fi avut atunci, cu 70-80 de ani în urmă. Nimic nu e întâmplător – moștenirea unui om tulburat se potrivește mai bine acum cu lumea decât atunci.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

 

Când Orientul vine spre Occident

Roxana Petrescu este PR Manager al Editurii Pandora M. Are doi băieți, de aceea cărțile pentru copii și tineri îi sunt foarte aproape de suflet

Drumurile mătăsii (Peter Frankopan, Editura Pandora M)

Drumurile mătăsii, de Peter Frankopan, este o altfel de istorie, o istorie scrisă pe înțelesul tinerilor cititori care le oferă acestora ocazia să pornească într-o aventură spre Orient și să descopere o istorie a lumii uimitor de originală.

Peter Frankopan, celebru autor și istoric, analizează legăturile care au luat naștere între popoare, comerț, epidemii, religie, aventură, știință și tehnologie în această carte extraordinară despre cum Orientul s-a unit cu Occidentul pornind  de la o călătorie remarcabilă – călătoria de-a lungul Drumurilor Mătăsii.

Drumurile Mătăsii străbat vremurile și istoria, împletind firele care leagă diferite popoare, imperii și continente într-o fascinantă istorie a lumii.

Adunând povești despre fiecare aspect al societății, călătoria fabuloasă în care ne invită autorul este o istorie a lumii care nu poate lipsi din biblioteca niciunui copil.

Close
Închide
  Close