Iată care sunt cele mai importante detalii despre viața de freelancer și ce beneficii îți poate aduce o asemenea organizare a vieții profesionale:
Ce înseamnă să fii freelancer
Un freelancer este un liber profesionist care oferă servicii profesionale clienților care pot fi persoane fizice sau juridice (firme, companii, societăți pe acțiuni, holdinguri, cooperative etc.).
Ca să te încadrezi în această descriere trebuie să fii un specialist competitiv în domeniul tău, la un nivel de profesionalism și excelență care să te recomande în industria respectivă și să-ți permită un nivel de remunerație convenabil.
În plus, ca freelancer ești propria ta companie (“a company of one” cum spun englezii) așa că trebuie să înveți lucruri de bază din business development, product development, sales, branding, marketing, IT și contabilitate. Ca unică interfață cu autoritățile fiscale, clienți, colaboratori, furnizori și alte persoane cu care interacționezi în plan profesional, ești nevoit să știi detalii despre domeniile lor și să arăți că ești stăpân pe situație, indiferent de problemele care apar.
Care sunt domeniile potrivite pentru un freelancer
Poți să fii freelancer în multe domenii, majoritatea cuprinse în categoria profesiilor liberale: web designer, social media specialist, ecommerce marketer, specialist SEO, marketing online, design grafic, contabilitate, blogging, content writing, programare, consultanță în afaceri, dezvoltare și implementare de software, translator, fotograf, consultant pe probleme legale și multe altele.
Ce beneficii ai ca freelancer
Orar flexibil
Ești propriul tău patron, așa că nu mai este nevoie să lucrezi de la 9 la 5. Este drept că deseori muncești mai mult de 8 ore pe zi, atunci când ai predări de proiecte și deadline-urile sunt aproape. Avantajul este că poți să-ți organizezi activitatea după un orar flexibil, în funcție de nevoile tale și de ritmul propriu de lucru, astfel încât să dai randament maxim.
Mobilitate
Un beneficiu important pe care îl ai ca freelancer este că poți lucra de oriunde. Îți trebuie doar conexiune la internet și un laptop, eventual cu microfon și cameră web. Pentru meseriile creative ai nevoie aparatură profesională, precum Nvidia Studio, cele mai bune laptopuri și desktopuri pentru creație, indiferent unde te afli. Realizezi randări mai rapide, broadcasting mai clar și editare video de înaltă calitate.
Independență financiară
Ești freelancer, deci ești contractor independent. Negociezi fiecare contract, proiect, produs sau serviciu pe care îl realizezi sau îl prestezi pentru un client. Poți să alegi o formă de PFA (persoană fizică autorizată) prin care să plătești taxe mai mici. Colaborând cu tine și angajatorul are avantajul că este scutit de plata CAS și CASS, așa că este o formă de colaborare convenabilă pentru ambele părți.
Posibilitatea de a alege clienții
Un beneficiu important pentru un freelancer este posibilitatea să-ți selectezi clienții, șansă pe care nu o ai atunci când ești angajat într-o firmă. Astfel eviți neplăcerile pe care ți le-ar produce persoanele neserioase și firmele cu reputație îndoielnică. De asemenea, dacă la un moment dat un proiect nu ți se mai pare interesant, poți să gestionezi mai ușor retragerea din colaborarea respectivă.
Viața de freelancer înseamnă libertate și responsabilitate, aduce dinamism și forță creativă în activitatea profesională și te transformă într-o persoană mai puternică. Îți asumi riscuri, în unele zile muncești de două ori mai mult decât la un job obișnuit, dar este un mod de lucru care îți poate aduce mari satisfacții, atât ca specialist în domeniul tău de activitate, cât și ca om.