Mergi direct la conținut »
PORȚIA DE CARTE | Săptămâna aceasta, recomandările de lectură vin de la Mihaela Apetrei și Mara Badiu
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > PORȚIA DE CARTE | Săptămâna aceasta, recomandările de lectură vin de la Mihaela Apetrei și Mara Badiu

PORȚIA DE CARTE | Săptămâna aceasta, recomandările de lectură vin de la Mihaela Apetrei și Mara Badiu

Despre comunism, fără încrâncenare

Scriitoarea Mihaela Apetrei ne oferă cu generozitate cronica unei cărți scrise de o altă autoare română. Un volum apăsător, dar necesar

Spulberatic (Anca Vieru, Editura Polirom)

Literatura română contemporană este din ce în ce mai bine reprezentată de femei, scriitoare cu proză deosebit de puternică, având idei, creativitate și talent care schimbă mult din ermetismul promovat până acum drept artă. Una dintre aceste autoare talentate este Anca Vieru, al cărei roman, Spulberatic, reprezintă o excelentă parabolă a singurătății și alienării copiilor rămași fără părinții fugari de dinainte de 1989, ei înșiși inadaptați ai vremurilor.

Fără să aibă încrâncenarea artistului neînțeles, Anca Vieru povestește istoria tinerilor prinși în comunism și a celor ce le-au urmat în vremurile tulburi de după 1989, folosind alternativ mai multe voci narative. La început puzzle răsturnat pe masă, romanul se construiește ușor din fragmentele sale disparate și se adună la final, spre bucuria cititorului, fără a suferi de meteahna lipsei de deznodământ, atât de comună prozei românești de până acum 10-20 de ani. Nici povestea, în sine, nu este neapărat tristă. Este o bucată de viață în decupaj ferm, aș spune aproape lipsit de sensibilitate, dar de o mare profunzime a ideilor și a scriiturii.

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Recomandări

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

Cum devii cititor pentru o carte palpitantă

Mara Badiu, 13 ani, spune că de la acest volum i s-a trezit gustul pentru lectură. Un sfat bun pentru părinții adolescenților de gimnaziu.

Eroul pierdut, de Rick Riordan (Grupul editorial ART, Colecția Excalibur, mai 2017)

Eu uram să citesc până am citit această carte. E plină de umor. Plină, plină, sunt multe replici amuzante, pe care să le ții minte, și o mulțime de situații comice. “Eroul pierdut” face parte din seria Percy Jackson, numele personajului principal vine de la Perseu, erou legendar din Grecia. Pentru a o înțelege mai bine, puteți citi înainte Eroii Olimpului, din aceeași serie.

Cartea prezintă aventurile a trei tineri, Piper, Leo și Jason, care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu eroul Percy. Acești copii nu sunt unii obișnuiți, ei au sânge de zeu, așadar sunt semizei și au unele puteri supranaturale moștenite de la părinții lor: pot să controleze vântul, focul sau să se facă plăcuți de cei din jur. Cei trei au umor, dar și îndrăzneală. Trec prin tot felul de buclucuri, se amuză și te țin cu sufletul la gură până la ultimul rând. Apoi îți pare rău că s-a terminat.

Rubrică îngrijită de Oana Dușmănescu

Close
Închide
  Close