Ce sunt fructele de mare

Fructele de mare sunt utilizate ca o sursă importantă de hrană în multe regiuni din lume și includ multe specii de scoici, midii, stridii, melci, creveți, homari, raci, crabi, caracatițe, sepii, meduze comestibile, calamari, arici de mare sau castraveți de mare.

Peștele și alte fructe de mare pot reprezenta cel mai important aliment al umanității, după cereale, furnizând aproximativ 15% din aportul de proteine al populației mondiale. Carnea slabă a peștelui și a fructelor de mare conține 18-25% proteine, echivalentul cărnii de vită sau de pasăre, dar are mai puține calorii. În pește, un gram de proteină este prezent pentru 4 până la 10 calorii, spre deosebire de 10–20 de calorii per gram de proteină pentru carnea slabă și până la 30 pentru carnea grasă de la alte animale.

Ce beneficii au fructele de mare

Este important de știut că, înainte de a include fructe de mare în alimentație, este recomandat să iei în considerare eventualele alergii sau intoleranțe și să te asiguri că proveniența acestora este sigură și sustenabilă.

Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru menținerea sănătății musculare.

Cum a încercat Gazprom să-și salveze firmele din România de la sancțiunile internaționale. Reacția autorităților de la București
Recomandări
Cum a încercat Gazprom să-și salveze firmele din România de la sancțiunile internaționale. Reacția autorităților de la București

Acizi grași omega-3

Fructele de mare, dar și peștele cum ar fi somonul, sardinele și tonul, sunt bogate în acizi grași omega-3. Acești acizi grași sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului, menținerea sănătății inimii și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Vitamine și minerale esențiale

Fructele de mare furnizează o gamă largă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12, zinc, iod și seleniu, care sunt esențiale pentru sănătatea generală, funcționarea sistemului nervos și metabolismul.

Reducerea riscului de boli cronice

Consumul regulat de fructe de mare poate fi asociat cu reducerea riscului de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, datorită conținutului lor bogat în acizi grași omega-3 și alți compuși antioxidanți.

Sursă de fier

Unele tipuri de fructe de mare, cum ar fi midia și calamarul, sunt o bună sursă de fier, esențial pentru producția de hemoglobină și transportul oxigenului în organism.

Bogăție în minerale esențiale

Fructele de mare conțin minerale esențiale, cum ar fi iodul, necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide.

Află mai multe despre cât de sănătoase sunt fructele de mare.

Cum să gătești fructele de mare

Fructele de mare pot fi gătite în diverse moduri, iar preparatele variază în funcție de tipul specific de fructe de mare pe care le ai la dispoziție.

Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină
Recomandări
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină

Este important să ții cont de faptul că timpul de gătire variază de asemenea în funcție de dimensiunea și tipul de fructe de mare pe care le folosești. De asemenea, evită gătirea excesivă, deoarece fructele de mare pot deveni gumate și uscate.

Fructele de mare, cum ar fi creveții sau calamarii, pot fi prăjiți în ulei sau unt pentru a obține o crustă exterioară crocantă. Adăugarea de arome și condimente, precum usturoiul, piperul sau ierburi proaspete, poate îmbunătăți gustul.

Fructele de mare, precum creveții sau calmarul, pot fi gătite și pe grătar pentru a obține aroma de ușor afumat și o textură delicioasă. Marinarea în prealabil într-un sos cu arome puternice poate adăuga savoare suplimentară.

De asemenea, fructele de mare pot fi adăudate în diverse tipuri de rețete cu salate, orez sau supe.

Rețete cu fructe de mare

Există o multitudine de feluri în care se pot găti fructele de mare și poți prepara proprie rețete după preferințe și ingredientele pe care le ai la îndemână. Dacă nu ai insă inspirație, iată câtea rețete cu fructe de mare din care să te inspiri.

Salată de creveți cu avocado și mango

Salată de creveți cu avocado și mango
Salată de creveți cu avocado și mango
Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”
Recomandări
Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Ingrediente:

  • 300 g creveți curățați și decojiți
  • 1 avocado matur, tăiat cubulețe
  • 1 mango matur, tăiat cubulețe
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată mărunt
  • Suc de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de salată verde pentru servit

Mod de preparare:

Gătește creveții timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până devin roz și se înmoaie. Lasă-i să se răcească. Într-un bol mare, amestecă cubulețele de avocado, mango și ceapa roșie. Adaugă creveții răciți peste ingredientele din bol. Într-un castron mic, amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper. Turnați acest dressing peste salată și amestecați ușor. Servește salata de creveți cu avocado și mango pe frunze de salată verde

Paella cu creveți și midii

Rețete cu fructe de mare - paella
Rețete cu fructe de mare – paella

Ingrediente:

  • 300 g orez,
  • 1 ardei gras roșu,
  • două cepe,
  • 1 l supă legume,
  • 1 praf șofran,
  • 4-5 linguri de mazăre boabe,
  • 100 ml vin alb,
  • ulei de măsline,
  • sare,
  • 8 -10 creveți mari prefierți,
  • 2 căței de usturoi,
  • câteva midii,
  • 4 linguri fasole verde

Mod de reparare:

se pune o lingură de ulei de măsline într-un wok. Se pune pe foc, la încins. Ceapa, cățelul de usturoi și ardeiul gras se curăță, se spală și se toacă. Se pun la rumenit în wok.

Se adaugă orezul spălat. Se amestecă cu o spatulă din lemn ca să se distribuie pe întreaga suprafață. Când orezul devine sticlos, se adaugă jumătate din cantitatea de supă de legume (preferabil fierbinte). Se acoperă cu capacul și se lasă la foc potrivit. În restul de supă se pune șofranul, se lasă câteva minute, apoi se adaugă peste orez.

Se adaugă câteva linguri cu mazăre și fasole și se acoperă din nou. Se lasă până absoarbe aproape toată supa, iar la final se adaugă 50 ml vin și se mai lasă câteva minute pe foc. Separat, se rumenesc creveții și se gătesc midiile câteva minute, în puțin ulei de măsline și un cățel de usturoi, tocat și 50 ml vin. Se dau deoparte și se așază peste paella.

Creveți în sos de vin

Rețete cu fructe de mare - Creveți în sos de vin
Rețete cu fructe de mare – Creveți în sos de vin

Ingrediente

  • 500 g creveţi proaspeţi
  •  2 ardei iuţi uscaţi
  •  8 căţei usturoi
  •  1 mână pătrunjel proaspăt
  •  1 cana vin alb demisec
  •  ulei de măsline

Mod de preparare

Creveţii se curăţă de capete şi li se scoate tot învelişul, mai puţin coada. Se spală temeinic, se crestează pe lungime pe partea convexă, apoi se scurg şi se stropesc cu puţină zeamă de lămâie.
Într-o tigaie cu fundul gros, se încinge uleiul de măsline. Toate ingredientele se pregătesc şi se pun la îndemână deoarece e un preparat rapid. Când uleiul de măsline s-a încins, se aruncă ardeii iuţi curăţaţi de seminţe şi tocaţi mărunt. Imediat după, se pune jumătate din cantitatatea de usturoi, feliat. După câteva secunde se aruncă şi creveţii, care se repartizează uniform în tigaie.

Abia când s-au făcut pe o parte se mişcă tigaia şi se întorc creveţii. Când sunt aproape gata, se aruncă pătrunjelul, restul de usturoi şi paharul de vin. Se înăbuşă sub capac timp de 2 minute, apoi se servesc cu tot cu sos, cu pâine de casă prăjită bine. Sursă retete.unica.ro

Calamari umpluți cu brânză feta și ierburi

Calamari umpluți cu brânză feta și ierburi
Calamari umpluți cu brânză feta și ierburi

Ingrediente:

  • 500 g calamar
  • 200 g brânză feta, sfărâmată
  • 1/4 cană de măsline negre, tocate
  • 2 linguri de ierburi proaspete (mentă, pătrunjel), tocate fin
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper

Mod de preparare:

Curățați calamarul și spălați-l bine. Tăiați tentaculele în bucăți mici.
Într-un castron, amestecați brânza feta, măslinele și ierburile.
Umpleți tuburile de calamar cu amestecul de brânză și închideți-le cu scobitori.
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie și gătiți calamarul umplut timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Condimentați cu sare și piper după gust și serviți cald.

Midii în vin alb cu usturoi și ierburi

Midii în vin alb cu usturoi și ierburi
Midii în vin alb cu usturoi și ierburi

Midii în vin alb cu usturoi este printre cele mai simple rețete cu fructe de mare și poate fi pregătită de oricine.

Ingrediente:

  • 1 kg midii, curățate și spălate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 cană de vin alb sec
  • 1/2 cană de ierburi proaspete (pătrunjel, tarhon), tocate
  • Sare și piper proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți usturoiul.Atenție, nu prea mult, pentru a evita să devină amar.
Adăugați midii și amestecați bine. Turnați vinul alb peste midii și acoperiți tigaia cu un capac.
Gătiți timp de 5-7 minute sau până când midii se deschid. Aruncați-le pe cele care rămân închise.
Condimentați cu sare și piper după gust și presărați ierburi proaspete deasupra.
Servește midii în sosul lor delicios, alături de pâine crocantă pentru a înmuia în sos.

Caracatiță la grătar cu sos de usturoi și lămâie

Rețete cu fructe de mare - Caracatiță la grătar cu sos de usturoi și lămâie
Rețete cu fructe de mare – Caracatiță la grătar cu sos de usturoi și lămâie

Ingrediente:

  • 1 caracatiță (aproximativ 1 kg), curățată și spălată
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați fin
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Ierburi proaspete pentru decor (pătrunjel, busuioc, tarhon)

Mod de preparare:

Presărați caracatița cu sare și piper și ungeți-o cu ulei de măsline.
Încingeți grătarul la foc mediu-înalt și gătiți caracatița timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până când este bine făcută și are o crustă ușor aurie.
Între timp, într-o tigaie mică, căliți usturoiul în ulei de măsline. Adăugați sucul de lămâie și lăsați să fiarbă timp de 1-2 minute.
Servește caracatița la grătar stropită cu sosul de usturoi și lămâie. Presară ierburi proaspete deasupra pentru un plus de prospețime.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

Gore24   •   10.01.2024, 20:42

Foarte interesante aceste rețete. Voi face și eu.

EmiM   •   08.01.2024, 08:24

Fructele de mare sunt delicioase..

Timea97   •   08.01.2024, 01:53

creveți în sos de vin este cea mai buna gusta

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea certuri și despărțiri
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea certuri și despărțiri
Imagini dureroase! Tulburător ce s-a întâmplat la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel:: "Tatăl tău..."
Viva.ro
Imagini dureroase! Tulburător ce s-a întâmplat la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel:: "Tatăl tău..."
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Libertateapentrufemei.ro
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Sportivul român s-a întâlnit cu Zendaya pe platoul de filmare în SUA. „Aveam rulotele una lângă cealaltă. Sigur, a ei mai mare decât a mea”
GSP.RO
Sportivul român s-a întâlnit cu Zendaya pe platoul de filmare în SUA. „Aveam rulotele una lângă cealaltă. Sigur, a ei mai mare decât a mea”
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai bună ca la restaurant. Cele 2 ingrediente care îi dau cea mai bună aromă
FANATIK.RO
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai bună ca la restaurant. Cele 2 ingrediente care îi dau cea mai bună aromă
Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD
Știrileprotv.ro
Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD
Jennifer Lopez, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, la Gala MET 2024. Ce rochie a purtat cântăreața / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, la Gala MET 2024. Ce rochie a purtat cântăreața / FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
Observatornews.ro
"Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte
HOROSCOP
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI