Faptul ca piata de profil abunda intr-o multitudine de oferte de produse de acest tip, toate promitand cele mai bune rezultate in alimentatia adecvata a bebelusului, de multe ori pun in dificultate mamicile, derutandu-le decat fiindu-le de ajutor. Si pentru a iesi din confuzia determinata de istovitoare cautari ale formulei potrivite, este bine sa se simplifice cat mai mult aceasta misiune, urmarindu-se de fapt doar cateva criterii. Esentiale sunt in acest sens si recomandarile medicului pediatru, dar pana la urma, tot mama este cea care va decide, urmarind cu atentie evolutia bebelusului, ce i se potriveste cel mai bine celui mic in materie de alimentatie.
Iar acest lucru poate fi realizat, de exemplu, testand mai multe produse, oferindu-i celui mic, pe rand, cateva zile, cate o anumita formula de lapte praf, pentru a observa care pare sa ii priasca mai mult, pentru ca, apoi, sa se ramana la cea care a dat cele mai bune rezultate.
Si in acest demers trebuie sa se tina cont de cateva elemente. Astfel, criteriile care diferentiaza formulele de lapte praf pentru bebelusi tin de varsta celui mic, pentru ca un anumit tip este recomandat imediat dupa nastere, ca unic aliment sau in completarea celui matern, dupa sase luni, special pentru copilul in crestere sau dupa un an, cand bebelusul primeste deja o serie de alimente solide, asa cum este recomandat in schema de diversificare a hranei lui.
De asemenea, exista pe piata de profil formule de lapte praf pe baza de lapte de vaca, din lapte de soia, formule hipoalergenice si specializate. Un alt criteriu orientativ este si cel al modului in care acesta este comercializat, fie formula de lapte praf, fie formula lichida concentrata, care se prepara cu adaos de apa plata speciala pentru bebelusi sau gata preparata.
Un alt element important este cel referitor la continutul in zahar al formulei de lapte praf, fiind recomandat sa nu existe un astfel de adaos, avand in vedere ca oricum va fi prezent in compozitia glucozei, a lactozei sau a fructozei din laptele praf.